Καύσωνας και στην Βρετανία με το θερμόμετρο να σημειώνει νέο ρεκόρ ζέστης

Η Βρετανία κατέρριψε το ρεκόρ ζέστης της χώρας την περασμένη εβδομάδα με τον υδράργυρο να σκαρφαλώνει στους 38,7 βαθμούς Κελσίου στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ την Πέμπτη, ανακοίνωσε σήμερα η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Met Office, επιβεβαιώνοντας την προκαταρκτική μέτρηση των επιστημόνων.

«Η μέτρηση στον Βοτανικό Κήπο του Κέιμπριτζ ελέγχθηκε και αποτελεί επισήμως την υψηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε στη Βρετανία» εξήγησε το Met Office σε ένα δελτίο Τύπου. Η θερμοκρασία αυτή ξεπερνά, επομένως, το προηγούμενο ρεκόρ των 38,5 βαθμών Κελσίου, στο Φάβερσαμ, στο Κεντ, τον Αύγουστο του 2003.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ολλανδία σπάζοντας τα εθνικά ρεκόρ θερμοκρασίας» σημειώνει το Met Office.

«Το κλίμα της Βρετανίας θερμάνθηκε από τα μέσα του 20ου αιώνα» σημείωσε ο Μαρκ ΜακΚάρθι, του Εθνικού Κέντρου Πληροφοριών για το Κλίμα.

«Η κλιματική αλλαγή αυξάνει το ενδεχόμενο και τη σφοδρότητα των κυμάτων ζέστης στην Ευρώπη, γεγονός που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο (να καταγραφούν) θερμοκρασίες 40 βαθμών Κελσίου στη Βρετανία» υπογράμμισε ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ