Απερίγραπτη θλίψη: Φίλοι, καλλιτέχνες και πολιτικοί αποχαιρετούν τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Σοκ και θλίψη έχει προκαλέσει στον καλλιτεχνικό χώρο και όχι μόνο η είδηση του ξαφνικού θανάτου από ανακοπή του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στα 63 του χρόνια.

Μέσα από τα κοινωνικά μέσα άνθρωποι από τον χώρο του πολιτισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας τον αποχαιρετούν… Αύριο ήταν προγραμματισμένη μία μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, με την οποία θα έκλεινε την καλοκαιρινή του περιοδεία με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Τα έσοδα της θα δίνονταν στην οργάνωση «Μαζί Για το Παιδί».

Για μια πολύ άσχημη ημέρα έκανε λόγο η Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» τόνισε ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας είναι ο πιο σημαντικός τραγουδοποιός της γενιάς του, μια όμορφη ψυχή που θα ζει μέσα από τα τραγούδια του. «Δεν μπορώ να ξεχάσω τα γέλια που κάναμε. Σαν να είναι αστείο αυτό… Δεν το πιστεύω» είπε χαρακτηριστικά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, προσθέτοντας: «Θα ζει στις ψυχές μας».

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και ο Κώστας Μακεδόνας: «Δεν το πιστεύω! Προσπαθώ να μην το πιστέψω…».

Ο μουσικός Γιάννης Σπυρόπουλος έκανε λόγο για το alter ego του καθώς «πέρασε o ένας από το αίμα του άλλου». Τόνισε ότι το «κομψό είδος τραγουδιού του, προερχόταν από την Ιταλία, είχε επιρροές από τον Μάνο Λοΐζο και άλλους. Είχε προσωπική φωνή, είχε πολύ ταλέντο».

Ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ανέβασε μια φωτογραφία στο Instagram από την τελευταία κοινή τους συναυλία πριν τρεις μέρες στον Βόλο, μαζί με στίχους από το τραγούδι «Ψέματα».

Με τον πιο τραγικό τρόπο ματαιώθηκε η αυριανή φιλανθρωπική συναυλία που θα έδιναν από κοινού με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στο Ηρώδειο για τους σκοπούς της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».

Ο Νότης Μαυρουδής με ανάρτηση του στο φέισμπουκ, με τίτλο «Αιφνιδίως», γράφει μεταξύ άλλων: «Έφυγε ο πιο δημιουργικός συνθέτης-στιχουργός-αναγεννητής της ελληνικής ροκ μπαλάντας. Ένας τραγουδοποιός που συνδύαζε όλα τα στοιχεία του σύγχρονου τροβαδούρου της εποχής μας. Εάν ο Σαββόπουλος έδωσε ανατρεπτικά στοιχεία στο ρεπερτόριο του ’60, ο Λαυρέντης ανέλαβε τον ίδιο ρόλο είκοσι χρόνια μετά.. Έστρωσε δρόμους στο παραπαίον και ομιχλώδες στιλιστικό ελληνικό ροκ του ’80, αντιπροτείνοντας λυρικές και μέσα στο πλαίσιο του μεσογειακού μας κλίματος μελωδικές φράσεις του· με τις στιχουργικές και ηθογραφικές του παρεμβάσεις, με τις συνεργασίες του και τις πάντα πυκνές συμμετοχές του σε δισκογραφία και ζωντανές εμφανίσεις, κατάφερε να γίνει κέντρο προσοχής, εστιάζοντας τη ματιά μας στο πρόσωπό του..».

«Με Διδυμότειχο μπλουζ σε αποχαιρετάμε σήμερα. Α ρε Λαυρέντη..» έγραψε η Έλενα Ακρίτα.

Ο μουσικός παραγωγός Κώστας Θωμαΐδης (Β’ Πρόγραμμα ΕΡΑ) μίλησε για «τη μοναδικότητα του Λαυρέντη να μετατρέπει το προσωπικό σε κοινό βίωμα».

Με ανάρτηση της η ΚΑΕ Παναθηναϊκός εξέφρασε συλλυπητήρια για τον δικό της άνθρωπο: «Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα για τον απροσδόκητο χαμό του σπουδαίου Έλληνα τραγουδοποιού και τραγουδιστή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Καλό ταξίδι Λαυρέντη…» και τραγουδιστή.

Ανάρτηση στο Twitter έκανε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Τεράστιο σοκ!….τι να πω..Λαυρέντη μου έφυγες και αφήνεις πίσω σου ένα μεγάλο κενό και ως δημιουργός και ως φίλος…η συγκίνησή μου είναι μεγάλη…είδα πριν λίγο αποσπάσματα από την συνεργασία μας στο Vox το 2002 και θυμήθηκα πάλι την ευθύτητά σου, την αγάπη σου για την μουσική και την γενναιοδωρία των αισθημάτων σου….από σήμερα είμαστε όλοι πιο φτωχοί….θα σε έχω πάντα στην καρδιά μου…. @lavrentis_machairitsas #lavrentismaxairitsas #kalotaxidi #mymemories

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Eleftheria Arvanitaki (@eleftheriaarvanitaki) στις

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Καλό ταξίδι αδερφέ μου… @lavrentis_machairitsas

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Δημήτρης Μπάσης (@dimitrismpasis) στις




 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Και τώρα πάνω σε ποιανού το στίχο θ’ακουμπάω τους χτύπους του έρωτα? Με ποιά μελωδία θα ταυτίζω πόνο και αγάπη? Σε ποιανού φωνή θα σκαρφαλώνω ταξιδευτής? Ήσουν ο αγαπημένος μου και σου τό’χα πει. Σου το’χα πει και δημόσια. Ήσουν ο μόνος που τόλμησα να δείξω τις στιχουργικές μου απόπειρες… Σ’εκεινη την πτήση για Κάιρο, θυμάσαι? Αυτή όμως η πτήση που πήρες σήμερα Λαυρέντη μου είναι λάθος. Είναι ένα φάλτσο! Δεν έπρεπε!!! Εκεί που πας δεν έχει τραγούδια και μουσικές. Κι εδώ τώρα πια θα είναι πιο φτωχές οι μελωδίες. Να το ξέρεις. Θα σε θυμάμαι, θα σε θαυμάζω και θα σε τραγουδάω πάντα. Εφεξής, μ’ένα δάκρυ να θολώνει την αρμονία των τραγουδιών σου. Αντίο και σ’ευχαριστώ γι αυτά που μου έμαθες να νιώθω μέσα από τη μουσική σου.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vicky Chatzivasileiou (@vikyhatzivasiliou) στις

Όπως ήταν φυσικό στο twitter έχει δημιουργηθεί ετικέτα με το όνομα του το οποίο είναι το πιο δημοφιλές αυτή την στιγμή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και eleftherostypos.gr