Εγκληματική οργάνωση είχε μοιράσει νοθευμένα καύσιμα σε 20 πρατήρια της Αττικής

Εγκληματική οργάνωση με εγκέφαλο αλλοδαπό με Κυπριακή υπηκοότητα, που μετέφερε χημικούς διαλύτες από την Βουλγαρία, εξάρθρωσε το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο όλων των διωκτικών αρχών (ΑΑΔΕ, Οικονομική Αστυνομία, ΣΔΟΕ κ.ά.). Το κύκλωμα διένειμε τους διαλύτες σε τουλάχιστον 20 πρατήρια της Αττικής που πουλούσαν καύσιμα σε χαμηλές τιμές, με στόχο τη νοθεία τους, το λαθρεμπόριο και το παράνομο κέρδος.

Οι χημικοί διαλύτες που θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνοι για τους κινητήρες των αυτοκινήτων, αναμειγνύονταν με βενζίνη, με στόχο την τεχνητή διόγκωση των πωλούμενων ποσοτήτων, με αποτέλεσμα την κλοπή των καταναλωτών και την αποφυγή καταβολής φόρων και δασμών η αξία των οποίων, στην περίπτωση αυτή, εκτιμάται σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν συνολικά 20 άτομα, ενώ έχει σχηματισθεί δικογραφία με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν έως τώρα, για 72 άτομα που θεωρείται ότι συμμετείχαν στο κύκλωμα. Εκτιμάται ότι από το 2018 που εντοπίζονται τα ίχνη του κυκλώματος, έως σήμερα, διακινήθηκαν συνολικά στην Ελλάδα 2.000 τόνοι χημικών διαλυτών. Με την ποσότητα αυτή φέρεται να έγινε νοθεία σε περίπου 40.000 τόνους βενζίνης που διακινήθηκαν στο διάστημα αυτό, στην εγχώρια αγορά.

Το συντονιστικό επιχειρησιακό κέντρο προχώρησε σε ελέγχους σε 20 πρατήρια πώλησης υγρών καυσίμων στην Αττική και σε αποθηκευτικούς χώρους, καθώς και σε σπίτια. Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 24 τόνοι χημικών διαλυτών, ενώ κατασχέθηκαν, φορτηγά και βυτιοφόρα. Παράλληλα, από έρευνα που έγινε σε σπίτι εμπλεκόμενου στην υπόθεση, κατασχέθηκαν 16.600 ευρώ και υπολογιστές. Σημειώνεται ότι σφραγίστηκαν οι δεξαμενές που εντοπίστηκαν κατά τον έλεγχο, και δεσμεύτηκαν οι ποσότητες που βρέθηκαν σ’ αυτές.

Ο εγκέφαλος της υπόθεσης που καταζητείται, διώκεται και για κακουργήματα στο εξωτερικό. Στους 20 συλληφθέντες περιλαμβάνονται διαχειριστές ή νόμιμοι εκπρόσωποι των πρατηρίων υγρών καυσίμων. Ωστόσο διαφεύγουν και αναζητούνται οδηγοί και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην εγκληματική οργάνωση.

Η διακίνηση των χημικών διαλυτών ξεκινούσε από δύο εικονικές εταιρίες στη Βουλγαρία. Οι δύο αυτές εταιρίες εμφανίζονταν, είτε ως μεταφορείς των χημικών διαλυτών, είτε έπαιζαν τον ρόλο του αποστολέα σε ελληνικές εικονικές εταιρίες, οι οποίες στη συνέχεια μετέφεραν το χημικό προϊόν στα πρατήρια καυσίμων. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των χημικών στην Ελλάδα από τα φορτηγά ή τα βυτιοφόρα, υπήρχαν αυτοκίνητα – προπομποί αυτών, προκειμένου να ειδοποιούνται εκ των προτέρων για την περίπτωση ελέγχων και να τους αποφεύγουν.

Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ αναζητούνται οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ