Θα επιρρεάσει ο σεισμός στην Αλβανία, ελληνικά ρήγματα; Τι λέει ο Κ. Παπαζαχος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζαχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες “σπρώχνουν” η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ