“Αγριεμένος” ο Αίαντας: Επίδειξη δύναμης ενόψει ΠΑΟΚ

Η πρεμιέρα του ολλανδικού πρωταθλήματος και το 2-2 με την Φίτεσε φαίνεται πως ήταν μια παρένθεση για τον Άγιαξ, ο οποίος φρόντισε να δείξει εντός έδρας τα… δόντια του στην Έμεν, εκμεταλλευόμενος σαφώς την ποιοτική διαφορά των δύο ομάδων.

Το 1-0 από το Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ στο α΄ημίχρονο φαντάζει «φτωχό» μπροστά στην πληθώρα ευκαιριών που σημείωσαν οι γηπεδούχοι, έχοντας και δοκάρι στα πρώτα 40 δευτερόλεπτα. Η… τάξη αποκαταστάθηκε στο β΄με τους Ζιγιέχ, Τάντιτς και Χούντελααρ (δις) για το τελικό 5-0.

Αλλαγές από Έρικ Τεν Χαγκ σε ένα 4-3-3

Με τους Ντόλμπεργκ και Σουρς να μένουν εκτός ενδεκάδας, ο Έρικ Τεν Χαγκ προχώρησε σε αλλαγές συγκριτικά με το ματς της Τούμπας, δίνοντας φανέλα βασικών σε Νέρες και Μάριν. Συγκεκριμένα, ο Ονάνα πήρε θέση κάτω από τα δοκάρια, με τον Ταλιαφίκο αριστερά, τον Μαζραουί δεξιά και τους Βέλτμαν και Μαρτίνεζ στο κέντρο της άμυνας. Μπλιντ, Φαν Ντε Μπέεκ και Μάριν αγωνίστηκαν στα χαφ με τον Νέρες στο αριστερό άκρο της επίθεσης, τον Ζιγιέχ στο δεξί και τον Ντούσαν Τάντιτς στο κέντρο της γραμμής κρούσης.

Ζιγιέχ, Τάντιτς και τελευταίο άγγιγμα από Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ

Ένα εξαιρετικά δύσκολο βράδυ πέρασε η Έμεν στο Άμστερνταμ, με τον Άγιαξ να δείχνει με το… καλημέρα τις άγριες διαθέσεις του επιθετικά, σημαδεύοντας με τον Νέρες το δοκάρι στα πρώτα 40 δευτερόλεπτα. Ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League αναλώθηκε σε έναν επιθετικό μονόλογο που βάσει της στατιστικής υπηρεσίας μεταφράζεται σε 63% κατοχή, με 14 (3) τελικές προσπάθειες και passing game που δεν έδινε το παραμικρό περιθώριο στους φιλοξενούμενους.

Και μπορεί να… σπατάλησε αρκετές συνεργασίες, ωστόσο, φαινόταν πως ήταν θέμα χρόνου για τον Άγιαξ να βρει στόχο. Στο 27ο λεπτό της αναμέτρησης, οι γηπεδούχοι πήραν αυτό που άξιζαν μετά την εξαιρετική συνεργασία Ζιγιέχ, Τάντιτς και τελευταίο άγγιγμα από τον Ντόνι Φαν Ντε Μπέεκ για το 1-0.

Στα αξιοσημείωτα της φάσης, το μήνυμα – απαίτηση των οπαδών του Άγιαξ προς τη διοίκηση της ομάδας προκειμένου να ανανεώσουν τον 22χρονο ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρίσκεται στο προσκήνιο λόγω του «φλερτ» που υπάρχει με την Ρεάλ Μαδρίτης.

Μέχρι την ολοκλήρωση του α΄ημιχρόνου, η Έμεν δεν βρήκε απαντήσεις απέναντι σε μια ομάδα που θα έλεγε κανείς πως είχε κάθε λόγο να τα βάλει με την τύχη της καθώς είδε τετ α τετ, απίθανο τακουνάκι και άλλες επιθετικές εμπνεύσεις να μην έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Άγιαξ που… σκοτώνει

Οι γηπεδούχοι δεν θα μπορούσαν να επαναπαυτούν στο εύθραυστο 1-0 του α΄ημιχρόνου και γι΄αυτό φρόντισαν να διατηρήσουν το πόδι στο γκάζι, ανεβάζοντας το δείκτη του σκορ στο 47΄ σε μια αντεπίθεση για σεμινάριο, «σκοτώνοντας» τον αντίπαλό τους με τον Φαν Ντε Μπέεκ να σερβίρει έτοιμο γκολ στον Ζιγιέχ, βλέποντας το χώρο που είχε μπροστά του ο Μαροκινός.

Η συνέχεια ανήκε στον Τάντιτς που πέτυχε ενδεχομένως το πιο… εύκολο γκολ της καριέρας του μετά από προσπάθεια του Πρόμες, ο οποίος δοκίμασε το πόδι του, συγκλίνοντας από τα αριστερά, με την μπάλα να κοντράρει στους αμυνόμενους, φτάνοντας στα πόδια του αρχηγού για το 3-0. Ο Άγιαξ έμοιαζε απλά non stop και στο 81′ ο Χούντελααρ στην δεύτερη επαφή του με την μπάλα, έγραψε με τρομερό πλασέ το 4-0, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι απλά μετρούσαν αντίστροφα για τη λήξη του παιχνιδιού…

Κερασάκι στην τούρτα; Το γκολ του Άγιαξ στο 88′ και πάλι με τον Χούντελααρ, ο οποίος φάνηκε σε μια πρώτη ανάγνωση να ξεκινά οριακά από θέση οφσάιντ. Το VAR, όμως, είχε άλλη άποψη, σφραγίζοντας με εκκωφαντικό τρόπο την ανωτερότητα του Άγιαξ για το τελικό 5-0 απέναντι σε μια ομάδα που σε κανένα σημείο του παιχνιδιού δεν μπόρεσε να τους κοιτάξει στα μάτια.

Συνθέσεις:

Άγιαξ: Ονάνα, Μαζραουί (Ντεστ 54′ ), Φέλτμαν, Μαρτίνεζ, Ταλιαφίκο, Μπλιντ, Μάριν, Φαν Ντε Μπέεκ, Νέρες (Πρόμες 59′ ), Ζιγέχ, Τάντιτς (Χούντελααρ 72′ )

Έμεν: Τέγκελκαμπ, Μπάρνετ, Φέερντοπ, Μπάκερ, Μπλάιλ (81′ Πέιν), Τσακόν, Ούγκρινιτς, Λάουρσεν, Ντε Λέουβ, Αρίας (67′ Μπος), Κόλαρ.

Πηγή: sdna.gr