AΕΚ – Ξάνθη 1-2: “Κιτρινόμαυρη” τραγωδία στο ΟΑΚΑ

Η “άρρωστη” ΑΕΚ του Μιγκέλ Καρντόσο απέτυχε παταγωδώς στην πρεμιέρα της Super League 1. Ήττα με 2-1 από την Ξάνθη και όλα δείχνουν μεγάλες αλλαγές.

Η Ξάνθη έφυγε με το “διπλό” για πρώτη φορά στην ιστορία της με αντίπαλο την ΑΕΚ, με την Ένωση να συνεχίζει τις κάκιστες εμφανίσεις μετά από την Ευρώπη και στην πρεμιέρα του ελληνικού πρωταθλήματος.

Η ακριτική ομάδα επικράτησε των “κιτρινόμαυρων” με 2-1, ο Μιγκέλ Καρντόσο δείχνει να μην ταιριάζει στην ΑΕΚ και όλα συντελούν σε μεγάλες αλλαγές στο κλαμπ και σύντομα μάλιστα.

Μέχρι και οργανωμένοι αποχώρησαν από το γήπεδο μετά την επίτευξη του δεύτερου τέρματος των ποδοσφαιριστών του Κίκο Ραμίρεθ.

1. ΕΝΔΕΚΑΔΑ ΜΕ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ Ο ΚΑΡΝΤΟΣΟ
Ο Μιγκέλ Καρντόσο άρχισε το ματς της πρεμιέρας της ΑΕΚ στην Super League 1 με δύο μεγάλες εκπλήξεις στην ενδεκάδα. Συγκεκριμένα, ο Πορτογάλος άφησε εκτός τον φορμαρισμένο Μάρκο Λιβάγια που μετρούσε μέχρι τη σέντρα δύο γκολ και μία ασίστ σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η άλλη απόφαση του Καρντόσο που προξένησε εντύπωση ήταν η επιλογή ν’ αφήσει στους αναπληρωματικούς τον Ογκνιέν Βράνιες και να επιμείνει στον Στράτο Σβάρνα με παρτενέρ τον Μάριο Οικονόμου που όπως και ο Μιχάλης Μπακάκης είχαν αρκετό καιρό ν’ αγωνιστούν.

Βάσει των επιλογών του Καρντόσο, λοιπόν, ο Ζεράλντες βρέθηκε πίσω από τον Ολιβέιρα και οι Μάνταλος – Βέρντε στα “φτερά”. Όσον αφορά στη μεσαία γραμμή, το δίδυμο ήταν οι Σιμόες – Κρστίτσιτς με τον Σέρβο να κατεβαίνει μπροστά από τους δύο στόπερ για να λειτουργήσει το περίφημο build up από την άμυνα.

2. ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ
Ενός κακού μύρια έπονται και η ΑΕΚ εκτός του ότι έπαιξε από το 34′ με δέκα παίκτες, εξαιτίας της αποβολής του Τσίκο Ζεράλντες με δεύτερη κίτρινη, αποδοκιμάστηκε κιόλας.

Οι “κιτρινόμαυροι” βρέθηκαν απέναντι σε μία διαβασμένη και έξυπνη Ξάνθη. Το γεγονός αυτό δυσκόλεψε ιδιαίτερα τους γηπεδούχους στο να παράγουν ορθολογικά φάσεις, καθόσον οι χώροι από τους οποίους ήθελε η ΑΕΚ να κάνει επίθεσης είναι κλεισμένη.

Η Ένωση, λοιπόν, αρκέστηκε σε μία ανούσια κατοχή της μπάλας, κακές εκτιμήσεις επιθετικά από τους πλάγιους μπακ και μία μονάχα καλή στιγμή για γκολ με τον Νέλσον Ολιβέιρα στις καθυστερήσεις.

Πρόκειται για τη στιγμή που ο Πέτρος Μάνταλος έβγαλε τη σέντρα συστημένη στο κεφάλι του Πορτογάλου φορ, αλλά ο πρώην στράικερ της Νόριτς ολοκλήρωσε κάκιστα τη φάση με άστοχη κεφαλιά.

Επιθετικά ούτε η Ξάνθη έδειξε κάτι ιδιαίτερο παρότι είχε το αβαντάζ του παίκτη παραπάνω στα τελευταία 15 λεπτά του πρώτου ημιχρόνου.

3. ΑΕΚ ΜΕ ΑΛΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Η αποβολή του Τσίκο Ζεράλντες συντέλεσε σοβαρά ώστε να πάει περίπατο το γενικό πλάνο του Μιγκέλ Καρντόσο. Η δημιουργία επιθέσεων από την άμυνα καταργήθηκε και η ΑΕΚ έπαιξε πιο απελευθερωμένα και ας ήταν με παίκτη λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο.

Με την είσοδο του Μάρκο Λιβάγια η Ένωση απέκτησε έναν παίκτη με έφεση στο να κρατάει τη μπάλα και να αποτελεί μόνιμη πηγή κινδύνων για την αντίπαλη άμυνα της Ξάνθης.

4. Η ΤΙΜΩΡΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ
Κι εκεί που η ΑΕΚ προσπαθούσε κάτι να δείξει φυσικό και επόμενο ήταν ένα φρεσκάρισμα στην ενδεκάδα από τον Κίκο Ραμίρεθ να προκαλέσει πρόβλημα.

Ο προπονητής των φιλοξενούμενων πέρασε στον αγωνιστικό χώρο τον Ντε Αμορίμ, η Ξάνθη βγήκε στην επίθεση από κλέψιμο στη μεσαία γραμμή και βρήκε γκολ για το 1-0 στο 68′ με τον νεοεισελθώντα που βρήκε χώρο και χρόνο για να σουτάρει μετά από σύγχυση στην περιοχή του Μπάρκα.

Και το ολικό ναυάγιο αυτής της ΑΕΚ του Μιγκέλ Καρντόσο ήρθε στο 78′ της αναμέτρησης. Ο Μπαριέντος εκμεταλλεύτηκε το κενό στην άμυνα των γηπεδούχων, πάτησε στην περιοχή και πλάσαρε ιδανικά τον Βασίλη Μπάρκα για το 2-0.

Η μοναδική αντίδραση των γηπεδούχων καταγράφηκε στο 90′. Όταν όλα πια είχαν τελειώσει ο Νέλσον Ολιβέιρα μείωσε σε 2-1 με σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή του Αμπάντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή ήταν η πρώτη νίκη της ιστορίας της Ξάνθης σε εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΑΕΚ, έπειτα από 28 παιχνίδια μεταξύ τους.

5. ΔΕΝ ΤΡΑΒΑΕΙ Ο ΚΑΡΝΤΟΣΟ
Διαφαινόμενος αποκλεισμός από την Ευρώπη, γκέλα στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Super League 1 και ακόμα δεν έχει βγει ο Αύγουστος. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια συγκλονιστική ανατροπή δεδομένων, τότε δεν αποκλείεται η ΑΕΚ σύντομα να έχει νέο προπονητή.

Πηγή: sport24.gr