Ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά για την πλήρη και ομόφωνη στήριξη της ΕΕ

Την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με το οποίο εκφράζεται ομόφωνα από τους ηγέτες της ΕΕ, η πλήρης στήριξη στην Ελλάδα σε ότι αφορά τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισαν σήμερα, τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Στο κείμενο των συμπερασμάτων μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναφέρεται ρητά πως το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας π αποτελεί «παραβίαση» των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συνεννόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες για τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο έναντι των συγκεκριμένων ενεργειών της Τουρκίας», επισημαίνεται στο κείμενο συμπερασμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την συνάντηση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα, τόνισε πως «Η χώρα είναι εξαιρετικά ικανοποιημένη» για το κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τη στήριξη της Ελλάδος, σημειώνοντας πως «Η ευρωπαϊκή οικογένεια είναι μια διαρκής διαδικασία, ένα μοναδικό ιστορικό εγχείρημα και κάθε φορά που αποδεικνύεται στην πράξη η αλληλεγγύη προς μια χώρα-μέλος, τόσο εμβαθύνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα και τόσο αποδεικνύεται η επιτυχία της».

Λίγο νωρίτερα, την ικανοποίησή του για την ευρωπαϊκή στήριξη που έλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών των κρατών στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., εξέφρασε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6».

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός έθεσε κατά τη διάρκεια του δείπνου τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και τα βασικά θέματα που ζητούσε η κυβέρνηση να περάσουν στα συμπεράσματα, πέρασαν εν τέλει, δηλαδή η καταδίκη της Τουρκίας, η αναγνώριση ότι δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα η συμφωνία μεταξύ Λιβύης – Τουρκίας και η στήριξη σε Κύπρο και Ελλάδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ