Πιονγιάνγκ: Ιστορικός ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας

Χωρίς νικητή (0-0) ολοκληρώθηκε στην Πιονγκγιάνγκ, η ιστορική αναμέτρηση της Βορείου και της Νοτίου Κορέας, για την δεύτερη προκριματική φάση του Μουντιάλ 2022, στην Ασιατική Ζώνη.

Μετά το αποτέλεσμα αυτό, οι δύο ομάδες μοιράζονται την κορυφή του ομίλου τους, με δύο νίκες και μία ισοπαλία, σε τρεις αγώνες. Την πρόκριση για την τρίτη φάση θα πάρουν οι ομάδες που θα καταλάβουν την πρώτη θέση κάθε ομίλου, αλλά και οι τέσσερις καλύτερες δεύτερες.

Η βορειοκορεατική πρωτεύουσα, φιλοξένησε αγώνα των δύο γειτόνων, για πρώτη φορά μετά το 1990 και μία φιλική αναμέτρηση, που διεξήχθη υπέρ της επανένωσης των δύο χωρών, που σε τεχνικό επίπεδο βρίσκονται σε πόλεμο από το 1953.

Ο συγκεκριμένος αγώνας, έχει και μία έτερη ιδιαιτερότητα, καθώς πρόκειται για μία από τις σπάνιες περιπτώσεις ποδοσφαιρικής αναμέτρησης χωρίς απευθείας τηλεοπτική κάλυψη. Οι Βορειοκορεάτες, έδωσαν άδεια μόνο στις ιστοσελίδες της ΦΙΦΑ και της ασιατικής συνομοσπονδίας, να μεταδώσουν σε πραγματικό χρόνο τους σκόρερ, τις συνθέσεις, τις κάρτες και τις αλλαγές παικτών.

Στο στάδιο «Kim Il-sung» δεν βρέθηκαν Νοτιοκορεάτες φίλαθλοι, ούτε δημοσιογράφοι από το εξωτερικό. Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός, αρμόδιος για θέματα που άπτονται των διακρατικών σχέσεων, δήλωσε πως οι Αρχές της Βορείου Κορέας, διαβεβαίωσαν τα μέλη της νοτιοκορεατικής αποστολής, πως πριν αναχωρήσουν από την χώρα, θα λάβουν ένα πλήρες DVD από την αναμέτρηση.

Η ομάδα της Νοτίου Κορέας, έφθασε στην Πιονγκγιάνγκ την Δευτέρα, συνοδευόμενη από τον Πορτογάλο τεχνικό Πάουλο Μπέντο και το επιτελείο του. Όλα τα μέλη της αποστολής, υποχρεώθηκαν να παραδώσουν τα κινητά τους τηλέφωνα στην πρεσβεία της Νοτίου Κορέας στην Κίνα.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, την παραμονή της αναμέτρησης, παρευρέθησαν πέντε Βορειοκορεάτες δημοσιογράφοι και δύο μέλη της νοτιοκορεατικής ομοσπονδίας. Οι τελευταίοι δεν κατάφεραν να βρουν σύνδεση στο διαδίκτυο στο ξενοδοχείο όπου διέμειναν, προκειμένου να ενημερώσουν σχετικά. Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός, υπεύθυνος για τις σχέσεις των δύο χωρών, επιβεβαίωσε ότι στις εξέδρες του σταδίου, έδωσε το παρών ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ, Τζάνι Ινφαντίνο, ένας από τους ελάχιστους ξένους θεατές του αγώνα.

Όπως είναι φυσικό, η στάση των Βορειοκορεατών και κυρίως η μη απευθείας μετάδοση της αναμέτρησης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Νοτιοκορεατών φιλάθλων. «Ένας αγώνας που δεν μεταδίδεται απευθείας, δεν σημαίνει τίποτε», έγραψε ένας απ’ αυτούς στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ένας άλλος, σχολίασε: «Αφού δεν υπάρχει μετάδοση, η Βόρεια Κορέα πρέπει να αποβληθεί από τις διεθνείς ομοσπονδίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ