Συνεχίζονται οι βίαιες διαδηλώσεις στο Σαντιάγο και άλλες μεγάλες πόλεις της Χιλής

Νέες διαδηλώσεις, κάποιες από τις οποίες αμαυρώθηκαν από επεισόδια, έγιναν χθες Τρίτη στη Χιλή, όπου οι πολίτες συνεχίζουν να ασκούν πίεση στον συντηρητικό πρόεδρο Σεμπαστιάν Πινιέρα, στην ενδέκατη ημέρα ενός κινήματος αμφισβήτησης άνευ προηγουμένου εναντίον των κοινωνικοοικονομικών ανισοτήτων στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Περίπου 10.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ιταλίας, στο κέντρο του Σαντιάγο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. «Πινιέρα παραιτήσου», έγραφε ένα μεγάλο πανό που κράταγαν διαδηλωτές.

Όπως και την προηγουμένη, ξέσπασαν επεισόδια κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ανάμεσα σε ομάδες διαδηλωτών και δυνάμεις επιβολής της τάξης όταν συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, που είχε γενικό σύνθημα «γράφουμε ιστορία μπροστά στο Λα Μονέδα» -το προεδρικό ανάκτορο- αποπειράθηκαν να κατευθυνθούν προς την έδρα της προεδρίας, γύρω από την οποία είχε στηθεί περίμετρος ασφαλείας.

Τη Δευτέρα έγιναν επεισόδια ανάμεσα σε διαδηλωτές και μονάδες αντιμετώπισης ταραχών στην ίδια περιοχή, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Πινιέρα. Εμπορικά καταστήματα λεηλατήθηκαν και ξέσπασε πυρκαγιά σε ένα ακίνητο, όπως ακριβώς στις ταραχές που μαίνονταν τις πρώτες ημέρες μετά την έναρξη των κινητοποιήσεων, τη 18η Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ