Ατόπημα Τσίπρα: Έφυγε από τη σύνοδο και άφησε εκπρόσωπο τον Ισπανό πρωθυπουργό!

Θεσμικό ατόπημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό που στην ουσία την κοπάνησε από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τους αρχηγούς των κρατών, για να μιλήσει σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, αφήνει πίσω του τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος θα τον εκπροσωπήσει, στη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία είναι συνέχεια της χθεσινής που διακόπηκε. Η σημερινή συνεδρίαση θα έχει ως αποκλειστικό αντικείμενο την επιλογή των προσώπων που θα καταλάβουν τς ηγετικές θέσεις στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής μέχρι σήμερα Τρίτη στις 12 ώρα Ελλάδας ανακοίνωσε μέσω Twitter o Πρέμπεν Αμάν, εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν χθες να συμφωνήσουν ποιοι θα πρέπει να αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε αξιωματούχος. Ερωτηθείς μετά τη διακοπή των συνομιλιών της συνόδου κορυφής ποιο είναι το προβληματικό σημείο, ο αξιωματούχος δήλωσε: «Ολόκληρο το πακέτο».

Διπλωματική πηγή δήλωσε εξάλλου πως την επίτευξη συμφωνίας εμπόδισαν επιφυλάξεις εκ μέρους της Ιταλίας, της Κροατίας, της Λετονίας και της Ουγγαρίας.

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη

«Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου θα επιλεγεί η νέα ηγεσία των θεσμικών οργάνων, για την επόμενη πενταετία, καταγράφηκε μια συντριπτική πλειοψηφία εναντίον της υποψηφιότητας του Μάνφρεντ Βέμπερ. Πρόκειται για μια υποψηφιότητα που δεν ενώνει αλλά διαιρεί την Ευρώπη και η οποία τελικά απορρίφθηκε»: αυτό υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτησή του στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. «Καταγράφηκε επίσης -προσθέτει- μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της υποψηφιότητας του Φρανς Τίμερμανς, την οποία στηρίζουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης», αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός και συνεχίζει:

«Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, μέχρι να εξαντληθούν οι δυνατότητες απόλυτης συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών. Η Ελλάδα για άλλη μια φορά συντάχθηκε με τις δυνάμεις που επιθυμούν μια ανοικτή, προοδευτική και κοινωνική Ευρώπη. Στην αυριανή συνάντηση των ηγετών, δεν θα παραβρεθώ λόγω των ανελαστικών υποχρεώσεων της προεκλογικής εκστρατείας. Θα με εκπροσωπήσει ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ».