Τίντο Μπρας: Στο νοσοκομείο ο «μαέστρος» του ερωτισμού

Στο νοσοκομείο Σαντ’ Αντρέα της Ρώμης διακομίσθηκε σήμερα ο γνωστός σκηνοθέτης ερωτικών ταινιών Τίντο Μπρας, 86 ετών, ο οποίος ένοιωσε μία αδιαθεσία, με αποτέλεσμα η σύζυγός του, Κατερίνα Βάρτσι, να καλέσει εσπευσμένα ασθενοφόρο. Ο Μπρας είχε υποστεί εγκεφαλικό το 2011.

Η κινηματογραφική σταδιοδρομία του Τίντο Μπρας, «μαέστρου» του ψυχολογικού ερωτισμού, είναι πολύ μακρά και ξεκινά από τη δεκαετία του ’60, με ταινίες που προκάλεσαν άμεσα την αντίδραση της λογοκρισίας. Αλλά εκείνη την εποχή, οι ταινίες του προκαλούσαν όχι για το ερωτικό στοιχείο τους, αλλά για το πολιτικό μήνυμά τους. Η πρώτη μεγάλη ταινία του «Όποιος δουλεύει είναι χαμένος από χέρι» (Chi lavora e’ perduto, 1963), περιγράφει τον αγώνα ενός νέου να ενσωματωθεί στην κοινωνία. Ωστόσο, ο Μπρας πέρασε στο Πάνθεο του κινηματογράφου με ταινίες όπως το διάσημο «Κλειδί» με τη Στεφανία Σαντρέλι, το «Αισθηση ’45» (Senso ’45) βασισμένο στο έργο του Καμίλο Μπόιτο με την Άννα Γκαλιένα, οι οποίες τον καθιερώνουν ως τον πρωθιερέα του ερωτισμού στη μεγάλη οθόνη. Έναν ερωτισμό που δεν γίνεται αυτοσκοπός της πλοκής, αλλά πάντοτε συγκλώθεται με το θέμα της εξουσίας και της επιβολής στον άλλον, όπως στο «Σαλόν Κίτι» με τον Χέλμουτ Μπέργκερ και σε συνεργασία με τον διαλεκτό συγγραφέα Γκορ Βιντάλ, που διαδραματίζεται σε έναν οίκο ανοχής στο ναζιστικό Βερολίνο.

Γεννημένος στο Μιλάνο στις 26 Μαρτίου 1933, μετά τις σπουδές του στη Νομική, ο Μπρας μετακόμισε στη δεκαετία του ’50 στο Παρίσι κι εργάσθηκε στο αρχείο της Γαλλικής Ταινιοθήκης. Έλαβε το βάπτισμα του πυρός στον κινηματογράφο ως βοηθός του σκηνοθέτη Αλμπέρτο Καβαλκάντι, μετά του Γιόρις Ίβενς και στη συνέχεια του μεγάλου σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι στις ταινίες του «Ινδία» και «Στρατηγός Ντελλα Ρόβερε», αμφότερες του 1959.

Μεταξύ των άλλων διάσημων ταινιών του περιλαμβάνονται ο «Καλλιγούλας» (1980) με πρωταγωνιστή τον Μάλκομ ΜακΝτάουελ, που εκτιλύσσεται στην Αρχαία Ρώμη, και η κωμική αυτοβιογραφία του «Ποστ Ρεστάντ Τίντο Μπρας» (1995), στην οποία πρωταγωνιστεί και ο ίδιος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ