Οικολογική και οικονομική καταστροφή στην Ελαφόνησο: Εγκαταλείπουν οι επισκέπτες το νησί

Ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου έχουν εκκενωθεί προληπτικά στην Ελαφόνησο λόγω της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς, ενώ όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός. Πρόσθεσε επίσης ότι μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.

Υπενθυμίζεται ότι την σήμερα Κυριακή αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή του Σίμου, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί εκτός του οικισμού της Παναγίας και το κάμπινγκ.

Στο νησί μετέβη εσπευσμένα με ελικόπτερο στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με μια ομάδα της ΕΜΑΚ, για να συντονίσει τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ ενισχύθηκαν και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Επί τόπου επιχειρούν 90 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 3 αεροσκάφη «Καναντέρ», 3 PZL και 4 ελικόπτερα, ενώ συνδράμουν 4 υδροφόρες ΟΤΑ και 2 μηχανήματα έργου.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε το Σάββατο, αλλά συνέχιζε να καίει σε ένα σημείο που είναι σωροί απορριμμάτων.

Την Κυριακή εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, δημιουργώντας πρόβλημα στο νησί, καθώς εκτός των άλλων έχει γίνει αφόρητη η κατάσταση λόγω του πυκνού καπνού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ