Μπαρτσελόνα – Ρεάλ Μαδρίτης: Το “απόλυτο μηδέν”

Μία… σούπα για το κρύο! Το «clasico» ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης ήταν κατώτερο του αναμενομένου, με το 0-0 να σφραγίζει τις προσπάθειες των δύο ομάδων που έμειναν παρέα στην κορυφή.

Κάθε φορά που ξεκινάει ένα «clasico», άπαντες έχουν προσδοκίες για κάτι πολύ καλό. Τόσο οι 93.426 θεατές στο «Καμπ Νόου», όσο και τα εκατομμύρια που το παρακολούθησαν από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το εξ αναβολής, παιχνίδι όμως, δεν αντάμειψε αυτούς που περίμεναν μπόλικο θέαμα! Το 0-0 σφράγισε τις προσπάθειες των δύο ομάδων και κρίνεται δίκαιο. Γιατί η φιλοξενούμενη Ρεάλ Μαδρίτης είχε ένα κυρίαρχο πρώτο μισάωρο, με πολύ καλές ευκαιρίες, αλλά στη συνέχεια η γηπεδούχος Μπαρτσελόνα το έφερε στα ίσα και είχε τις στιγμές της να το πάρει. Ωστόσο, οι δύο πλευρές απέφυγαν τα πολλά ρίσκα και έδειξαν πως πρώτα απ’ όλα δεν ήθελαν να χάσουν και μετά να κερδίσουν.

Τελικά, οι δύο ομάδες δεν… χαλάστηκαν! Αυτή η ισοπαλία κράτησε αμφότερους στην κορυφή της βαθμολογίας με 36 βαθμούς και σε απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες τους. Το πρωτάθλημα έχει ακόμη δρόμο, 21 αγωνιστικές για την ακρίβεια…

Έτσι ξεκίνησαν

Με το κλασικό 4-3-3 παρέταξε την ομάδα του ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Τερ Στέγκεν ήταν κάτω από τα δοκάρια, με τους Σεμέδο, Πικέ, Λανγκλέ, Άλμπα στην τετράδα της άμυνας. Ντε Γιονγκ, Σέρτζι Ρομπέρτο και Ράκιτιτς η τριπλέτα στον άξονα, με τους Μέσι, γκριζμάν να πλαισιώνουν τον Σουάρες στην επίθεση.

Ίδια διάταξη και από τον Ζινεντίν Ζιντάν. Ο Κουρτουά στην υπέρασπιση της εστίας, με τους Καρβαχάλ, Βαράν, Σέρχιο Ράμος και Μεντί στην άμυνα. Ο Κασεμίρο καθαρός κόφτης, έχοντας ακριβώς μπροστά του ως εσωτερικούς μέσους τους Κρόος και Βαλβέρδε. Μπέιλ και Ίσκο κινούνταν στο πλάι του Μπενζεμά, αποτελώντας την επιθετική τριάδα.

Ο αγώνας

Παιχνίδι που εμπεριείχε μπόλικη τακτική και λιγότερο θέαμα και γκολ, ήταν αυτό στο «Καμπ Νόου». Λογικό μεν καθώς οι δύο ομάδες ισοβαθμούσαν πριν το «clasico» στην κορυφή της βαθμολογίας με 35 βαθμούς. Από την άλλη, όμως, όποια ομάδα κατάφερνε να γευτεί τη χαρά της νίκης, θα έπαιρνε κεφάλι στην κούρσα του τίτλου παρότι είναι ακόμη νωρίς. Όχι μόνο βαθμολογικό προβάδισμα αλλά και ψυχολογικό, καθώς η νίκη σε ένα «clasico» είναι και θέμα γοήτρου.

Το ξεκίνημα, πάντως, βρήκε την Ρεάλ Μαδρίτης να είναι η πιο επικίνδυνη ομάδα στο γήπεδο. Παρότι οι γηπεδούχοι δεν είχαν διάθεση να κλειστούν, το έντονο πρέσινγκ των Μαδριλένων τους είχε περιορίσει σε πιο παθητικό ρόλο και η Ρεάλ ήταν αυτή που απείλησε δις στο πρώτο εικοσάλεπτο αλλά Μπενζεμά και Κασεμίρο είδαν τους Τερ Στέγκεν και Πικέ να μην τους επιτρέπουν να σκοράρουν. Λίγο λεπτά αργότερα οι φιλοξενούμενοι απείλησαν ξανά αλλά ο Τερ Στέγκεν βγήκε ξανά νικητής, αποδεικνύοντας πως αυτή τη στιγμή είναι ο νούμερο ένα Γερμανός τερματοφύλακας και ίσως ο κορυφαίος στον κόσμο.

Οι φιλοξενούμενοι έπαιζαν με τις γραμμές τους ψηλά στο γήπεδο, θέλοντας έτσι να ασκήσουν πίεση στην Μπαρτσελόνα. Κάτι που εγκυμονούσε κινδύνους αφού μεσοεπιθετικά οι Καταλανοί είναι ταχύτατοι και ποιοτικότατοι. Αυτό το κατάλαβαν οι παίκτες του Ζινεντίν Ζιντάν με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα όταν και άρχισαν οι «μπλαουγκράνα» να ανεβαίνουν, με τον Άλμπα να γυρίζει στον Μέσι το τελείωμα του οποίου απομακρύνθηκε πριν η μπάλα περάσει την γραμμή από τον Βαράν, με τον Κουρτουά να βρίσκεται εκτός εστίας. Δέκα λεπτά μετά δε, οι ρόλοι αντιστράφηκαν με τον Μέσι να δημιουργεί με τρομερή λόμπα αλλά τον Ζόρντι Άλμπα να μην βρίσκει εστία από κοντινή απόσταση.

Αφού το πρώτο μέρος πέρασε… αναίμακτα για τις δύο ομάδες, στην επανάληψη η σκέψη και των δύο ήταν αρχικά να μην χάσουν και αν τους κάτσει η καλή φάση, να «κλέψουν» το ματς. Ο Βαλβέρδε άλλαξε τον αρνητικό Σεμέδο με τον Βιδάλ, με τον Σέρτζι Ρομπέρτο να περνάει δεξιά στην άμυνα. Αυτή η αλλαγή άλλαξε κάπως την εικόνα της Μπαρτσελόνα, με τον Μέσι να έχει την μεγαλύτερη ευκαιρία του στο παιχνίδι στο 60ο λεπτό. Έκανε… τσαφ από πλεονεκτική θέση μέσα από την περιοχή, ξαφνιάζοντας ακόμη και τους αντιπάλους του που περίμεναν να μαζέψουν την μπάλα από τα δίχτυα. Η απάντηση της Ρεάλ ήρθε μετά από μόλις οκτώ λεπτά αλλά το σουτ του Μπέιλ βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτυών!

Και κάπου εκεί το παιχνίδι… έσβησε! Τόσο η Μπαρτσελόνα όσο και η Ρεάλ Μαδρίτης πρόσεχαν αρχικά τα νώτα τους και δεν έδειχναν καμία διάθεση να ανοιχτούν. Τα λεπτά περνούσαν, ο ρυθμός ολοένα και έπεφτε και τελικά οι δύο ομάδες έφυγαν από τον αγωνιστικό χώρο χωρίς να χαλαστούν από το 0-0. Αφού παραμένουν στην κορυφή παρέα με 36 βαθμούς και συνεχίζουν να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τους διώκτες τους.

Μπαρτσελόνα (Ερνέστο Βαλβέρδε): Τερ Στέγκεν, Σεμέδο, Πικέ, Λενγκλέ, Άλμπα, Σέρχι Ρομπέρτο, Ράκιτιτς, Ντε Γιονγκ, Μέσι, Σουάρες, Γκριεζμάν.

Ρεάλ Μαδρίτης (Ζινεντίν Ζιντάν): Κουρτουά, Καρβαχάλ, Ράμος, Βαράν, Μεντί, Κασεμίρο, Βαλβέρδε, Κρόος, Μπέιλ, Μπενζεμά, Ίσκο.

Πηγή: sport-fm.gr