Με ειδικές «ομάδες κρούσης» οι επεμβάσεις στα Πανεπιστήμια – Αναλυτικά το σχέδιο της ΕΛΑΣ

Στη… χαρτογράφηση πανεπιστημίων προχωρούν οι επικεφαλής της Αστυνομίας, καθώς προετοιμάζουν τις ενέργειές τους για μελλοντικές ειρηνικές εκκενώσεις ιδρυμάτων, εφόσον και όταν χρειαστεί. Συγχρόνως, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ καταρτίζουν και “εγχειρίδιο”… χειρουργικών επεμβάσεων, ανάλογα με το αδίκημα που διαπιστώνεται.

Τα προαναφερόμενα είναι μερικά μόνο από τα σημεία σχεδίων επέμβασης και ειρηνικής εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στην περίπτωση έκνομων ενεργειών.

Τα συγκεκριμένα σχέδια έχουν αποτυπωθεί από επικεφαλής αξιωματικούς της αστυνομίας σε αρκετές συσκέψεις πριν την ψήφιση κατάργησης του ασύλου.

Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. κάνουν λόγο για ουσιαστικές αστυνομικές παρεμβάσεις με προσοχή και σύνεση και όχι στημένα σόου με γιουρούσια αστυνομικών μόνο για την εικόνα. Τα πρώτα σχέδια αφορούν Πολυτεχνείο, ΟΠΑ, ΑΠΘ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει για όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Tο σχέδιο της Αστυνομίας

Αρχικά, έχει γίνει μια χαρτογράφηση, τοπογραφική ανάλυση, εσωτερικά και εξωτερικά των πανεπιστημίων για την καλύτερη γνώση των χώρων του σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης. Ανάλυση όλων των σημείων εισόδου-εξόδου σε αυτά για την ασφαλή προσέγγιση, αναχώρηση και ενδεχόμενη εκκένωσή τους. Ειδικές «ομάδες κρούσης», στις οποίες ανάλογα με την περίσταση, θα χρησιμοποιούνται μικτά ή μεμονωμένα κλιμάκια αστυνομικών των MAT, ΟΠΚΕ, ΔΙ.ΑΣ. και Ασφάλειας.

Έχουν ήδη αποτυπωθεί σε εγχειρίδιο-Manual, οι αστυνομικές ενέργειες ανάλογα με το αδίκημα που διαπράττεται, όπως ρίψεις μολότοφ, βανδαλισμοί, διακίνηση ναρκωτικών ή παρεμπόριο. Από εκεί και έπειτα θα γίνονται «χειρουργικές» αστυνομικές επεμβάσεις αντιμετώπισής τους, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αρμόδιοι αξιωματικοί, με ολιγομελής ομάδες αστυνομικών. Παράλληλα καταγράφονται τρόποι εκκένωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, καταγραφή προσαχθέντων και δημιουργία «τράπεζας» δεδομένων.

Για όσα ΑΕΙ βρίσκονται στην πρωτεύουσα, ο αστυνομικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την επέκταση των προληπτικών και στοχευμένων επιχειρήσεων. Αναφορικά με το Πολυτεχνείο, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μια «ημιμόνιμη» εγκατάσταση της αστυνομίας μέσα στα Εξάρχεια προκειμένου οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Ήδη την προηγούμενη εβδομάδα εξελίσσονταν καθημερινές αστυνομικές επιχειρήσεις από διάφορες αστυνομικές υπηρεσίες.

Πηγή: thetoc.gr