Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για το κατεπείγον του ν/σ για τα διπλώματα

Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος και η ανακοίνωση, από πλευράς κυβέρνησης, ότι θα κατατεθούν πέντε τροπολογίες, προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αντιπολίτευσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για τις άδειες οδήγησης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση για απαράδεκτη αντικοινοβουλευτική πρακτική, τόσο ο υφυπουργός Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός, αντέτειναν ότι κατ’ εξαίρεση επιλέγεται τώρα αυτή η διαδικασία διότι υπάρχουν επείγοντα ζητήματα τα οποία άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία πρέπει άμεσα να επιλυθούν.

Παράλληλα, διαβεβαίωσαν ότι το επόμενο διάστημα η Βουλή θα επανέλθει στην κανονική διαδικασία.

«Και η βουλή και το προεδρείο δεν δέχεται αμάσητα αυτά που λέγονται περί επειγόντων ζητημάτων. Τα εξετάζει, κρίνονται, αν συντρέχει λόγος επείγοντος, και πάνε κατά πλειοψηφία. Δεν δείχνει ότι αυτό θα διαρκέσει και με βάσει την άποψη της κυβέρνησης, αυτή η διαδικασία δεν θα αποτελεί τον κανόνα αλλά την εξαίρεση», επισήμανε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για «συστηματική απαράδεκτη πρακτική της κυβέρνησης που δεν τιμά τους βουλευτές και απαξιώνει το Κοινοβούλιο, καθώς μέσα σε ενάμιση μήνα ψήφισε 4 νομοσχέδια, τα τρία με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και το ένα ως επείγον».

Παράλληλα, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μην καταθέσει την τελευταία στιγμή τροπολογίες που θα επιλύουν ζητήματα διάρθρωσης θεσμών και επικεφαλής φορέων του στενού πυρήνα της και να καλύψει παρανομία», γιατί, όπως είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ανεχτεί κάτι τέτοιο.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Γκόκας, έκανε λόγο για αντιγραφή από τη ΝΔ των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης τις οποίες ως αντιπολίτευση κατήγγειλε.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, έκανε λόγο για αυταρχικές λογικές, τόνισε ότι και για την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και με την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, «το κατεπείγον και η κατάθεση τροπολογιών την τελευταία στιγμή ήταν ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ώστε να μη γίνεται ουσιαστική συζήτηση».

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν, επίσης, τόσο οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25, Κωνσταντίνος Χήτας και Αγγελική Αδαμοπούλου.

«Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμό με την πρακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνομαι τη δημοκρατική σας ευαισθησία μην εκληφθεί, όμως, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ως λευκή επιταγή την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Υπάρχουν, όμως, προβλήματα που ταχύτατα πρέπει η σημερινή κυβέρνηση να ρυθμίσει. Η προσπάθεια αυτή είναι σαφής. Δεχόμαστε αυτό που ειπώθηκε από κυβερνητικά χείλη, ότι αυτό θα είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας. Δεν δεχόμαστε, όμως, μαθήματα δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπήλιος Λιβανός.

«Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να μη συνεχίσει να νομοθετεί με αυτό τον τρόπο και να απαξιώνει το Κοινοβούλιο», επέμεινε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Δεν είναι σωστό να αντλούμε στατιστικά στοιχεία από το πρώτο μήνα της νομοθετικής εργασίας. Αυτό δεν συνιστά στατιστικό δείγμα, ούτε της κυβέρνησης ούτε της Βουλής. Η ίδια η κυβέρνηση ανέβασε τον πήχη και έχει δεσμευτεί ότι δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και το κατεπείγον των νομοσχεδίων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ και ΜΕΡΑ 25 αποχωρούν, αντιδρώντας στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου για τα διπλώματα και για την κατάθεση τροπολογιών – Αντιπαράθεση για την τροπολογία για την ΕΥΠ

Με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, και τον Μάκη Βορίδη να υποστηρίζουν την τροπολογία για την ΕΥΠ και να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι σήμερα βγάζει «μικροκοματικό μεροκάματο» χωρίς σεβασμό στα θέματα εθνικής ασφάλειας και την αντιπολίτευση να μιλά για φωτογραφική ρύθμιση, συνεχίζεται στην Ολομέλεια η αντιπαράθεση για την εν λόγω διάταξη. Από τη διαδικασία και την ψηφοφορία έχει δηλώσει το ΚΚΕ, το ΚΙΝΑΛ και το ΜΕΡΑ 25 ότι αποχωρούν, αντιδρώντας τόσο στον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου όσο και για την κατάθεση των υπουργικών τροπολογιών.

Η κυβέρνηση κατηγορεί με σφοδρότητα την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «εργαλειοποιεί» τον ευαίσθητο τομέα της εθνικής ασφάλειας με μόνο στόχο να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη, ενώ ο Γ. Γεραπετρίτης επισήμανε ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΕΥΠ δεν πληρούσε τα τυπικά προσόντα, αλλά αυτό δεν αποτέλεσε σημείο επισήμανσης εκ μέρους της τότε αντιπολίτευσης από σεβασμό στο κύρος της υπηρεσίας. Προηγουμένως, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, είχε πει προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα».

Εισηγούμενος την τροπολογία για την ΕΥΠ στην Ολομέλεια, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη ρύθμιση αφού επιχειρείται αποκατάσταση του κύρους της Υπηρεσίας, η οποία και επιβάλλεται να διέπεται από διαφάνεια στις συνεργασίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στην επαγγελματική εμπειρία του επικεφαλής της Υπηρεσίας, ενώ τόνισε ότι έως σήμερα ουδέποτε ασκήθηκε από κοινοβουλευτικό κόμμα ουσιαστική κριτική σχετικά με το θέμα των διοικήσεων της ΕΥΠ. Ο κ. Οικονόμου έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές στα ζητήματα της εθνικής ασφάλειας και για αποφυγή μικροπολιτικής προσέγγισης των θεμάτων αυτών και τόνισε ότι οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και υπαρκτοί και απαιτείται να έχουμε συναίνεση για την προσέγγιση αυτών των θεμάτων.

Παίρνοντας τον λόγο και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, αναφέρθηκε στην «επίμαχη διάταξη» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλει σήμερα να βγάλει μικροπολιτικό μεροκάματο με τα όσα ισχυρίζεται. «Τι έλεγε η αρχική διάταξη; Έλεγε πως ο επιλεγόμενος πρέπει να έχει πτυχίο. Τι λέει η δική μας; Να έχει πτυχίο ή 10ετή επαγγελματική εμπειρία. Και η μια και η άλλη αφήνουν ευρύτατη διακριτική ευχέρεια στον νομοθέτη να επιλέξει το πρόσωπο που θέλει. Εσείς που λέτε ότι πρέπει απλά να έχει ένα πτυχίο δεν βάζετε θέμα ουσίας. Εσείς συζητάτε για να πλήξετε εκ των προτέρων μια επιλογή», είπε χαρακτηριστικά.

«Το κύριο ζήτημα είναι ότι με πρωτοβουλία του κ. Γεραπετρίτη και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έχουμε σκανδαλώδη τροπολογία. Σας το είχαμε επισημάνει. Ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ χωρίς να κατέχει τους απαραίτητους από το νόμο τίτλους είναι παράνομη», ανέφερε για την τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε: «Με την τροπολογία επιβεβαιώνεται ότι τινάξατε στον αέρα την ΕΥΠ. Η συνταγματικότητα της τροπολογίας θα κριθεί. Είναι ντροπή, αίσχος, απαράδεκτο. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε από τον κ. Τσίπρα αν ο νέος διοικητής έχει τους τίτλους και ο πρωθυπουργός απάντησε ότι τους έχει και δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές. Είστε βαρύτατα εκτεθειμένοι. Κάνετε λαθροχειρίες. Ποιος σας εξαναγκάζει να κάνετε αυτές τις επιλογές; Γιατί εξευτελίζετε με τον τρόπο αυτό την ΕΥΠ και την ελληνική κυβέρνηση στα μάτια του συνόλου της διεθνούς κοινότητας; Είστε υπεύθυνος και οφείλετε να αποσύρετε την τροπολογία όχι για να μην εξευτελιστείτε εσείς αλλά η χώρα διεθνώς».

Νωρίτερα, ο γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, έκανε λόγο για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής και πρόσθεσε ότι η τροπολογία για την ΕΥΠ εκθέτει την κυβέρνηση. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να την ανεχτούμε», επισήμανε ο κ. Κεγκέρογλου και κάλεσε την κυβέρνηση να την αποσύρει αλλιώς το κόμμα του αποχωρεί από τη συζήτηση.

Η Διαμάντω Μανωλάκου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μίλησε για φωτογραφική ρύθμιση και προανήγγειλε την αποχώρηση του κόμματός της από την συζήτηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ