Επιχειρήσεις εκκένωσης σε 11 καταλήψεις στα Εξάρχεια και οι φόβοι δυναμικών αντιδράσεων

Έντεκα είναι τα υποψήφια προς… εκκένωση κτίρια στα Εξάρχεια και αποτελούν τον επόμενο στόχο της Ελληνικής Αστυνομίας.

Για τα συγκεκριμένα κτίρια έχουν υποβληθεί μηνύσεις από τους ιδιοκτήτες και το Δημόσιο και έχουν εκδοθεί ισάριθμες εισαγγελικές παραγγελίες για την εκκένωσή τους. Είναι 11 από τις 18 ενεργές καταλήψεις των Εξαρχείων, από ένα σύνολο 47 κτιρίων που βρίσκονται υπό κατάληψη στην Αθήνα. Ανάμεσά τους και το «προπύργιο» του Ρουβίκωνα, το Κ*ΒΟΞ, στη συμβολή των οδών Θεμιστοκλέους και Αραχώβης, το οποίο είναι ιδιοκτησίας του ΙΚΑ και βρίσκεται υπό κατάληψη από το 2012. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν πως οι τέσσερις καταλήψεις που εκκενώθηκαν ήταν οι σχετικά «ανώδυνες», ενώ για τις υπόλοιπες ενδεχομένως να υπάρχουν δυναμικές, ίσως και επικίνδυνες αντιδράσεις. Ο αστυνομικός προβληματισμός δεν αφορά το επιχειρησιακό σκέλος της εκκένωσής τους αλλά το πώς θα υπάρχει αστυνομική «εγκατάσταση», σε δύσκολα γεωγραφικά σημεία της περιοχής, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανακαταλήψεις των συγκεκριμένων κτιρίων.

Αντίδραση με… Παρκούρ
Η πρώτη αντιεξουσιαστική αντίδραση στην εκκένωση των τεσσάρων καταλήψεων ήταν ακτιβιστική και εκφράστηκε με… παρκούρ στις ταράτσες των κτιρίων, που ήταν γειτονικές με την κατάληψη της οδού Σπύρου Τρικούπη 17, στην οποία βρίσκονταν 62 από τους συνολικά 144 πρόσφυγες και μετανάστες. Αργά το βράδυ της Δευτέρας προς ξημερώματα Τρίτης, άγνωστα άτομα μπήκαν σε πολυκατοικία και κατευθύνθηκαν στην ταράτσα της. Από εκεί, πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα πέντε διαδοχικών πολυκατοικιών, βρέθηκαν σε αυτή της Σπύρου Τρικούπη 17. Φαίνεται να παραβίασαν είσοδο του κλιμακοστασίου και από το μπαλκόνι του 1ου ορόφου κρέμασαν ένα πανό υπέρ των καταλήψεων και αντίδρασης στις εκκενώσεις. Η κίνησή τους δεν έγινε άμεσα αντιληπτή από τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν έξω από το κτίριο. Οταν εντοπίστηκε το πανό, κάποιοι αστυνομικοί μπήκαν στο εσωτερικό του κτιρίου χωρίς να διαπιστώσουν είσοδο των ατόμων σε αυτό. Και στα τέσσερα κτίρια που εκκενώθηκαν, της οδού Σπύρου Τρικούπη 15 και 17, της GARE στην οδό Καλλιδρομίου 74, και της ROSA, στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 18, οι είσοδοι των κτιρίων… χτίστηκαν, ενώ μετά τις αναρριχήσεις στις ταράτσες θα τοποθετηθούν και «αγκαθωτά» σύρματα παρεμπόδισης της πρόσβασης σε αυτά. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο αντιδράσεων στις εκκενώσεις που έγιναν και που θα γίνουν, εντοπίζοντας τις ανακοινώσεις πραγματοποίησης συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας και καλεσμάτων συνελεύσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάσκες και… χάρτες
Οι δύο από τις τέσσερις καταλήψεις συγκέντρωσαν το αστυνομικό ενδιαφέρον, η GARE της οδό Καλλιδρομίου 74, και η ROSA στην οδό Ασημάκη Φωτήλα 18. Η δεύτερη, παρότι ήταν κενή, αν και υπήρχαν πληροφορίες ότι στο εσωτερικό της βρίσκονταν Ευρωπαίοι πολίτες, εντοπίστηκαν αντιασφυξιογόνες μάσκες, κοντάρια, κουκούλες full face, εργαλεία, πανό αναρχικού περιεχομένου και… χάρτες της περιοχής των Εξαρχείων. Στην GARE το ερευνητικό ενδιαφέρον συγκέντρωσαν ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κάποιες κουκούλες full face. Ολα τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για περαιτέρω εξερεύνησή τους.

Οι 134 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν στις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, όταν αρχικά μεταφέρθηκαν στη Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, οι περισσότεροι υποστήριξαν ότι διέμεναν στις δύο καταλήψεις της Σπύρου Τρικούπη τα τελευταία χρόνια, όταν τους είχαν διώξει από τις σκηνές που είχαν στήσει στο Πεδίο του Αρεως. Τότε, όπως ανέφεραν, τους είχαν προσεγγίσει κάποια άτομα, που τους είχαν υποδείξει και προτείνει τα δύο ακατοίκητα κτίρια προκειμένου να μείνουν σε αυτά, ενώ το πρώτο χρονικό διάστημα παραμονής τους εκεί είχαν αναλάβει και τη σίτισή τους. Τώρα έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία.

«Υποκρισία και όχι ευαισθησία»
Πάντως χθες στην επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια, αλλά και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί κακομεταχείρισης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οσοι εγκαλούν την κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι ευαισθησία οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κτίρια που εκκενώθηκαν», ανέφερε και στη συνέχεια έδειξε και σχετικές φωτογραφίες.

«Αυτό δεν είναι ευαισθησία είναι ακραία υποκρισία. Εμείς όταν διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν οικογένειες και παιδιά, φροντίσαμε να μεταφερθούν σε χώρο με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», επισήμανε και πάλι ο κ. Πέτρες δείχνοντας εκ νέου φωτογραφίες από τις καταλήψεις. «Αφήνουμε τους Ελληνες πολίτες να κρίνουν ποιοι έχουν ευαισθησία και ποιοι υποκρισία, τόνισε ο κ. Πέτσας. Η κυβέρνηση φροντίζει να συνδυάζεται η ασφάλεια με ανθρώπινες συνθήκες», συμπλήρωσε.

ΟΙ 11 ΜΕ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

– Στέκι ΒΟΞ (Θεμιστολέους και Αραχώβης) από το 2012

– Στέκι Μεταναστών (Τσαμαδού 15 Εξάρχεια) από το 2009

– Ζαΐμη 11 Εξάρχεια από το 2009

– Κατάληψη Βαλτετσίου 60 από το 2011

– Κατάληψη κτιρίου Καλλιδρομίου και Ζωσιμαδών – «Αρχείο 71», (Αυτόνομο εργαστήρι έκφρασης και αυτομόρφωσης) από το 2011

ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

– Ζαΐμη 15 και Τοσίτσα 3

– Ειρήνης Αθηναίας 5

ΆΓΝΩΣΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

– Τσαμαδού 32

ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

– Στέγη Προσφύγων/Μεταναστών (Νοταρά 26, Εξάρχεια) από το 2015

– Δερβενίων 56, Εξάρχεια, από το 2015

– Καποδιστρίου και Κάνιγγος 22, Εξάρχεια, από το 2016

– Οκτάβιου Μερλιέ και Πρασσά, Εξάρχεια (5ο Λύκειο Αθηνών) από το 2016

– Θεμιστοκλέους 58 από το 2016

– Θεμιστοκλέους 96

– Κτίριο Ζ. Πηγής 119α από το 2016

– Κτίριο Μεθώνης 52, Εξάρχεια, από το 2016

– Ξενοδοχείο «ΟΝΕΙΡΟ» (Σπ. Τρικούπη 57) από το 2016

– Αραχώβης 44, Εξάρχεια, από το 2016.

Πηγή: eleftherostypos.gr