Έκτακτη συνάντηση κορυφής Μέρκελ – Μακρόν για την Τουρκία

Συνάντηση κορυφής μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ και του Εμμανουέλ Μακρόν πραγματοποιείται το βράδυ της Κυριακής πριν τη Σύνοδο Κορυφής που συγκαλείται την προσεχή Πέμπτη. Η καγκελάριος της Γερμανίας θα έχει δείπνο στο Ελιζέ με τον Γάλλο πρόεδρο ενόψει του γάλλογερμανικού συμβουλίου υπουργών της ερχόμενης Τετάρτης, αλλά και της Συνόδου που συγκαλείται την επόμενη μέρα. Τουρκία, Brexit και οι εξελίξεις στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι τα καυτά θέματα του «μενού» του δείπνου που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες.

Όσον αφορά το εμπάργκο στις εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία στα όπλα Βερολίνο και Παρίσι συμφωνούν. Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε γνωστό πως η Γερμανία απαγόρευσε τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, αντιδρώντας στην τουρκική πολεμική επιχείρηση κατά των Κούρδων μαχητών με τη Γαλλία να ακολουθεί λίγες ώρες μετά Mάλιστα, η γαλλική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι επιθυμεί ευρωπαϊκό συντονισμό στο θέμα. Νορβηγία, Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία (οι τελευταίες δεν είναι μέλη του ΝΑΤΟ) είχαν προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα. 

Όλα κατατείνουν πλέον στην επιβολή πανευρωπαϊκού εμπάργκο όπλων στην Άγκυρα εξαιτίας της στρατιωτικής επιχείρησης. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να καταλήξουν στο εμπάργκο στη Σύνοδο. Το πρακτορείο επικαλείται τέσσερις αξιωματούχους που είναι γνώστες των σχετικών συζητήσεων.

Σε συνέντευξή του πάντως στη Deutsche Welle, ερωτηθείς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διεμήνυσε ότι η προειδοποίηση Ερντογάν ότι θα στείλει στην Ευρώπη 3,6 εκατ. πρόσφυγες “είναι στο τραπέζι”.

Σε ό,τι αφορά το Brexit ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα παροτρύνει την Άνγκελα Μέρκελ, τον Εμμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τους οποίους θα μιλήσει έως τη Δευτέρα το βράδυ, να υποστηρίξουν τη συμφωνία που πρότεινε στην ΕΕ, γράφει η εφημερίδα The Sunday Times.

Πηγή: DW