Τι είπε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας από την ΔΕΘ

Στις προοπτικές συνεργασίας με την Ελλάδα σε δυναμικούς τομείς, όπως οι νέες τεχνολογίες, οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ο τουρισμός, η ναυτιλία και το εμπόριο, αναφέρθηκε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ινδίας Hardeep Singh Puri, χαιρετίζοντας στα εγκαίνια του περιπτέρου της Ινδίας στη ΔΕΘ, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Κύριε πρωθυπουργέ», είπε ο Ινδός υπουργός, «δεδομένης της εμφάνισης της Ινδίας, ως μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο, και με την έντονη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ο στόχος μας στα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είναι η ενίσχυση του διμερούς μας εμπορίου από 650 εκατ. κατά τη διάρκεια 2017-2018, σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2021. Το εμπόριο μας σημείωσε αύξηση κατά 22% στη διάρκεια της περσινής χρονιάς».

Ο κ. Puri αναφέρθηκε σε ινδικές και ελληνικές εταιρίες που ήδη έχουν προχωρήσει σε συνεργασίες και κοινοπραξίες και έχουν αναλάβει έργα στην ελληνική αγορά, όπως η GRM Infrastructure, ή η συνεργασία της GRM Airports με την GEK Terna για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου, κόστους 850 εκατ. ευρώ, στο Καστέλι της Κρήτης.

Θετικά υποδέχθηκε την πρόταση ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σημείωσε ότι το νέο αεροδρόμιο βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Ινδός υπουργός Εμπορίου πρόσθεσε ότι περισσότερες από εικοσιπέντε ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Ινδία στους τομείς της ναυτιλίας, του εφοδιασμού, της παροχής συμβούλων μηχανικής, της κλωστοϋφαντουργίας και της ένδυσης.

«Ο αυξανόμενος αριθμός θεωρήσεων που εκδίδουμε για τους Έλληνες υπηκόους καταδεικνύει τις νέες αναδυόμενες τάσεις στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο κόσμο» είπε ο Ινδός υπουργός και πρόσθεσε: «Είμαι αισιόδοξος ότι η ΔΕΘ θα χρησιμεύσει ως η βασική πλατφόρμα για την οικοδόμηση ισχυρής εταιρικής σχέσης μεταξύ των επιχειρήσεων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αλλά και για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων».

Ο κ. Puri υπενθύμισε, ότι το 2019 είναι η επέτειος των 550 χρόνων από τη γέννηση του Guru Navak Dev Ji και των 150 χρόνων από τη γέννηση του Mahatma Gandi και το Ινδικό περίπτερο στην ΔΕΘ γιορτάζει τη μνήμη τους. Σημείωσε, ακόμη, ότι η ινδική κοινότητα των 12.000 ανθρώπων, που κατοικεί στην Ελλάδα αποτελεί γέφυρα φιλίας μεταξύ των λαών.

Ειδικότερα, αναφερόμενος στον τουρισμό, ο κ. Puri επεσήμανε ότι παρότι υπήρξε μια εκπληκτική αύξηση Ινδών τουριστών στην Ελλάδα παραμένει ακόμη «ανεκμετάλλευτο δυναμικό» στον τομέα του τουρισμού και συνέχισε: «Το Bollywood μπορεί να διαθέσει ταινίες, με γυρίσματα περισσότερων σκηνών, σε αυτό το παρθένο ελληνικό τοπίο».

Ελλάδα και Ινδία απολαμβάνουν μια μακρά σχέση φιλίας και αμοιβαίου θαυμασμού
«Σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς 1,35 δισεκατομμυρίων Ινδών και είναι τιμή μου που είμαι προσκεκλημένος σε αυτήν την ειδική περίπτωση» είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Puri και συνέχισε: «Ινδία και Ελλάδα απολαμβάνουν μια μακρά, μοναδική σχέση που χαρακτηρίζεται από ζεστασιά, φιλία και αμοιβαίο θαυμασμό. Ερχόμενος από τη μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου είμαι ενθουσιασμένος που βρίσκομαι στη χώρα που θεωρείται το λίκνο της δημοκρατίας».

Ο υπουργός τόνισε ότι οι κοινές αξίες των δύο χωρών, οι δημοκρατικοί δεσμοί και ο πολυπολιτισμός κάνουν τις δύο χώρες «φυσικούς συνεργάτες» και πρόσθεσε: «Μπροστά στις προκλήσεις του βίαιου εξτρεμισμού, του ριζοσπαστισμού και της τρομοκρατίας, που προσπαθούν να πλήξουν πολύ τα θεμέλια προοδευτικών και δημοκρατικών κοινωνιών, υπάρχει ανάγκη μιας ενισχυμένης συνεργασίας ανάμεσα στην Ινδία, την Ελλάδα και την Ε.Ε. γενικότερα».

Ο κ. Puri αναφέρθηκε στη δημοκρατική παράδοση των δύο χωρών, στην ιστορία και τον πολιτισμό που τους συνδέει, αλλά και για τις προοπτικές ανάπτυξης του ινδικού επιχειρείν στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας κα της ΝΑ Ευρώπης.

Ο Ινδός υπουργός υπογράμμισε το όραμα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του για οικονομική, εμπορική και επενδυτική ανάπτυξη και συνεργασία.

«Η Ινδία διέρχεται, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού της Narendra Modi, από μία μετάβαση. Το όραμα του για μια νέα Ινδία, εμπνέει τις νέες γενιές και τους επιχειρηματίες» ανέφερε ο κ. Puri, τονίζοντας ότι αυτό το όραμα εκδηλώθηκε στους επιτυχημένους τομείς, τηλεπικοινωνιών, πληροφορικής, διαστημικής τεχνολογίας, νεοφυών επιχειρήσεων, αυτοκινητοβιομηχανίας, φαρμακευτικών και αγροτικής παραγωγής.

Πρόσθεσε ότι η Ινδία τα τελευταία χρόνια διακρίνεται στους τομείς της τεχνολογίας, της αεροδιαστημικής, της ενέργειας, των νεοφυών επιχειρήσεων, της εξόρυξης μετάλλων, της φαρμακοβιομηχανίας, της μεταποίησης των τροφίμων και της αγροτικής παραγωγής.

«Η Ινδία οδηγείται από τη δύναμη της νεότητας, με το 65% του πληθυσμού της να είναι κάτω από 35 χρόνων» τόνισε ο Ινδός υπουργός και πρόσθεσε: «Οι σπουδαίες διασυνδέσεις ανάμεσα στο σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων της Ινδίας και στη μορφωμένη νεολαία και τις τεχνολογικές start ups της Ελλάδα θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, στην επιστήμη και την τεχνολογία, όπως επίσης, και μια ενισχυμένη επιχειρηματική δραστηριότητα».

«Για αυτό η Νέα Ινδία είναι το θέμα στο περίπτερο της χώρας στην Έκθεση» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο κ. Puri επισήμανε ότι το περίπτερο της Ινδίας στη φετινή ΔΕΘ αντιπροσωπεύει τις οικονομικές δυνατότητες και προοπτικές της χώρας του, αναφέροντας ότι συμμετέχουν σε αυτό μερικές από τις μεγαλύτερες ινδικές επιχειρήσεις, παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, χημικής βιομηχανίας, ενέργειας, τηλεπικοινωνιών, νοσοκομειακού και εργοστασιακού εξοπλισμού, υψηλής ποιότητας φαρμακευτικών, κ.α. Ιδιαίτερα, αναφέρθηκε στις εταιρίες ανάπτυξης software, ψηφιακών εφαρμογών και παιχνιδιών, οι οποίες προβάλλουν τις εξαιρετικές ικανότητες της Ινδίας στους συγκεκριμένους τομείς.

«Το 95% του εμπορίου της Ινδίας γίνεται μέσω της ναυτιλίας και με την εμφάνιση μας, ως ο δεύτερος, τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ακατέργαστου στον κόσμο, η χρήση των ελληνικών δεξαμενόπλοιων από την ελληνική ναυτιλία αυξάνεται. Ειδικότερα η Ινδία έχει επίσης τη μεγαλύτερη βιομηχανία ανακύκλωσης πλοίων στον κόσμο» είπε ο κ. Puri και πρόσθεσε: «Τα ναυπηγεία Alang πολιτεία Γκουτζαράτ της Δυτικής Ινδίας ανακυκλώνουν περίπου το 50% όλων των πλοίων προς ανακύκλωση. Αυτές οι περιοχές διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες για ευρύτερη διμερή δέσμευση μεταξύ της Ινδίας και της Ελλάδας».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η πρέσβειρα της Ινδίας στην Ελλάδα, ενώ στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Ινδός υπουργός Εμπορίου περιηγήθηκαν στο περίπτερο της Ινδίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ