Τι «είδε» η ΕΛ.ΑΣ. στα Εξάρχεια: Σύνδεση καταλήψεων, «ταράτσας» και επαναστατικής Αυτοάμυνας

Πραγματοποιήθηκαν 33 συλλήψεις και πάνω από 50 προσαγωγές, ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρεις 17χρονοι, δύο 16χρονοι και ένας 15χρονος

Οι έξι συλληφθέντες της… ταράτσας στη Σπυρίδωνος Τρικούπη προέρχονται από τις εκκενωμένες καταλήψεις Gare και Μπουμπουλίνας, τις οποίες διαχειριζόταν ο 46χρονος καταζητούμενος Δημήτρης Χατζηβασιλειάδης, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην «Επαναστατική Αυτοάμυνα», υποστηρίζουν στελέχη της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Πρόκειται για «αχαρτογράφητους» νεαρούς, οι οποίοι δεν έχουν συλλήψεις ή προσαγωγές στο ενεργητικό τους. Εν τω μεταξύ, οι αρμόδιοι αστυνομικοί διαπιστώνουν πως το διαμέρισμα 4ου ορόφου, στην οδό Στουρνάρη, στο οποίο χθες το πρωί εξελίχθηκε αστυνομική επιχείρηση, με τη σύλληψη δύο ατόμων, είχε νοικιαστεί δύο ημέρες νωρίτερα για να γίνει ορμητήριο επιθέσεων!

Το ίδιο «αχαρτογράφητοι» είναι οι 33 συλληφθέντες και 20 προσαχθέντες των όσων διαδραματίστηκαν στην περιοχή των Εξαρχείων, εκτός από έναν που είχε προσαχθεί για άρνηση πληρωμής εισιτηρίου σε φεστιβάλ! Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι τρεις 17χρονοι, δύο 16χρονοι και ένας 15χρονος.

Παρατηρητές

Το σχέδιο «καθαρές ταράτσες», η… αποστείρωση των Εξαρχείων, της πλατείας της περιοχής, και η έγκαιρη εγκατάσταση των αστυνομικών δυνάμεων (ΜΑΤ και ΟΠΚΕ) πριν απ’ όσους θα ήθελαν να εκδηλώσουν επιθέσεις, επίγειες και… εναέριες, μεταφέροντας εκεί το πεδίο των συγκρούσεων, πέτυχαν, όπως εκτιμούν επικεφαλής αξιωματικοί αποτιμώντας, τα αποτελέσματα. Μερικές πέτρες, ελάχιστες φωτοβολίδες και καμία βόμβα μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων είναι ενδεικτικό για τον ασφυκτικό αστυνομικό κλοιό που δημιουργήθηκε στην περιοχή, με την κατάλληλη αξιοποίηση του πληροφοριακού δικτύου. Κατακριτέες ίσως κηλίδες αστυνομικής δράσης η αδιάκριτη χρήση βίας κατά τη διάρκεια επεμβάσεων στην περιοχή των Εξαρχείων, η οποία έχει αξιολογηθεί και αναμένονται διορθωτικές κινήσεις, υπό το φόβο ανεξέλεγκτων συνεπειών.

Πριν από την έναρξη των συγκεντρώσεων στο Πολυτεχνείο και της πορείας διαμαρτυρίας οι αστυνομικοί εντόπισαν αντιεξουσιαστές με ηλεκτρικά πατίνια, ποδήλατα, πεζή που έβγαζαν βόλτες τους σκύλους τους να χαρτογραφούν ως παρατηρητές τα σημεία όπου βρίσκονταν αστυνομικές δυνάμεις και ενημέρωναν για την ασφαλή κίνηση ατόμων προκειμένου να ανέβουν στις ταράτσες πολυκατοικιών για την εκδήλωση επιθέσεων. Παράλληλα, στις έξι «επικίνδυνες» καταλήψεις της περιοχής κινούνταν καθημερινά περίπου 200 άτομα, ενώ τις νυχτερινές ώρες τουλάχιστον 10-15 άτομα φυλούσαν «σκοπιές»!

Νοίκιασαν… ορμητήριο

Αναφορικά με το διαμέρισμα του 4ου ορόφου σε πολυκατοικία στην οδό Στουρνάρη 4, στο οποίο έγιναν δύο διαδοχικές επιχειρήσεις, με την τελευταία χθες τα ξημερώματα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν σπουδαστή και έναν εργαζόμενο σε καφετέρια. Διαπίστωσαν ότι το οίκημα είχε ενοικιαστεί δύο ημέρες νωρίτερα, δεν είχε καν έπιπλα ή οικοσκευή.

Στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν οκτώ αντιασφυξιογόνες μάσκες, τρεις κροτίδες, ναυτικό καπνογόνο και κουβάδες με πέτρες. Οι αστυνομικοί αναφέρουν πως το διαμέρισμα νοικιάστηκε προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για την αποθήκευση και εκτόξευση αντικειμένων σε επιθέσεις εις βάρος αστυνομικών στην πλατεία Εξαρχείων, αλλά και χώρος απόκρυψης ατόμων που θα μετείχαν στις επιθέσεις αυτές. Αρμόδιοι αξιωματικοί υποστηρίζουν πως η αστυνομική επιχείρηση στη Σπυρίδωνος Τρικούπη με τη σύλληψη έξι ατόμων προκάλεσε αμηχανία και φόβο για άλλες παρόμοιες επιχειρήσεις σε πολυκατοικίες οι οποίες προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια επιθέσεων.

Λίγες ώρες νωρίτερα οι αστυνομικοί είχαν συλλάβει ακόμα δύο άτομα, σε άλλον όροφο του ίδιου κτιρίου στην οδό Στουρνάρη, οι οποίοι κατηγορούνται για απόπειρα διάρρηξης, καθώς επιχειρούσαν να μπουν σε διαμέρισμα είτε για να το κάνουν ορμητήριο είτε για να διαφύγουν από τις αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αντιληφθεί τις ύποπτες κινήσεις τους και τους ακολουθούσαν.

Εκτόνωση… θυμού

Παρά τον επιτυχημένο σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας της επετείου εορτασμού του Πολυτεχνείου, ήδη οι αρμόδιοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας σκέφτονται την επόμενη ημέρα, με μια επιπρόσθετη ανησυχία εν όψει της επετείου δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να είναι πιο «λεπτός», όπως επισημαίνουν επικεφαλής αξιωματικοί, καθώς συμμετέχουν άτομα νεαρής ηλικίας, ωστόσο ο όγκος αυτών των διαδηλώσεων είναι αριθμητικά μικρότερος.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εντοπίζουν «ζαλισμένους» αντιεξουσιαστές, με πληγωμένο εγωισμό, αμήχανους και νευρικούς, γι’ αυτό φοβούνται δυναμική εκτόνωση με πιθανές καταδρομικές επιθέσεις, ίσως και αποκεντρωμένες σε Αστυνομικά Τμήματα, πολιτικά γραφεία, επιχειρήσεις και καταστήματα. Μία από αυτές εκδηλώθηκε άμεσα χθες τα ξημερώματα, όταν μια ομάδα ατόμων εκτόξευσε τρεις βόμβες μολότοφ εναντίον του Τμήματος Τροχαίας Αγίας Παρασκευής, χωρίς ωστόσο να προκληθούν τραυματισμοί ή φθορές. Οι αστυνομικοί προχώρησαν σε τρεις προσαγωγές ατόμων, τα οποία αφέθηκαν ελεύθερα, καθώς δεν προέκυψε η συμμετοχή τους στην επίθεση.

Πηγή: eleftherostypos.gr