Αλ. Τσίπρας: “Είπαμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό” – Όλα όσα έγιναν στον ΣΚΑΙ

Επίθεση στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό που τον φιλοξενούσε, για την στάση τους και το κύμα διαμαρτυρίας που ξεσήκωσαν για το Μακεδονικό, εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Σία Κοσιώνη και Αλέξη Παπαχελά.

Μιλώντας για το Μακεδονικό και τις εσωτερικές αντιδράσεις που συνάντησε η Συμφωνία των Πρεσπών ο πρωθυπουργός είπε ότι συνιστά “υποκρισία και απίστευτη πατριδοκαπηλία” και εξήγησε: “αναφέρομαι στο γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης και εσείς εδώ στο ΣΚΑΙ -που παλαιότερα είχατε την άποψη ότι έπρεπε να λυθεί το θέμα με συμβιβασμό- ενορχηστρώσατε μία εκστρατεία που δίχασε τον ελληνικό λαό. Προβάλατε ότι ο Τσίπρας πρόδωσε, ότι έκανε μία κακή συμφωνία, όταν το όνομα Μακεδονία το είχαν δώσει από το 2005, όπως αποδεικνύουν οι επιστολές του Κώστα Καραμανλή προς τον Τζορτζ Μπους και προς τους άλλους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών. Όπως προέκυψε από τις επιστολές -και πράγματι είχε βγει και τότε στη δημοσιότητα -από το 2005 είχε διαμορφώσει την λύση για διπλή ονομασία με σύνθετη ονομασία στο εξωτερικό και την συνταγματική ονομασία -Δημοκρατία της Μακεδονίας- στο εσωτερικό. Και αυτά όταν εμείς αναγκάσαμε τους γείτονες να αναγνωρίσουν την ελληνικότητα, να γκρεμίσουν τα αγάλματα, να αφήσουν την αρχαία Μακεδονία…Αν έστελνα εγώ επιστολή στον πλανητάρχη και σε όλους τους αρχηγούς κρατών με αυτό το περιεχόμενο τι θα γινόταν;”.

Σε παρατήρηση ότι αυτό ήταν στο πλαίσιο μίας διαπραγματευτικής τακτικής απάντησε ότι αυτά όμως δημιουργούν τετελεσμένα, που τα βρήκε μπροστά του όταν συζητούσε με τον Ζάεφ, και πρόσθεσε ότι “και μετά το Βουκουρέστι δουλεύανε επάνω στη διπλή ονομασία”. Εξήγησε ότι “δεν μέμφομαι τον Καραμανλή για την τακτική του τότε αλλά τη ΝΔ που ακολούθησε την γραμμή Σαμαρά και έβγαλε τον λαό στο δρόμο…Στήθηκε μία εθνική σκευωρία για να πληγεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ…”. Εμείς βάλλαμε τον πήχη πολύ ψηλά, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που πρέπει να το πιστωθεί ζητήσαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων.

Σε ερώτηση γιατί άφησε εκτός την αντιπολίτευση, απάντησε ότι “η αντιπολίτευση ήταν απόλυτα ενήμερη και ότι είχε κάνει συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και ρώτησε: για τις επιστολές που είχε στείλει ο Καραμανλής είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς; Επέμεινε ότι το θέμα είναι η αμετροέπεια και η υποκρισία της ΝΔ που τότε είχε δώσει το όνομα και μετά δίχασε την ελληνική κοινωνία ξεσηκώνοντας ενάντια σε μία επωφελή Συμφωνία και πρόσθεσε ότι “το αποτέλεσμα της Συμφωνίας είναι ότι σήμερα έχουμε ένα φιλικό κράτος στα Βόρεια σύνορά μας, με τον ελληνικό στρατό να ενεργοποιείται και ελληνικά αεροσκάφη ναεπιτηρούν τον εναέριο χώρο των Σκοπίων”.

Ένταση και αντεγκλήσεις

Η συζήτηση που διήρκεσε δύο ώρες και είχε αρκετές στιγμές έντασης καθώς οι παρουσιαστές επέμεναν στην τακτική της κυβέρνησης απέναντι στα ΜΜΕ και ο Αλέξης Τσίπρας θύμιζε “τις υπερβολές του ΣΚΑΙ και των άλλων Μέσων Ενημέρωσης”. Οι παρουσιαστές ρώτησαν για όλα τα δύσκολα θέματα που είχαν απασχολήσει την πολιτική αντιπαράθεση πριν τις ευρωεκλογές, από το Μάτι, τον Πολάκη και τον Καμμένο, μέχρι τις διακοπές στο κότερο της Κατερίνας Παναγοπούλου και τον Πετσίτη. Ο πρωθυπουργός απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, ενίοτε επιστρέφοντας τα βέλη ενώ παρατήρησε ότι “δεν θα ρωτούσατε ποτέ τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την μεσοτοιχία που έχει στην Τήνο με τον Χριστοφοράκο”, ενώ και προς την Σία Κοσιώνη όταν ρωτούσε με επιμονή για την απελευθέρωση των τρομοκρατών της 17Ν είπε ότι αντιλαμβάνεται την ευαισθησία της, υπαινισσόμενος την σχέση της με την οικογένεια Μητσοτάκη που είχε θύμα από την δράση της 17 Ν.

Περασμένα ναι ξεχασμένα όχι

“Όσα έγιναν δεν είναι ξεχασμένα αλλά είναι περασμένα” είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την συνέντευξη και πρόσθεσε ότι “η συνέντευξη είναι και μία ευκαιρία στον σταθμό να ξανασκεφθεί την γραμμή του”.

Για το εμπάργκο που είχε επιβάλλει είπε ότι “ήταν μία οριακή απόφαση, δεν έκανε καλύτερη την στάση του σταθμού απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ούτε και βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ”, και πρόσθεσε ότι “η συσσώρευση τέτοιας κριτικής απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν απέναντι σε καμία άλλη κυβέρνηση και σε κανέναν άλλο πρωθυπουργό”. Η κριτική είναι θεμιτή, ορισμένες φορές όμως ξεπερνιόνται τα όρια, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “προσπάθησα να είμαι αντικειμενικός απέναντι στους δημοσιογράφους. Εκτιμώ ότι ορισμένες φορές με πλήγμα στην αντικειμενικότητα του σταθμού σας υπερβήκατε τα όρια. Υπήρξαν φορές που κι εγώ σκέφτηκα ότι θα πρέπει να γίνουν βήματα για να εξομαλυνθούν οι σχέσεις…Πρέπει να υπάρχουν όρια στην πολιτική αντιπαράθεση”. Ο κ. Τσίπρας πάντως επέμεινε μέχρι τέλους ότι μετά το 2014 ο ΣΚΑΙ έδειξε μονομέρεια κατά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος συνολικά στις σχέσεις με τα ΜΜΕ είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που στοχοποιήθηκε πριν γίνει κυβέρνηση, όχι μόνο από τον ΣΚΑΙ αλλά από τα περισσότερα Μέσα Ενημέρωσης με πρώτο εκείνη την περίοδο το Mega, όταν υποστήριζαν ότι τα μνημόνια είναι ευλογία. Εμείς συγκρουστήκαμε με τα Μέσα Ενημέρωσης και για τις τηλεοπτικές άδειες και παρά την απόφαση του ΣτΕ πετύχαμε τώρα οι ιδιοκτήτες τουλάχιστον να πληρώνουν. Για την υπόθεση Καλογρίτσα απάντησε ότι “θα ήταν αστείο να πιστεύουμε εμείς ότι θα δημιουργήσουμε όρους διαπλοκής είτε με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες που ήταν στα πράγματα, είτε με καινούργιους που δεν είχαν οικονομική δυνατότητα”. Τέλος σημείωσε ότι προσπαθήσαμε να βάλλουμε μία τάξη με κριτήριο της οικονομία και την αγορά και γι αυτό θελήσαμε να περιορίσουμε τον αριθμό των αδειών.

Δίνω τη μάχη για να κερδίσω

Σε ερώτηση για το αν θα παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας απάντησε: “Εμείς είμαστε εδώ για να δίνουμε μάχες. Την Κυριακή θα δώσουμε μία κρίσιμη μάχη. Είναι άλλο το διακύβευμα αυτής της αναμέτρησης και το δίλημμα είναι το μέλλον της χώρας και η ζωή μας. Όταν πας για να κερδίσεις δεν σκέφτεσαι την ήττα. Όποιο κι αν είναι πάντως το αποτέλεσμα δεν έχω να αποδείξω κάτι ούτε να απολογηθώ”. Σχολίασε σκωπτικά τον αντίπαλό του λέγοντας ότι αν κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης θα μας πάει σε διακοπές το Δεκαπενταύγουστο.

Ερωτηθείς αν υπάρχει υπόσχεση που θα θέλατε να μην είχε δώσει απάντησε “Όχι για τις μεγάλες μάχες του μνημονίου. Αλλά υπήρξαν σε μικρότερα ζητήματα”. Σημείωσε ότι ξέρει πως υπάρχει κόσμος που είναι θυμωμένος, “Έχω αναλάβει την πολιτική ευθύνη και έχουμε ζητήσει συγγνώμη για πολλά κακώς κείμενα. Αυτό όμως που εισπράττω είναι ότι ένα μέρος του κόσμου δεν είναι θυμωμένο, είναι δυσαρεστημένο. Παράλληλα βλέπω και αγάπη στο πρόσωπό μου. Βλέπω και δυσαρέσκεια αλλά και αγάπη”.

Σε ερώτηση για το τι αντιπολίτευση θα κάνει απάντησε: “Έχω προετοιμαστεί να δώσω τη μάχη για να κερδίσω και όχι για να πάω στην αντιπολίτευση. Γιατί είναι μία κρίσιμη και ιστορική μάχη και ο ελληνικός λαός δεν έχει πάρει την απόφασή του. Θα αποφασίσει αν θα συνεχίσουμε ή αν θα πάμε πίσω. Να μην βιάζονται γιατί ο λαός θα αποφασίσει την Κυριακή.

Ο κόσμος δεν μαύρισε τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ερώτηση για το αν “ο κόσμος μαύρισε τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές” απάντησε: “Υποστήκαμε μία ήττα στις ευρωεκλογές αλλά ο κόσμος δεν μας μαύρισε. Σε μία κυβέρνηση που τέσσερα χρόνια έχει περάσει δύσκολες στιγμές θα εκφραστεί και δυσαρέσκεια. Είμαστε το τρίτο ισχυρότερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη…Η διαφορά ωστόσο από τη ΝΔ ήταν μεγάλη διαφορά που δεν την είχαμε εκτιμήσει. Το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε δύσκολα θέματα, πέτυχε να φύγει από το λαιμό μας η θηλειά των μνημονίων. Το βασικό μήνυμα των ευρωεκλογών είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ μας πιστώνει την έξοδο αλλά μας χρεώνει ότι δεν το κάναμε όσο αναίμακτα και όσο γρήγορα θα ήθελε”.

Στις επίμονες ερωτήσεις να απολογηθεί για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε: “Εσείς ζητήσατε να απολογηθεί ο Καραμανλής που άφησε 23 δισ. το 2009; Ζητήσατε να απολογηθεί ο Παπανδρέου γιατί έφερε το ΔΝΤ; Ζητήσατε να απολογηθεί ο Σαμαράς γιατί άφησε την ανεργία 28% και άδεια ταμεία. Λειτουργείτε σαν να άρχισε η πολιτική ζωή της χώρας το 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2015 έγιναν εκλογές με την Συμφωνία με τους εταίρους πάνω στο τραπέζι”. Για το πρώτο εξάμηνο είπε: “Το 2015 που ανέλαβα είπα την αλήθεια ότι θα συγκρουστώ, αν τώρα δεν κατάφερα… Είναι όμως άλλο να λες ότι θα συγκρουστείς και να μην συγκρουστείς και άλλο να συγκρουστείς και να χάσεις…Το 2015 έκανα μία πολύ δύσκολη επιλογή. Γιατί είναι άλλο να μετατοπίζεται ένας κεντρώος πολιτικός και άλλο εγώ που είχα πει ότι θα κάνω σύγκρουση. Η κρίσιμη επιλογή της περιόδου ήταν να μην οδηγηθεί η χώρα εκτός ευρωζώνης και η δεύτερη ήταν αμέσως μετά να κάνω εκλογές”.

Αναφέρθηκε στην περίοδο Σαμαρά λέγοντας ότι “ο κ. Σαμαράς με επιλογή του δεν έκανε τίποτε για να ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση, έκανε έναν ανασχηματισμό με λαϊκιστικά πρόσωπα, κατέβασε τα μολύβια και στην συνέχεια επίσπευσε την προεδρική εκλογή με την σκέψη να δημιουργήσει αριστερή παρένθεση. Υπήρξε επιλογή από την πλευρά του τότε πρωθυπουργού να οδηγηθεί η χώρα σε αυτές τις εξελίξεις”. Κάνοντας κριτική στους προκατόχους του είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής δεν έδωσε τη μάχη το 2009, ο κ. Παπανδρέου επίσης αποχώρησε και ο Αντώνης Σαμαράς έστησε την πέμπτη αξιολόγηση για να δημιουργήσει προϋποθέσεις της αριστερής παρένθεσης.

Σε ερώτηση για το πρώτο εξάμηνο του 2015 και αν κόστισε στην χώρα 100 δισ. ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: “Εμείς παραλάβαμε το χρέος στα 324 δισ. και μετά από ένα χρόνο ήταν 321 δισ. Πώς γίνεται αυτό, και επιπλέον συγκρίνονται οι επιπτώσεις του πρώτου εξαμήνου του 2015 με τα δύο χρόνια 2010 και 2011 όταν η ανεργία πήγε στο 28% και το ΑΕΠ έπεσε κατά 25%;”. Συνέχισε λέγοντας ότι το 2008 το ΑΕΠ της χώρας ήταν 238 δισ. και το 2014 είχε πέσει στα 178 δισ, 60 δισ. λιγότερα. Εμείς παραλάβαμε το ΑΕΠ στα 178 δισ. και σήμερα είναι 186 δισ.”.

Σε ερώτηση για την φορολόγηση της μεσαίας τάξης είπε: “Το 83% των φόρων μπήκε στον πρώτο και δεύτερο μνημόνιο και το 17% επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από το 2010 μέχρι το 2015 η μέση οικογένεια της μεσαίας τάξης έχασε 5.300 ευρώ, από το 2015 μέχρι το 2017 έχουμε μία επιστροφή κατά 680 ευρώ ετησίως. Όμως εκείνος που έχει χάσει 5.300 ευρώ εξακολουθεί να είναι οργισμένος. Τα νοικοκυριά ήταν φορτωμένα και εξαντλημένα. Το 17% της επιπλέον επιβάρυνσης ήταν υποχρέωση βάση της συμφωνίας με τους εταίρους”. Σημείωσε ότι το να προστατεύσουμε εκείνη την εποχή τους πιο αδύναμους ήταν ηθική και δημοκρατική υποχρέωσή μας. Στα χρόνια μας σταμάτησαν τα λουκέτα, είμαστε στο ένατο τρίμηνο σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουμε ρεκόρ δεκαετίας στις άμεσες ξένες επενδύσεις. Συμπλήρωσε ότι “δεν γεννήθηκα στην κορυφή του βουνού, στην μεσαία τάξη γεννήθηκα”. Τα σαλόνια που έχουν φτιαχτεί με μόχθο και εντιμότητα δεν τα μέμφομαι, εκείνα που μέμφομαι είναι τα σαλόνια που έχουν φτιαχτεί με φοροδιαφυγή και με offshore.

Για το Ελληνικό είπε ότι εμείς έχουμε προχωρήσει 4 χρόνια με το ελληνικό δημόσιο και τις αγκυλώσεις του στο 90% και αν δεν είχαμε εκλογές θα δίνονταν οι μετοχές στον παραχωρησιούχο.

Το σκάνδαλο Novartis

Το σκάνδαλο Novartis είναι από τα μεγαλύτερα στην ιστορία του ελληνικού κράτους, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι το ένα είναι οι εξοπλιστικές προμήθειες και το δεύτερο η σπατάλη στο χώρο του φαρμάκου. Σημείωσε ότι “υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη στην διερεύνηση των ευθυνών του σκανδάλου Novartis”. Θα έπρεπε να εξηγήσει ο πρώην πρωθυπουργός γιατί η Novartis έπαιρνε καλύτερες τιμές για τα φάρμακα και ο κ. Φρουζής πώς είχε την άνεση να συνομιλεί με τους υπουργούς. Ο κ. Σαμαράς και ο κ. Λοβέρδος έκαναν το πρωτοφανές να μηνύσουν την δικαιοσύνη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε ότι στο παρελθόν ο Ανδρέας Παπανδρέου παραπέμφθηκε αλλά δεν πήγε στην δικαιοσύνη. Η περαιτέρω διερεύνηση θα γίνει από την δικαιοσύνη.

Σε ερώτηση για τον “Ρασπούτιν της κυβέρνησης” και για το αν θα γίνει εξεταστική απάντησε “Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε, άλλοι έχουν”.

Η κυβέρνηση κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης

Για τον ορισμό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης είπε ότι” η κυβέρνηση κινήθηκε μέσα στο πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων. Το πλαίσιο αυτό προβλέπει ότι η διαδικασία ξεκινά τρεις μήνες πριν την λήξη της θητείας των δικαστών. Όταν λοιπόν ετέθη το θέμα από την αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησα από τον υπουργό Δικαιοσύνης να καλέσει την αντιπολίτευση να επιλέξουμε μαζί την ηγεσία και εκείνη αρνήθηκε. Γιατί έχει σκοπιμότητα και γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συνηθίσει να θεωρεί ότι οι δικαστές θα πρέπει να είναι δικοί μας. Εμείς δεν θέλουμε δικούς μας τους δικαστές γιατί δεν φοβόμαστε εμείς δεν είμαστε ούτε σε θαλασσοδάνεια ούτε είχαμε σχέση με την Ζίμενς…”

Για την στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι έχει ευθύνη και εξήγησε: “Κουβεντιάσαμε, δέχθηκε ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει την συνταγματική νομιμότητα, αλλά ως εγγυητής δεν πρέπει να ανακοινώσει την απόφασή του πριν τις εκλογές για να μην μπει η Δικαιοσύνη στην προεκλογική αντιπαράθεση. Του είπα ότι το σέβομαι αν και δεν συμφωνώ”.

Ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αύξηση της ποινής

Για την υπό όρους αποφυλάκιση των μελών της 17 Νοέμβρη, απάντησε ότι για τους πολυισοβίτες ο νέος ποινικός κώδικας προβλέπει αύξηση της ποινής. Η απόλυση υπό όρους δεν είναι αυτόματη αλλά πρέπει να αποφασίσει το Δικαστικό Συμβούλιο.

Μάλιστα απευθυνόμενος προς την Σία Κοσιώνη της είπε ότι “αναπαράγετε μία ψευδή εντύπωση, fake news, ότι εμείς θέλουμε να βγάλουμε έξω τον Γιωτόπουλο ή τον Κουφοντίνα. Ο Ποινικός Κώδικας δεν φτιάχτηκε από το Μαξίμου αλλά από νομοπαρασκευαστική επιτροπή εμπειρογνωμόνων που μόνο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι. Ήταν σε διαβούλευση έξι μήνες. Δεν διάβασα σε κανένα πρωτοσέλιδο όλο αυτό το διάστημα ότι ο ποινικός κώδικας δίνει την δυνατότητα αποφυλάκισης τρομοκρατών. Το κάνετε τώρα πριν τις εκλογές”. Στο σημείο αυτό ανέφερε την ιδιαίτερη ευαισθησία που ίσως δείχνει η κ. Κοσιώνη λόγω της σχέσης της με την οικογένεια Μητσοτάκη.

Για το Μάτι ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν

Για το Μάτι είπε: “Θύμωσα με το πως διαλύθηκε ο κρατικός μηχανισμός στο Μάτι”.

Σε ερώτηση για το αν ήξερε ότι υπήρχαν νεκροί όταν πήγε στην σύσκεψη που ήταν σε ζωντανή μετάδοση είπε; “Εκείνη την ημέρα βρισκόμουν σε διεθνή εκδήλωση. Με ενημέρωσαν ότι η πυρκαγιά είναι ανεξέλεγκτη, μπήκα στο αεροπλάνο και έφυγα, πέρασα επάνω από την περιοχή αλλά δεν είχα εικόνα ούτε αν είχε γίνει εκκένωση ούτε αν είχαν χάσει άνθρωποι την ζωή τους. Βρέθηκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, δεν γνώριζα αν εκείνη την ώρα βγαίναμε απευθείας στον αέρα. Το τελευταίο πράγμα που με ένοιαζε εκείνη την ώρα ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση. Το μόνο που ήξερα σαν πληροφορία ήταν ότι ένας ή δύο άνθρωποι μπορεί να είχαν χάσει την ζωή τους από αναθυμιάσεις… Μετά την μετάδοση μου είπαν ότι μπορεί να υπήρχαν περισσότεροι νεκροί.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση για το ποιος έδωσε την εντολή να βγούμε στον αέρα και για την αναζήτηση ευθυνών. Η συνέχεια ήταν η αντιμετώπιση μίας πραγματικότητας που μας είχε υπερβεί. Υπήρχε κλίμα πανικού, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, ότι μία ημέρα μετά την συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι συνεργάτες και οι επιτελικοί παράγοντες συγκάλεσα υπουργικό συμβούλιο και ανέλαβα ευθύνες που δεν μου αναλογούσαν.

Οι πολίτες γνωρίζουν αν η ζωή μου είναι μέσα στην χλιδή, αν έχω βγάλει χρήματα, αν έχω κερδίσει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από τις αμοιβές μου

Για τις διακοπές στο σκάφος της Κατερίνας Παναγοπούλου, είπε “Δεν πήγα στο σκάφος του κ. Αλαφούζου ούτε στο ελικόπτερο άλλου καναλάρχη με το οποίο έκανε μετακινήσεις ο κ. Μητσοτάκης”. Θέλησε να το αναπαράξει την υπόθεση ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ο κάθε πολίτης και πολιτικός έχει δικαίωμα στην ιδιωτικότητα, έχει δικαίωμα να περάσει ένα Σαββατοκύριακο με την οικογένεια και τα παιδιά του. Κάποιοι υπέκλεψαν φωτογραφίες της προσωπικής μου ζωής και της διέρρευσαν έναντι αντιτίμου για να δημιουργήσουν εντυπώσεις προεκλογικά. Οι πολίτες γνωρίζουν τον καθένα καλύτερα. Ξέρουν αν η ζωή μου είναι μέσα στην χλιδή, αν έχω βγάλει χρήματα, αν έχω κερδίσει έστω και ένα ευρώ παραπάνω από τις αμοιβές μου στην Βουλή. Και ξέρει και άλλους πολιτικούς που είναι στην πολιτική ζωή, δεν έχουν δουλέψει και έχουν κάνει αμύθητες περιουσίες…Θα ήταν κακή η εικόνα αν βρισκόμουν στο σκάφος ενός επιχειρηματία που είχε κατηγορηθεί για διαπλοκή ή που βρισκόμουν σε μία fake αντιπαράθεση…Ήταν το σκάφος μίας συνεργάτιδάς μου και ο σύζυγός της είχε κάνει περιουσία. Καταλόγισε ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη γιατί όπως είπε «δέχθηκα μία άθλια επίθεση για τον πατέρα μου και μετά στελέχη του έδειχναν μία ψεύτικη φωτογραφία με χουντικούς».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι “η οικογένεια Μητσοτάκη έχει μία δυνατότητα να ζει με πολύ μεγάλη άνεση. Έχει την δυνατότητα να έχει εξοχικό μεσοτοιχία με τον Χριστοφοράκο. Αλλά όταν ήλθε εδώ δεν τον ρωτήσατε. Και αν ξανάρθει πάλι δεν θα τον ρωτήσετε. Δημιουργείτε την εντύπωση ότι για ότι κακό έχει συμβεί στην χώρα φταίει ο Τσίπρας”.

Είμαι περήφανος γιατί τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός μου που να έχει βάλλει το χέρι στο μέλι

Για την φωτογραφία του κ. Πετσίτη στο Μαξίμου, απάντησε ότι “αν το μόνο για το οποίο μπορώ να κατηγορηθώ μετά από τέσσερα χρόνια στην εξουσία είναι η φωτογραφία του Πετσίτη… Είμαι περήφανος γιατί τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει ούτε ένας υπουργός μου που να έχει βάλλει το χέρι στο μέλι. Η υπόθεση αφορά έναν άνθρωπο που δεν είχε καν θέση συμβούλου υπουργού…Είναι μια θλιβερή ιστορία ενός ανθρώπου που ήταν κοντά στον κ. Παππά, προσπάθησε να αξιοποιήσει τις γνωριμίες του με ανθρώπους που ήταν επιρρεπείς.

Ο Πολάκης πολλές φορές κρατά το πληκτρολόγιο του κινητού και δεν συγκρατιέται

Για τον Παύλο Πολάκη είπε ότι τον αδικεί ο τρόπος που θυμώνει και πολλές φορές κρατά το πληκτρολόγιο του κινητού και δεν συγκρατιέται. Του έχω πει να μην κάνει αναρτήσεις. Θέλω να κρίνω τους υπουργούς μου από το έργο τους. Και το έργο και του Πολάκη και του Ξανθού στην Υγεία είναι σημαντικό.

Για τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη, την Κωνσταντοπούλου, αν μπορώ να κριθώ είναι γιατί δεν έκανα κάτι πιο νωρίς

Σε παρατήρηση του Αλέξη Παπαχελά ότι άδειασε όλους τους ανθρώπους με τους οποίους συνεργάστηκε ή είχε καλή σχέση στο παρελθόν από τον Αλέκο Αλαβάνο μέχρι τον Πάνο Καμμένο απάντησε: “Ούτε έναν δεν άδειασα δεν διέρρηξα ποτέ σχέσεις με συμμάχους. Αντίθετα ανέχθηκε πολλές φορές συμπεριφορές που ξεχείλισαν το ποτήρι. Μιλήσατε για τον Βαρουφάκη, για τον Λαφαζάνη, για την Κωνσταντοπούλου, αν μπορώ να κριθώ είναι γιατί δεν έκανα κάτι πιο νωρίς.

Με τον Καμμένο ήταν μία συνεργασία για να σταθεί η κυβέρνηση στα πόδια της. Ήταν αποτέλεσμα μίας πραγματικότητας όχι κανονικής στην πολιτική ζωή. Το μνημόνιο αναδιάταξε το πολιτικό σύστημα…Διάλεξα εκείνη την εποχή εκείνον που στην ώρα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές δεν θα έλεγε βάστα γερά Γερούν. Τότε ήταν ο Βενιζέλος στο ΠΑΣΟΚ, ούτε καν η Γεννηματά…Όταν έφθασε το Μακεδονικό που συνέπεσε με τη έξοδο της χώρας από τα μνημόνια έκλεισε ο κύκλος της συνεργασίας με τον Πάνο Καμμένο που είχε αρχή μέση και τέλος. Δεν τον έριξα από το σκάφος, ολοκληρώθηκε ένας κύκλος και ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο σκέλος της εξόδου από τα μνημόνια. Τα στελέχη του ήταν ήδη υπουργοί, δεν μετακινήθηκαν. Ο Πάνος Καμμένος αποφάσισε να ρίξει την κυβέρνηση για το Μακεδονικό και τα στελέχη του δεν τον ακολούθησαν”.

Είπε ακόμη ότι δεν θυσίασα τον Κοτζιά, παραιτήθηκε για λόγους ευθιξίας. Εγώ νόμιζα ότι έπρεπε να παραμείνει. Έχω δύο πολιτικά τέκνα το ένα είναι η έξοδος από τα μνημόνια και το άλλο είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και έπρεπε να τα υπερασπιστώ και τα δύο.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν μία αληθινή και σκληρή συνέντευξη αυτή που έπρεπε να γίνει και εύχομαι να ήταν και χρήσιμη για τους τηλεθεατές. Επιβεβαιώνεται ότι καλά έκανα και ήλθα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ