Αλ. Τσίπρας: Ξεκινά μια μακρά πορεία συνομιλίας με τον λαό

«Θέλω να εγκαινιάσω μια νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική και τους πολίτες, που είναι αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση μέσα απ’ αυτού του είδους τις συγκεντρώσεις. Και θέλω να σας καλέσω ως συνοδοιπόρους σε αυτή την πορεία», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του προς τους πολίτες, στην Ακράτα Αχαΐας, τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του για τη διεύρυνση του κόμματος.

«Αισθάνομαι πολύ οικεία γιατί έρχομαι στην εκλογική μου περιφέρεια», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν τυχαία η επιλογή να είμαι βουλευτής Αχαΐας» και πως επέλεξε «έναν νομό και μια περιφέρεια, που, ό,τι και να συμβεί σε αυτό τον τόπο, είναι ένα δημοκρατικό κάστρο. Με βαθιές ρίζες και παραδόσεις στους αγώνες του λαού μας, στους αγώνες για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι έχει στόχο «να συστοιχίσουμε τον κόσμο που στήριξε σε πολύ δύσκολες στιγμές την προσπάθειά μας με ένα κόμμα το οποίο ήταν του 4% και σήμερα είναι στο 32%», ένα κόμμα, όπως είπε, που «επιθυμεί να ανοίξει τις πόρτες του στον απλό δημοκρατικό κόσμο για να αποτελέσει τον κορμό της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στην πατρίδα μας».

Το εγχείρημα είναι δύσκολο, είπε, τονίζοντας, όμως, ότι «η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για όσους θέλουμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της κοινωνίας, να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της κοινωνίας και να παλεύουμε μαζί τους».

«Άκουσα ότι με προσφωνήσατε με έναν ιδιαίτερα τιμητικό όρο. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει περισσότερο δεν είναι να λέτε ότι εγώ είμαι αυτός που ηγήθηκα της προσπάθειας να βγει η χώρα από τα μνημόνια», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο για τον ίδιο είναι να μπορεί να βάζει «ένα λιθαράκι με όλους εσάς στην προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε αυτός ο τόπος να κυβερνηθεί με δικαιοσύνη».

Μιλώντας για την περίοδο που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «παραλάβαμε τη χώρα στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της […] όπου αυτό το οποίο διακυβεύονταν ήταν η ίδια η χρεοκοπία […] με ταμεία άδεια, με κοινωνικές υπηρεσίες διαλυμένες, διότι κάποιοι είχαν φροντίσει να αφήσουν ένα τεράστιο έλλειμμα πολλών δισ. ευρώ και να κάνουν ένα πάρτι στον χώρο της Υγείας, στο χρηματιστήριο, στις τράπεζες, στις προμήθειες. Τα γνωρίζουμε όλα αυτά που οδήγησαν στη χρεοκοπία».

Μεταξύ άλλων, είπε ότι «κάναμε και λάθη, είχαμε και παραλείψεις. Όμως, στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι σταθήκαμε με εντιμότητα απέναντι σε αυτή την ευθύνη».

«Κι αυτός είναι και ο λόγος που μια μεγάλη πλειοψηφία, παρά το γεγονός ότι μας ασκεί κριτική, μας παρακολουθεί και μας στηρίζει», τόνισε και πρόσθεσε: «Όταν στις μέρες, τις δύσκολες για εμάς, το 1/3 των ψηφοφόρων μας στήριξε, σε μια μάχη που από την αρχή ήταν προδιαγεγραμμένα αρνητική, αυτό είναι πολύ τιμητικό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στη «μακρά πορεία συνομιλίας με τον λαό» που αρχίζει, ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ, λέγοντας ότι «μόλις μέσα σε 100 μέρες από τη νέα διακυβέρνηση, έχουν αρχίσει να διαψεύδονται οι μεγάλες προσδοκίες που δημιούργησαν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι πριν από τις εκλογές».

Όπως είπε, το λεγόμενο επιτελικό κράτος της Δεξιάς κοστίζει πάνω από 40 εκατ. ευρώ στον ελληνικό λαό, ενώ «οι υποσχέσεις περί ανάπτυξης 4% και μείωσης των πλεονασμάτων πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων από την επόμενη μέρα».

«Η νέα κυβέρνηση έχει μια άλλη αντίληψη, την αντίληψη της στήριξης μιας ελίτ των ημετέρων και των προνομιούχων. Κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, διαχρονικά, ανάμεσα σε αυτό που εμείς ονομάζουμε προοδευτική παράταξη και σ’ αυτό που είναι η συντηρητική παράταξη και η Δεξιά στον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επέκρινε, επίσης, την κυβέρνηση, σχετικά με τη «μεγάλη, ριζική αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις» που θα επιχειρήσει τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας πως «όλα όσα κερδίσαμε με μεγάλη δυσκολία και αγώνα μετά την επιβολή των μνημονίων, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, θα τα πάρουν πίσω. Ήδη τα παίρνουν πίσω».

«Στόχος μας», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «είναι να γίνουμε σοφότεροι, με μεγαλύτερη εμπειρία και άρα ικανότεροι εξ αιτίας της δυνατότητας να αποκτήσουμε αυτή τη γνώση μιλώντας μαζί σας για την επόμενη μέρα», και συμπλήρωσε: «Η επόμενη μέρα, πιστέψτε με, θα έρθει πιο γρήγορα απ’ όσο κάποιοι φαντάζονται».

«Διότι», όπως υπογράμμισε, «όταν κάποιος έρχεται με τόσο μεγάλη φόρα για να ευνοήσει συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα στον τόπο, όσο κι αν έχει προσώρας τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης με το μέρος του, ο ελληνικός λαός στο τέλος της ημέρας καταλαβαίνει και οι πολίτες καταλαβαίνουν. Ακόμα και οι συμπολίτες μας που ψήφισαν τη Ν.Δ. στις τελευταίες εκλογές θα αρχίσουν να συνειδητοποιούν ότι άλλα τα συμφέροντα των πολλών και άλλα τα συμφέροντα των λίγων οικογενειών που σήμερα έχουν την εξουσία σ’ αυτόν τον τόπο».

Καταλήγοντας, τόνισε ότι θέλει να εγκαινιάσει «μια νέα σχέση του ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική και τους πολίτες, που είναι αυτή η αδιαμεσολάβητη σχέση μέσα απ’ αυτού του είδους τις συγκεντρώσεις. Και θέλω, τέλος, να σας καλέσω ως συνοδοιπόρους σε αυτή την πορεία». Και πρόσθεσε: «Γνωρίζω ότι στις μέρες μας η κομματική ένταξη δεν είναι τόσο δημοφιλής. Όμως, εμείς ξεκινάμε σήμερα ένα εγχείρημα να δημιουργήσουμε το κόμμα της νέας εποχής, όχι το κόμμα που σε τραβάει από το μανίκι, ούτε το κόμμα στο οποίο έμπαιναν παλιά κάποιοι μέσα προκειμένου να προσδοκούν την επόμενη μέρα κάποιο διορισμό. Πάνε αυτές οι εποχές. Αλλά το κόμμα εκείνο που συλλογικά και δημοκρατικά και συμμετοχικά θα λειτουργεί και θα μπορεί να ανατροφοδοτεί την ηγεσία με γνώση και με εφόδια προκειμένου να ακολουθήσει μια πολιτική που θα κάνει καλύτερη τη ζωή μας».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του προς τους πολίτες, είπε ότι «αξίζει τον κόπο για όλους μας να προσπαθήσουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε την προοδευτική παράταξη της νέας εποχής που, όχι μόνο θα μπορέσει να διεκδικήσει τη νίκη στις επόμενες εκλογές, αλλά να κυβερνήσει για πολλά, πολλά χρόνια αυτόν τον τόπο διότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που πάντοτε η πλειοψηφία ήταν δημοκρατική και προοδευτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ