Λέσβος: Στους καταυλισμούς προσφύγων ο Γιώργος Κουμουτσάκος

Τρία μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε σήμερα από τη Μυτιλήνη με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του σε καταυλισμούς και σε άλλες δομές παραμονής αιτούντων άσυλο και μετά τη σύσκεψη όπου συμμετείχε στην έδρα της Περιφεριεακής Αστυνομικής Διεύθυνσης βορείου Αιγαίου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Το ένα μήνυμα λέει, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια αποτελεσματική διαχείριση των συνόρων. Θα ενισχυθεί η ασφάλεια με όλους τους δυνατούς τρόπους. Είναι για μας εξαρχής στοίχημα και πρώτη προτεραιότητα της πολιτικής μας. Σ’ αυτό προσβλέπουμε στην αρωγή όλων».

Το δεύτερο μήνυμα απευθύνεται απευθύνεται ιδιαίτερα στους Ευρωπαίους εταίρους, συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος.

Όπως είπε ο υπουργός, «η Ελλάδα, ως χώρα πρώτης γραμμής ως χώρα σύνορο της Ευρώπης, έχει φτάσει στα όριά της. Περιμένουμε από τους εταίρους πραγματική ουσιαστική χειροπιαστή αλληλεγγύη στην κατανομή των βαρών. Όπως επίσης έναν ευρωπαϊκό αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών. Θα έχουμε μπροστά μας μια αρκετά μακρά περίοδο που ακόμα δεν θα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου. Όπως επίσης δεν θα έχουμε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα όσον αφορά τον κανονισμό του Δουβλίνου 4. Μέχρι να τα έχουμε η Ελλάδα θα επιμείνει και θα συμβάλει στην ανάγκη να υπάρξουν μεταβατικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των δυο αυτών ζητημάτων. Αφενός της ενίσχυσης της αλληλεγγύης για καλύτερη κατανομή των βαρών αφετέρου μηχανισμό αποτελεσματικό ευρωπαϊκών επιστροφών προς τρίτες χώρες. Η Ευρώπη λοιπόν πρέπει να κατανοήσει ότι η Ελλάδα έχοντας κάνει το καθήκον της, έφτασε στα όριά της. Θα έχουμε μπροστά μας μια νέα επιτροπή, μια νέα ευρωπαϊκή επιτροπή. Και έχουμε καταγράψει ως θετική πρώτη ένδειξη ότι η πρόεδρος της Επιτροπής, η κ. Φον Λέινερ, έχει εντάξει ως δεύτερη προτεραιότητα της θητείας της δικής της επιτροπής την αντιμετώπιση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού. Όλα αυτά θα δούμε πώς ακριβώς θα υλοποιηθούν πώς θα εφαρμοστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα».

Το τρίτο μήνυμα σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο είναι «σοβαρό ξεκάθαρο και ειλικρινές. Είναι προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Ελλάδα και Τουρκία πρέπει και μπορούν να συνεργαστούν πολύ αποδοτικότερα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενώσεως και Τουρκίας το 2016».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ