Αυτοδυναμία της ΝΔ και με μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ δίνουν και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ισχυρή παραμένει η υπεροχή της ΝΔ σε τρεις νέες δημοσκοπήσεις που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, στην αντίστροφη μέτρηση προς τις κάλπες.

Το στοιχείο πάντως που θα κρίνει το εύρος της αυτοδυναμίας είναι η συμμετοχή, γι’ αυτό και τα γαλάζια στελέχη μέχρι την τελευταία στιγμή καλούν τους ψηφοφόρους να μην εφησυχάζουν.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ η Ν.Δ. προηγείται με 8 μονάδες στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων. Η Ν.Δ. συγκεντρώνει ποσοστό 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28%, το Κίνημα Αλλαγής 7%, το ΚΚΕ 5%, η ΧΑ 4%. Στο όριο της εισόδου στη Βουλή -3%- βρίσκονται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη. Αν και τα δύο κόμματα μπουν στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται πως θα συγκεντρώσει 155 έδρες. Αν η Βουλή είναι εξακομματική, η Ν.Δ. διευρύνει την πλειοψηφία της σε 159 βουλευτές. Στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για τον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει πρώτος με τη στήριξη του 37%.

Στο πολιτικό βαρόμετρο της Public Issue και στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος η Ν.Δ. συγκεντρώνει 42,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 27%, το ΚΙΝΑΛ 8%, το ΚΚΕ 5,5%, η ΧΑ 3,5%, η Ελληνική Λύση 3%, το ΜέΡΑ25 3%, η Ενωση Κεντρώων 2%.

Στο σενάριο της 5κομματικής Βουλής η Ν.Δ. συγκεντρώνει 173 έδρες, της 6κομματικής 169 έδρες και της 7κομματικής Βουλής 165 έδρες.

Οπως αναφέρεται, εάν το εκλογικό αποτέλεσμα επαληθεύσει την παρούσα πρόβλεψη, αυτό σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία επιστρέφει στα επίπεδα επιρροής που εμφάνιζε, στην προ του Μνημονίου περίοδο κυριαρχίας της (2004-2009).

Η διαφορά εκλογικής επιρροής Ν.Δ./ΣΥΡΙΖΑ, 15,5%, προβλέπεται να υπερβεί σημαντικά την αντίστοιχη «ψαλίδα» των ευρωεκλογών (9,4%).

Σε παρόμοιο ενδεχόμενο, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφορά πρώτου/δεύτερου κόμματος, που έχει καταγραφεί σε βουλευτικές εκλογές της μεταπολιτευτικής περιόδου, με εξαίρεση εκείνες του 1974 και του 1977, μεγαλύτερη ακόμη και από εκείνη του 1981(12,2%), αναφέρει το πολιτικό βαρόμετρο.

Αυτοδυναμία της Ν.Δ. με ποσοστό που κυμαίνεται από 32,7% έως 38,7% και με 160 έδρες δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόρασης. Σύμφωνα με την πανελλαδική δημοσκόπηση, η διαφορά μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας κυμαίνεται στο 11,5%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να λαμβάνει ποσοστό 22,4% και η Ν.Δ. 33.9%. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στο 3,8% ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη στο 2,4%. Το ΚΙΝΑΛ εμφανίζεται στο 6,3%, το ΚΚΕ στο 4,5% και η ΧΑ στο 3,5%.

Πηγή: eleftherostypos.gr