Κ. Τσιάρας για Ποινικό Κώδικα: Φέρνουμε αλλαγές γιατί να ενώσουμε και όχι να διχάσουμε τους πολίτες

Βασικό μέλημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η πολιτική μας να ενώσει τους Έλληνες κι αυτό ισχύει πιο εμφατικά, όταν μιλάμε για τα θέματα Δικαιοσύνης, δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη συζήτηση των αλλαγών στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Αλλαγές που, όπως είπε, απαντούν στην κοινή λογική και αίρουν προχειρότητες έτσι όπως νομοθετήθηκε ο Ποινικός Κώδικας, παραμονές των εθνικών εκλογών. Οι τοποθετήσεις των εισηγητών κατά τη συζήτηση του ν/σ με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

«Η βασική πρόθεση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να ενώσει τους Έλληνες πολίτες. Εμείς δεν θέλουμε τον διχασμό που κάποιοι συνειδητά καλλιεργούσαν, το προηγούμενο διάστημα. Εμείς θέλουμε οι επιλογές της ελληνικής πολιτείας να γίνονται αποδεκτές τουλάχιστον από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, αν όχι από όλους τους Έλληνες πολίτες. Ειδικά, όταν μιλάμε για θέματα που αφορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης, αυτή η αναγκαιότητα περιγράφεται, σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό και με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε εξηγήσει τους λόγους που δεν πρόκειται τελικά να επαναφέρει στον Ποινικό Κώδικα πρόβλεψη για την κακόβουλη βλασφημία στα θεία. Είπε ότι στόχος ήταν η προστασία των δικαιωμάτων όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα, και τα δικαιώματα των κατατρεγμένων που βρίσκονται στον ελλαδικό χώρο. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κάλεσε όσους ασκούν κριτική να μην μπερδεύουν τη βλασφημία με την εξύβριση και εξήγησε ότι εφόσον υπήρξαν μεγάλες αντιδράσεις, η διάταξη δεν μπορεί να εισαχθεί. Στην κρίση της Ολομέλειας οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα

Τρομοκρατία

Αναφερόμενος στις αλλαγές που επέρχονται στο σκέλος της αντιμετώπισης τρομοκρατικών πράξεων, ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «πρέπει όλοι να συμφωνήσουν πως η ελληνική πολιτεία χρειάζεται νόμους και κανόνες με τους οποίους ο Έλληνας πολίτης θα αισθάνεται ασφαλής». Ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η κατοχή και η χρήση μολότοφ είναι ζήτημα που έχει απασχολήσει την ελληνική κοινωνία και, απαντώντας σε όσους μιλούν για ποινικοποίηση των ταξιδιών που μπορεί να σχετίζονται με την τρομοκρατία, επανέλαβε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται η Οδηγία της ΕΕ για την τρομοκρατία.

Ενεργητική δωροδοκία

Για τις αλλαγές που αφορούν την ενεργητική δωροδοκία αλλά και την κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών, ο υπουργός απευθύνθηκε στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλώντας την αναλογιστεί ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση πλημμεληματοποίησε την κακουργηματική απάτη και την υπεξαίρεση».

Απιστία τραπεζικών στελεχών

Ιδίως για την κατ’ έγκληση δίωξη τραπεζικών στελεχών σε υποθέσεις δανείων, ο υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε ότι η διάταξη έρχεται διότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται «στην ευθύνη να δημιουργηθούν συνθήκες ευημερίας για τον Έλληνα πολίτη και στην ευθύνη να δοθεί η δυνατότητα στην οικονομία να κάνει τα βήματα που της αξίζουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ