Αυξήσεις στις συντάξεις με απόφαση ΣτΕ: Ποιοι θα ωφεληθούν από το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Ριζικές τομές στο τοπίο του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας, ειδικά με την προαιρετική εφαρμογή του τρίτου πυλώνα ασφάλισης, φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία στο τέλος του έτους.

Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας της 4ης Οκτωβρίου, που έκρινε αντισυνταγματικούς βασικούς πυλώνες του νόμου Κατρούγκαλου, φέρνει αυξήσεις συντάξεων και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών με μεγάλους κερδισμένους τους συνταξιούχους με πολλά έτη ασφάλισης και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Όσον αφορά τον πρώτο πυλώνα, το νέο ασφαλιστικό σύστημα θα έχει πολλά στοιχεία από το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, αλλά και από την απόφαση του ΣτΕ.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι εν ενεργεία συνταξιούχοι με πολλά έτη ασφάλισης (30 με 40) θα δουν σημαντική αύξηση. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου σημείωνε ότι τα ποσοστά αναπλήρωσης πρέπει να αυξηθούν, και να προσαρμοστούν πολύ κοντά στα χρόνια απασχόλησης.

Για τους μισθωτούς προβλέπεται μείωση σχεδόν κατά 1% (0,9%) των ασφαλιστικών εισφορών από το Ιούλιο του 2020. Περαιτέρω, για τους ελεύθερους επαγγελματίες θα αποσυνδεθεί το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών από το φορολογητέο εισόδημα, με την εκ νέου ενεργοποίηση των ασφαλιστικών κλάσεων που θα είναι δύο με τρεις. Το πιθανότερο είναι η κατωτάτη κλάση να είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατωτάτη εισφορά. Αυξήσεις στις επικουρικές τους συντάξεις για 465.112 συνταξιούχος με επίπεδα σύνταξης του Μαΐου του 2016.

Για τις επικουρικές συντάξεις το πόρισμα της «επιτροπής σοφών» αναφέρει ότι για τους νεοεισερχόμενους οι εισφορές θα είναι υποχρεωτικές από 1ης Ιανουαρίου 2021 με ποσοστό 6,5%.

Ο δεύτερος πυλώνας  προβλέπει σύσταση επαγγελματικών ταμείων ενώ ριζική τομή θα είναι η προαιρετική εφαρμογή του τρίτου πυλώνα δηλαδή της ιδιωτικής ασφάλισης με κίνητρο την πλήρη φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων.

Πηγή: skai.gr