Ορμπάν: Η τουρκική επίθεση στη Συρία εξυπηρετεί τα ουγγρικά συμφέροντα

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε σήμερα πως η στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη Συρία είναι προς το συμφέρον της χώρας του, καθώς αποφεύγεται έτσι μια αύξηση του αριθμού των προσφύγων που επιδιώκουν να εξορισθούν στην Ευρώπη.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στη βορειοανατολική Συρία με στόχο πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας που θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ο πρώτος στόχος των τουρκικών επιδρομών είναι να εγκαθιδρυθεί μια «ασφαλής ζώνη», ο οποία θα υποδεχθεί ένα μέρος των περίπου 3,6 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων που φιλοξενεί η Τουρκία από την αρχή της σύγκρουσης, το 2011.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός υιοθέτησε αυτή τη δικαιολογία, εκτιμώντας πως η ζώνη «έχει σταθεροποιηθεί στρατιωτικά (…) με τίμημα συγκρούσεις και μάχες» και η ύπαρξή της θα επιτρέψει στους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία «να επιστρέψουν στα σπίτια τους».

«Αν δεν πάνε εκεί, οι Τούρκοι θα ανοίξουν τις πόρτες» για να αφήσουν αυτούς τους πρόσφυγες να φύγουν προς την Ευρώπη, δήλωσε ο Ορμπάν σε συνέντευξή του στον ουγγρικό δημόσιο ραδιοσταθμό.

«Εκατό χιλιάδες απ’ αυτούς θα πάνε στη συνέχεια στην Ελλάδα από την Τουρκία, από την Ελλάδα στα Βαλκάνια και από τα Βαλκάνια μέχρι τα ουγγρικά ή τα κροατικά σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τάσσεται κατά της υποδοχής μεταναστών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ