Αλ. Τσίπρας: Ζητάμε εντολή ανατροπής για να οικοδομήσουμε μαζί μια νέα Ελλάδα

Μήνυμα αισιοδοξίας ότι “μπορούμε να πετύχουμε τη μεγαλύτερη εκλογική ανατροπή στη σύγχρονη ιστορία”, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την τελευταία προεκλογική του συγκέντρωση στο Σύνταγμα και εμφανίστηκε βέβαιος ότι “την Κυριακή θα νικήσουμε γιατί τώρα αποφασίζουμε για τη ζωή μας. Πρώτα και πάνω απ’ όλα η ζωή μας”.

Εξαπέλυσε επίθεση κατά των πολιτικών του αντιπάλων για το σχέδιό τους που θα γυρίσει την χώρα στις μαύρες μέρες των μνημονίων. Είπε χαρακτηριστικά: “Ο ελληνικός λαός τη Κυριακή θα αποτρέψει τη μεγάλη κλοπή. Θα αποτρέψει το μεγάλο έγκλημα. Δεν θα τους επιτρέψει να βάλουν χέρι στις θυσίες των Ελλήνων ξανά. Θα κλείσει οριστικά τη πόρτα στο σχέδιο Σαμαρά – Στουρνάρα, δηλαδή σε ένα νέο μνημόνιο, με βαρύτατους όρους και νέα σκληρά μέτρα για τον ελληνικό λαό”.

Συνεχίζοντας ανέφερε: “Κάποιοι έχουν προεξοφλήσει τη τελική κρίση του ελληνικού λαού. Και ράβουν κουστούμια εξουσίας. Αλλά και κουστούμια περικοπών στο λαό και λεηλασίας στο δημόσιο χρήμα. Ας μη βιάζονται οι πρίγκιπες να επιστρέψουν στο θρόνο τους. Γιατί τη τελική απόφαση για το μέλλον του, για το ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, για το ποιο σχέδιο θα εφαρμοστεί τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα την πάρει ο ελληνικός λαός”.

Ο κ. Μητσοτάκης κρύβει το πρόγραμμά του

Καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο αντιμετώπισε τους πολίτες σαν πελάτες και ότι κρύφτηκε “γιατί θα έπρεπε να απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα: Για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν την επικουρική ασφάλιση και να κόψουν ξανά τις συντάξεις. Για το σχέδιο τους να ξεπουλήσουν τη ΔΕΗ. Για το σχέδιο τους να αυξήσουν τις τιμές στο ρεύμα και τα φάρμακα. Για το σχέδιο τους να απολύσουν δασκάλους και γιατρούς. Για το σχέδιο τους να δώσουν ξανά τα πάντα στους δανειστές. Νόμιζε ο ελληνικός λαός ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει σχέδιο λιγότερους φόρους. Αλλά ξαφνικά μας αποκάλυψε ότι δε πρόκειται να μειώσει φόρους, αλλά να φέρει ένα κύμα μεταρρυθμίσεων. Μόνο που αυτό δεν είναι κύμα. Είναι τσουνάμι στις κατακτήσεις και στα δικαιώματα της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

Ειδική αναφορά έκανε στις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ για το αποθεματικό των 34 δισ: “Θέλει να υφαρπάξει τους κόπους και τις θυσίες. Να βάλει χέρι στο ταμείο. Στο απόθεμα της ρευστότητας που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε για να μπορούμε σήμερα να είμαστε ελεύθεροι…Και αυτά τα χρήματα ετοιμάζονται να τα αρπάξουν και να τα δώσουν ξανά στις τράπεζες. Ε, λοιπόν φτάνει. Ως εδώ. Για πόσα χρόνια θα δουλεύουν οι Έλληνες για να ξεπληρώνουν τα σπασμένα των τραπεζών; Πόσα δις ακόμα να ξοδευτούν στην μαύρη τρύπα που άνοιξαν τα golden boys και οι κομματάρχες των θαλασσοδανείων;

Θα φέρουν νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις

Αναφέρθηκε όμως και στο σχέδιο της ΝΔ για το ασφαλιστικό: “Ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ ετοιμάζουν αλλαγές στο ασφαλιστικό που θα δημιουργήσουν μαύρη τρύπα στα ταμεία. Θα την αναπληρώσουν με νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις. Αυτές που εμείς αποτρέψαμε. Και όλα αυτά για να δώσουν τη διαχείριση δισεκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές εταιρίες, αδιαφορώντας αν αυτό οδηγήσει σε νέες φούσκες όπως της ΑΣΠΙΣ και οι ασφαλισμένοι χάσουν όλο τους το βιός. Ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ δε πρόκειται να διατηρήσουν τη 13η σύνταξη που εμείς θεσμοθετήσαμε ως μόνιμη πριν από λίγους μήνες”.

Απευθυνόμενος προς τους συνταξιούχους ρώτησε: “Η σύνταξή σας είναι η αξιοπρέπειά σας. Είναι η ζωή σας. Θα εμπιστευθείτε ξανά την αξιοπρέπεια και τη ζωή σας σε αυτούς που θυμάστε, γνωρίζετε, ότι την καταρράκωσαν το 2010, το ΄11, το ΄12, το ΄13, το ΄14 με απανωτές περικοπές σε μισθούς και σε συντάξεις;”.

Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση αυτή έβγαλε την χώρα από τα μνημόνια και θύμισε το παλιό σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου λέγοντας ότι “η Ελλάδα ανήκει και πάλι στους Έλληνες”.

Αναφέρθηκε στην επέτειο του δημοψηφίσματος λέγοντας ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι δεν το ξέχασαν και έρχονται για να ζητήσουν εκδίκηση. “Ζητούν εκδίκηση από έναν ολόκληρο λαό, γιατί τους αγνόησε και στάθηκε όρθιος στις πιο κρίσιμες στιγμές. Θέλουν να διαγράψουν από τη συλλογική μνήμη τις στιγμές της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας αυτού του λαού. ‘Ακουσα χθες τον κ. Μητσοτάκη να ειρωνεύεται τους Έλληνες που βρέθηκαν εδώ ακριβώς σε αυτή την πλατεία τέσσερα χρόνια πριν. Ακόμα δε συγχωρούν εκείνη τη βραδιά που γκρέμισε το φόβο. Που ανάγκασε σε παραίτηση τον χειρότερο πρωθυπουργό και πιο διχαστικό πολιτικό που γνώρισε η Ελλάδα”.

Ισχυρή ανάπτυξη και όχι ανάπτυξη για τους ισχυρούς

Περιέγραψε το όραμά του για “Μια Ελλάδα της ανάπτυξης για όλους. Όχι για δέκα ολιγάρχες που θα ελέγχουν όλη την οικονομία και φυσικά την πολιτική εξουσία. Γιατί μας λένε ισχυρή ανάπτυξη αλλά στην πραγματικότητα εννοούν, ανάπτυξη για τους ισχυρούς. Μια ανάπτυξη που θα αφήσει τη κοινωνική πλειοψηφία αμέτοχη των ωφελημάτων, αλλά και το φυσικό περιβάλλον απροστάτευτο απέναντι στην κλιματική αλλαγή”. Ζητάμε, εντολή για μια Ελλάδα που θα δίνει ασφάλεια και αλληλεγγύη για όλους, είπε ο κ. Τσίπρας και εξήγησε: “με ισχυρό κοινωνικό κράτος και δικαιοσύνη. Με καλά δημόσια νοσοκομεία και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Με καλά Δημόσια σχολεία και ποιοτικά δημόσια πανεπιστήμια. Με ισχυρή κοινωνική αλληλεγγύη που δε θα αφήνει κανένα στο περιθώριο. Με ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα.

Αναφέρθηκε στην διεθνή θέση της χώρας λέγοντας ότι “σήμερα η Ελλάδα είναι μια χώρα που κανείς δεν μπορεί να την απειλεί, που κανείς δε μπορεί να παραβιάζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε στο Αιγαίο ούτε στη Μεσόγειο. Γιατί η Ελλάδα σήμερα είναι πυλώνας σταθερότητας αλλά και φάρος της φιλίας και της ενότητας των λαών στη Βαλκανική χερσόνησο”.

Υποκρισία και πατριδοκαπηλία

εκτεταμένη αναφορά έκανε και στο Μακεδονικό και επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους καταλογίζοντάς τους υποκρισία και πατριδοκαπηλία. “Τολμήσαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, που αποκαθιστά την ιστορία μας. Την ιστορία της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και βάζει τέλος στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό. Και σήμερα, έχουμε στα Βόρεια σύνορά μας μια φίλη χώρα και όχι έναν εχθρό. Μια χώρα στην οποία τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη επιτηρούν τον εναέριο χώρο της και όχι τα τουρκικά πολεμικά. Μια χώρα που δε διεκδικεί πια τα σύμβολα και τα ιστορικά πρόσωπα της αρχαίας ελληνικής μας κληρονομιάς. Και μετά όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, με τις επιστολές που εδώ και 14 χρόνια παρέδιδαν το όνομα Μακεδονία χωρίς αλλαγή Συνταγματική, για κάθε χρήση εντός και εκτός της χώρας των γειτόνων μας, όλοι οι Έλληνες συνειδητοποίησαν τη μεγάλη υποκρισία, τη άθλια εθνική απάτη που έστησε η ΝΔ εις βάρος μας όλο το προηγούμενο διάστημα”.

Ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ για προοδευτική διακυβέρνηση

Απευθύνθηκε στους νέους ψηφοφόρους λέγοντας: Ο κος Μητσοτάκης και η ΝΔ δεν ήθελαν ούτε την ψήφο στα 17. Δεν αγαπάνε το δημόσιο σχολείο και το Δημόσιο πανεπιστήμιο. Δε δεσμεύονται για τη διατήρηση των δαπανών στο 1%, που εμείς αυξήσαμε για την έρευνα. Δε δεσμεύονται για το 5% στη παιδεία.

Απευθύνθηκε στο θυμικό των παλαιών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: “Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε ότι θα συνεργασθεί και πάλι με τη ΝΔ., ότι θα δώσει ψήφο ανοχής στον κο Μητσοτάκη. Στηρίζοντας λοιπόν σήμερα το ΚΙΝΑΛ, δίνετε εντολή διακυβέρνησης στη δεξιά. Και μάλιστα, σε μια δεξιά ακραία και ακραία νεοφιλελεύθερη. Σας καλώ λοιπόν να μην δώσετε χωρίς τη θέλησή σας στήριγμα στον κο Μητσοτάκη και στον κο Σαμαρά. Αλλά να συμβάλλετε κι εσείς στο αποφασιστικό βήμα για τη μεγάλη ανατροπή. Και να ξέρετε, με μία ψήφο μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ τη Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση στην οποία θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν, θέλοντας και μη, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις.

Απευθύνθηκε όμως και στον κόσμο της Αριστεράς: “Στους απογοητευμένους, τους σκεπτικιστές, όσους βάζουν τις ιδεολογικές διαφορές πάνω από τις ανάγκες της συγκυρίας, όλους όσοι για τον ένα ή τον άλλο λόγο δεν βρέθηκαν μαζί μας στην κάλπη των ευρωεκλογών. Για να τους πω: Χέρι-χέρι να φράξουμε τον δρόμο στη παλινόρθωση μιας ακραίας, αλαζονικής και εκδικητικής δεξιάς που απειλεί δικαιώματα και ελευθερίες, και επιδιώκει να πάρει τη ρεβάνς από τον λαό μας”.Αι γενεαί πάσαι της Αριστεράς δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουν, και δεν θα επιτρέψουν, στους κήρυκες της μισαλλοδοξίας, στους λογής ακροδεξιούς που ονειρεύονται εξάλειψη κάθε προοδευτικής ιδέας, στους κήρυκες του όψιμου αντικομμουνισμού, να εφαρμόσουν στην πλάτη της δημοκρατικής Ελλάδας τα σχέδιά τους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συμβόλαιο με το λαό

Κλείνοντας είπε ότι “Την Κυριακή δίνουμε τη μάχη των μαχών…Την Κυριακή υπογράφουμε νέο συμβόλαιο με το λαό και με το μέλλον. Μας ρωτούν όλοι: “Μπορείτε να το γυρίσετε;” Απαντάμε : Το πραγματικό ερώτημα είναι: Μπορούμε επιτέλους να ζήσουμε καλύτερα στον τόπο μας;” Ε λοιπόν ναι, μπορούμε. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα σε αυτόν τον τόπο…Μπορούμε να ζήσουμε σε μία δίκαιη, ανθρώπινη, σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα”. Να ξέρετε, με μία ψήφο μπροστά ο ΣΥΡΙΖΑ τη Κυριακή και τη Δευτέρα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση στην οποία θα αναγκαστούν να συμμετάσχουν ή να στηρίξουν, θέλοντας και μη, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις», εξέφρασε τη βεβαιότητα ο Αλέξης Τσίπρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ