Ευρωκοινοβούλιο: Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από ναζισμό και κομμουνισμό – Αντιδράσεις από την αριστερά

Σύμφωνα με τους καταγγέλοντες ευρωβουλευτές, το ψήφισμα εξισώνει ούτε λίγο, ούτε πολύ τη ναζιστική σβάστικα με το σφυροδρέπανο.

«Το Ευρωκοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, ο πιο καταστροφικός πόλεμος στην ιστορία της Ευρώπης, ξεκίνησε ως άμεσο αποτέλεσμα του διαβόητου Συμφώνου Μη Επίθεσης που υπογράφηκε από τους Ναζί και τους Σοβιετικούς στις 23 Αυγούστου του 1939 και τα μυστικά του πρωτόκολλα, όπου δύο απολυταρχικά καθεστώτα που μοιράζονταν τον στόχο της παγκόσμιας κατάκτησης μοίρασαν την Ευρώπη σε δύο ζώνες επιρροής».

Έντονη αντίδραση έχει προκαλέσει το ψήφισμα με τίτλο «Ευρωπαϊκή Μνήμη της Ευρώπης» που υπογράφουν όλες οι πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πέραν της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE). Οι βουλευτές του ΚΚΕ, αλλά και της GUE καταγγέλλουν το κείμενο ως ανιστόρητο και ανακριβές, αφού ταυτίζει τον κομμουνισμό με τον ναζισμό!

Το ψήφισμα υπογράφεται από τις πολιτικές ομάδες του Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλδημοκρατών, των Φιλελεύθερων, των Πρασίνων και των Συντηρητικών Μεταρρυθμιστών. Η ψηφοφορία για την έγκρισή του έχει προγραμματιστεί για σήμερα Πέμπτη.

Στο κείμενο των ευρωβουλευτών αναφέρεται –μεταξύ άλλων- ότι «το Κοινοβούλιο υπενθυμίζει ότι τα ναζιστικά και κομμουνιστικά καθεστώτα διεξήγαγαν μαζικές δολοφονίες, γενοκτονίες και απελάσεις και προκάλεσαν πρωτοφανή απώλεια ζωής και ελευθερίας και υπενθυμίζει το φρικτό έγκλημα του Ολοκαυτώματος που διαπράχθηκε από το ναζιστικό καθεστώς· Καταδικάζει με απόλυτους όρους τις πράξεις επιθετικότητας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται από τα ναζιστικά, κομμουνιστικά και άλλα ολοκληρωτικά καθεστώτα».

Οι ευρωβουλευτές έχουν επίσης ταυτίσει τον κομμουνισμό με τον σταλινισμό, χρησιμοποιώντας μία τον έναν, μία τον άλλο όρο. Επίσης, «το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη χρήση συμβόλων ολοκληρωτικών καθεστώτων στο δημόσιο χώρο και για εμπορικούς σκοπούς και υπενθυμίζει ότι ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χρήση τόσο των ναζιστικών όσο και των κομμουνιστικών συμβόλων», αναφέρει το κείμενο.

Στη συζήτηση για την έγκριση του ψηφίσματος που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο, τοποθετήθηκαν οι δύο Έλληνες ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λ. Νικολάου-Αλαβάνος στην ομιλία του τόνισε τα παρακάτω: «Η καθοριστική συνεισφορά της Σοβιετικής Ένωσης στη συντριβή του φασισμού-ναζισμού και στην αιωνία καταδίκη των εγκλημάτων τους είναι ποτισμένη με το αίμα εκατομμυρίων νεκρών, εκατομμυρίων τραυματιών, ανυπολόγιστων θυσιών του αντιφασιστικού αγώνα των λαών της Ευρώπης.Εκείνους που αγωνίστηκαν αποκαλείτε με θράσος «συνεργάτες του Χίτλερ». Όσο βρώμικο μελάνι κι αν χύσετε, η Ιστορική αλήθεια θα λάμψει. Ο καπιταλισμός προκαλεί τεράστια βάσανα στους λαούς. Ο σοσιαλισμός, ένας κόσμος χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, φτώχεια, και ανεργία, είναι η διέξοδος είναι το μέλλον.Την ιστορία τη γράψαν οι λαοί και δεν ξαναγράφεται με ψηφίσματα. Ο αντικομουνισμός δεν θα περάσει».

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές τόνισε ότι «Συμπλέετε με όσους στις χώρες του Βίζεγκραντ και της Βαλτικής αποδίδουν τιμές στους συνεργάτες των ναζί και έχουν το θράσος να αποκαλούν «εγκληματίες» και «συνεργάτες του Χίτλερ» τους Κομμουνιστές, τη Σοβιετική Ένωση που πρωτοστάτησαν στην πάλη των λαών για να ξεριζώσουν το τέρας του φασισμού στην Ευρώπη. Η Ιστορία έγραψε ότι συνεργάτες των Ναζί ήταν τα μονοπώλια που η ΕΕ στηρίζει κι άνοιξαν το δρόμο στο Χίτλερ. Ήταν αστικές κυβερνήσεις όπως του Βισί στη Γαλλία, των Κουίσλιγκς στην Ελλάδα».

Και κατέληξε: «Η προκλητική εξίσωση του κομμουνισμού με το έκτρωμα-γέννημα του καπιταλισμού, το φασισμό, δεν θα περάσει. Ματαιοπονείτε αν νομίζετε ότι με ιστορικές αθλιότητες και παχυλά κονδύλια θα νομιμοποιήσετε απαγορεύσεις, διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών και θα αποτρέψετε το ότι ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον του κόσμου. Αποσύρετέ το τώρα. Κάθε ευρωβουλευτής να καταψηφίσει αυτήν την προσβολή στην Ιστορία χαραγμένη με το αίμα των λαών».

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Είναι επίσης τραγικό να ξεχνάμε. Το ότι οι Σοβιετικοί έχτισαν με τα κορμιά τους το φράγμα στη μεγαλύτερη στρατιωτική εισβολή που οργανώθηκε ποτέ: την επιχείρηση Μπαρμπαρόσα στο ανατολικό Μέτωπο, που έκρινε την έκβαση του πολέμου. Και τις απώλειές τους: είκοσι εκατομμύρια πολίτες. Δέκα εκατομμύρια στρατιώτες. Τριάντα εκατομμύρια ψυχές που στριφογυρνάνε στους τάφους τους, όταν λεκιάζεις τις θυσίες τους. Οταν ορίζεις αυθαίρετα ως απαρχή του πολέμου ένα σύμφωνο Μη Επίθεσης, παραβλέποντας τις ιστορικές συνθήκες, το γεωπολιτικό πλαίσιο, την παγκόσμια συγκυρία. Οταν, με λίγα λόγια, παίζεις τον ερασιτέχνη ιστορικό. Υπάρχει συγκεκριμένος, διεθνής όρος, για κάτι που είναι κωμικό και τραγικό ταυτόχρονα, και θα τον καταλάβουν εύκολα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι συνάδελφοί μου. Λέγεται «φάρσα». Η φάρσα της Ακροδεξιάς που θέλει να κρυφτεί πίσω από τη στρέβλωση της Ιστορίας και οι ιδεολογικές της συγγένειες δεν την αφήνουν».

Πηγή: ethnos.gr