Στις φλόγες και η Αφρική: Πενταπλάσιες οι πυρκαγιές σε Αγκόλα και Κονγκό από αυτές της Βραζιλίας (Χάρτες)

Οι μεγάλες πυρκαγιές που μαίνονται στον Αμαζόνιο έχουν προκαλέσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, όχι μόνο στην κοινή γνώμη αλλά και στην σύνοδο των 7 πιο αναπτυγμένων χωρών του πλανήτη (g7).

Αυτό όμως που δεν γνωρίζουμε και έχει σχεδόν αποσιωπηθεί από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ, είναι ότι η Βραζιλία βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας με τις χώρες όπου μαίνονται οι περισσότερες πυρκαγιές.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το bloomberg.com, σύμφωνα με τα δεδομένα του δορυφόρου MODIS της NASA, που αναλύθηκαν από τον οργανισμό Weather Source, καταγράφηκαν 6,902 πυρκαγιές στην Αγκόλα στις 21 και 23 του Αυγούστου, σε σύγκριση με τις 3,395 πυρκαγιές στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και τις 2,127 στη Βραζιλία. Και αυτό δεν είναι ένα ασυνήθιστο φαινόμενο στην Κεντρική Αφρική.

Σύμφωνα με τον χάρτη που έδωσε στην δημοσιότητα το Weather Source, οι φωτιές που μαίνονταν στην κεντρική-νότια Αφρική είναι περίπου πενταπλάσιες από αυτές στην Βραζιλία.

Σύμφωνα με τη NASA, αναφέρθηκαν πάνω από 67.000 πυρκαγιές μέσα σε μια μόνο εβδομάδα τον περασμένο Ιούνιο, καθώς οι αγρότες έβαζαν φωτιές για την καθαρισμό των γαιών τους.

Η Ζάμπια με την σειρά της βρίσκεται στην τέταρτη θέση τη λίστας, ενώ η γείτονα της Βραζιλίας στο Αμαζόνιο, η Βολιβία είναι την έκτη θέση.

Ηλίας Σιατούνης