Δοκιμή των πυραύλων S-400 στην επαρχία της Άγκυρας

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας σκόπευαν να δοκιμάσουν χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη το ρωσικής κατασκευής σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400, η απόκτηση του οποίου συνεχίζει να προκαλεί εντάσεις στις σχέσεις της με δυτικούς συμμάχους της, μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στο τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Επρόκειτο να δοκιμαστεί η σύνδεση των ραντάρ της βάσης Μούρτεντ, όπου είναι εγκατεστημένο το ρωσικό σύστημα, και τουλάχιστον ενός μαχητικού αεροσκάφους F-16 χθες και σήμερα, κατά τις πληροφορίες του δικτύου.

Δεν υπήρξε επίσημη επιβεβαίωση της δοκιμής. Ωστόσο, οι αρχές της επαρχίας της Άγκυρας επιβεβαίωσαν ότι θα γίνουν πτήσεις μαχητικών F-16 σε χαμηλό ύψος.

Η Τουρκία αγόρασε το σύστημα το καλοκαίρι. Η απόφασή της πυροδότησε νέα ένταση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, εταίρο της στο NATO, καθώς η Ουάσινγκτον εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αξιοποιήσει τα ραντάρ των S-400 προκειμένου να συγκεντρώσει δεδομένα και να αποτιμήσει τις δυνατότητες του μαχητικού πέμπτης γενιάς F-35.

«Δεν πρόκειται να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε ερώτηση για ζητήματα που αφορούν τη συγκέντρωση πληροφοριών, ούτε θα κάνουμε υποθέσεις για το σκεπτικό της Τουρκίας να επιλέξει ως εταίρο της σε αυτή την περίπτωση τη Ρωσία, αντί των ΗΠΑ και του NATO», περιορίστηκε να πει εκπρόσωπος του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ