Τρ. Αλεξιάδης: Κυβέρνηση εκδικητική, αλαζονική, υπερσυγκεντρωτική

«Θετικό ότι μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ για τον πρόσφατα ψηφισθέντα φορολογικό νόμο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφων Αλεξιάδης, προσθέτει όμως: «Ερωτηματικό, αν η μείωση φόρων θα σημαίνει χειρότερα νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικές παροχές», ενώ βάζει αρνητικό πρόσημο στις εκπτώσεις στον ΕΝΦIΑ «στους πλούσιους, τους πολύ πλούσιους και τους πάρα πολύ πλούσιους». Ζητά εξάλλου από τους ψηφοφόρους της ΝΔ να προβληματισθούν γιατί αρνήθηκαν από την κυβέρνηση, όπως αναφέρει, την τροπολογία για έκπτωση ΕΝΦIΑ στους ακρίτες των μικρών νησιών, γιατί αρνήθηκαν την έκπτωση ΕΝΦΙΑ, στα ιδρύματα, στα ορφανοτροφεία, στα ΑΜΕΑ.

Επικρίνει συγχρόνως την ΝΔ για την «εκδικητική μανία τους στον Παύλο Πολάκη», για την «αλαζονεία τους στο πρώτο φορολογικό», όπως λέει στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, όπως και -με αφορμή το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος- «συγκέντρωση υπερεξουσιών σε λίγους, αναξιοκρατία, πλήθος μετακλητών».

Ερωτηθείς, τέλος, από το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τα χαρακτηριστικά του νέου ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Β’ Πειραιώς και αν. τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη «να αντιστοιχίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινωνική – πολιτική του βάση. Γι’ αυτό και -υπογραμμίζει ο Τρύφων Αλεξιάδης- πρέπει να τον διευρύνουμε, να τον ενισχύσουμε, διατηρώντας τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά και αφήνοντας πίσω παθογένειες – προσωπικές ατζέντες – εσωστρέφειες και μηχανισμούς διανομής μικροεξουσιών», με την πρόσθετη διαβεβαίωση, «δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη άλλων κομμάτων στη διεύρυνσή μας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του Τρύφωνα Αλεξιάδη, βουλευτή Β’ Πειραιώς και αν. τομεάρχη Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Είχε, τελικώς, θετικό πρόσημο ο φορολογικός νόμος της κυβέρνησης, κύριε Αλεξιάδη;

Απ.: Θετικό ότι μειώθηκε η φορολογική επιβάρυνση. Ερωτηματικό, αν η μείωση φόρων θα σημαίνει χειρότερα νοσοκομεία, σχολεία, κοινωνικές παροχές κλπ. Αναμένουμε τα στοιχεία, όπως και απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που θέσαμε και στην Eπιτροπή και στην Oλομέλεια, αλλά δεν πήραμε απάντηση. Αρνητικό πρόσημο σίγουρα οι εκπτώσεις στον ΕΝΦIΑ στους πλούσιους, τους πολύ πλούσιους και τους πάρα πολύ πλούσιους ! Γιατί να ενισχύσουμε με 22 εκατομμύρια ευρώ, 15 χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας πάνω από 1 εκατομμύριο; Δηλαδή να πάρουν δώρο ανά ιδιοκτήτη 1.500 ευρώ; Γιατί αδιαφόρησαν – αρνήθηκαν την τροπολογία για έκπτωση ΕΝΦIΑ στους ακρίτες των μικρών νησιών; Γιατί αρνήθηκαν την έκπτωση ΕΝΦΙΑ, στα ιδρύματα, στα ορφανοτροφεία, στα ΑΜΕΑ κλπ.; Εμείς γνωρίζουμε την απάντηση, ας το καταλάβουν όμως και οι ψηφοφόροι τους.

Ερ.: Θα διαφωνήσετε όμως με τη διαπίστωση ότι ασφαλιστικές εισφορές και φορολογία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα; Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών υπολόγισε ότι τα μισά έσοδα του εργαζομένου, σε ετήσια βάση, διατίθενται για το σκοπό αυτό, δεν είναι λίγοι δε, εκείνοι που πιστεύουν ότι ήταν ένας από τους λόγους της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ…

Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή έχασε τις εκλογές επειδή ήταν η πρώτη κυβέρνηση που μείωνε και βελτίωνε τον ΕΝΦΙΑ από το 2015 και νομοθέτησε μείωσή του κατά 260 εκατομμύρια το 2019 και κέρδισε η ΝΔ που μαζί με το ΠΑΣΟΚ ευθύνονται για τη νομοθέτηση και την αύξησή του; Επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση 2010-2014 κατά 36 δισ. και ο ΣΥΡΙΖΑ 2015-2018 λιγότερα από 15 δισ.; Σίγουρα χάσαμε, αλλά για άλλους λόγους. Τώρα για το ΚΕΦΙΜ… δεν έχω σχόλιο. Δείτε μόνο τη μεθοδολογία και τους συντάκτες και θα καταλάβετε. Όποιος από αυτούς επιθυμεί και τολμά, διαθέσιμος για δημόσιο διάλογο, σε φιλικό τους ΜΜΕ.

Ερ.: Εκκινώντας από τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων, αλλά και μετά στα πρώτα νομοσχέδια, κάποιοι σχολιαστές διαπίστωσαν «πολιτικό πολιτισμό», «πιο ώριμο πολιτικό σύστημα», ακόμη και «βελούδινη αντιπολίτευση». Αυτή θα είναι η αντιπολίτευση που θα ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή είναι μέχρι να… μονταριστεί η αντιπολιτευτική μηχανή; Και, είδατε από όλες τις πλευρές χαμηλούς τόνους;

Απ.: Η εκδικητική μανία τους στον Παύλο Πολάκη, η αλαζονεία τους στο πρώτο φορολογικό και πολλές άλλες κινήσεις, αποδεικνύουν τον πολιτικό πολιτισμό τους. Είναι λάθος τέτοιες αυταπάτες. Ας μη ξεχνούμε ότι υπήρξαν υπουργοί του Σαμαρά και έχουν συγκεκριμένη πορεία. Αλλά, αυτοί αδίστακτοι και εμείς αποφασισμένοι! Βεβαίως και θα στηρίξουμε κάθε θετικό (το αποδείξαμε στο φορολογικό παρά την αλαζονεία τους) αλλά θα έχουν από εμάς, δυναμική αντιπολίτευση μέσα και έξω από τη Βουλή.

Ερ.: Επιτελικό κράτος: κατέγραψα τη βασική σας κριτική, που είναι η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων εντός του Μ. Μαξίμου αλλά και η αξιοποίηση ιδιωτών. Για τον πολίτη, το πιο σημαντικό δεν είναι να… γίνεται η δουλειά;

Απ.: Το βασικό για τον πολίτη είναι το αποδοτικό Δημόσιο που λειτουργεί διάφανα, με το μικρότερο δυνατό κόστος και με κριτήριο το όφελος της κοινωνίας. Στον αντίποδα το «επιτελικό τους κράτος». Συγκέντρωση υπερεξουσιών σε λίγους, αναξιοκρατία, πλήθος μετακλητών κλπ. Σε σχέση με τους ιδιώτες που αρχικά νομοθέτησαν σαν διευθυντές ελεγκτικών υπηρεσιών, αναγκάστηκαν να το αλλάξουν, αλλά οι ιδέες τους αποκαλύφθηκαν.

Ερ.: Κλείνοντας, πώς οραματίζεστε το νέο… ΣΥΡΙΖΑ; Έχει ήδη επισημανθεί ο στόχος για προσέλκυση νέων μελών, υπάρχουν όμως και ποιοτικά κριτήρια;

Απ.: Είναι ανάγκη να αντιστοιχίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κοινωνική – πολιτική του βάση. Γι’ αυτό και πρέπει να τον διευρύνουμε, να τον ενισχύσουμε, διατηρώντας τα ιδεολογικά του χαρακτηριστικά και αφήνοντας πίσω παθογένειες – προσωπικές ατζέντες – εσωστρέφειες και μηχανισμούς διανομής μικροεξουσιών. Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη άλλων κομμάτων στη διεύρυνσή μας. Και για όσους από εμάς προερχόμαστε από την ανανεωτική αριστερά, είναι αναγκαίο το κόμμα να λειτουργήσει πιο συλλογικά – δημοκρατικά και να εκφράσει πολιτικά τις κοινωνικές δυνάμεις που το ψήφισαν, αλλά παραμένουν έξω από τα γραφεία μας. Ειδικά τώρα που η νεοφιλελεύθερη επίθεση της ΝΔ δημιουργεί νέα δεδομένα πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη συγκρότηση πολιτικού μετώπου που θα ενώσει και θα εκφράσει τους πολίτες εκείνους που αντιστέκονται. Είναι χρέος της Αριστεράς να ανταποκριθεί στην αναγκαιότητα της περιόδου, χωρίς δισταγμούς και παθογένειες που πληρώσαμε τα προηγούμενα χρόνια και που μας οδήγησαν στην ήττα των εκλογών. Είναι στο χέρι μας να το καταφέρουμε και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ