Μ. Χρυσοχοΐδης: Δεν θα σταματήσουμε έως ότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα

Στη συνεργασία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον Συνήγορο του Πολίτη, για τον έλεγχο περιστατικών αστυνομικής βίας, αναφέρθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης στη Βουλή, προαναγγέλλοντας παράλληλα, νομοθετική ρύθμιση που θα ορίζει τα των συναθροίσεων.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, που τόνισε ότι “δεν θα σταματήσουμε έως ότου καθαρίσουμε τις πόλεις από την εγκληματικότητα”, αναφέρθηκε στις “μεμονωμένες περιπτώσεις” περιστατικών με άνδρες των ΜΑΤ που φέρονται βάναυσα κατά πολιτών, λέγοντας ότι δεν έχουν το δικαίωμα να ακυρώνουν το σώμα. Εάν δεν αντέχουν την πίεση της στιγμής, αν δεν έχουν την αναγκαία αυτοσυγκράτηση, δεν κάνουν γι’ αυτή τη δουλειά, είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Καθώς, όπως σημείωσε, οι διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου δεν δίνουν πλήρη απάντηση στην κοινωνία, κλειδί μπορεί να αποτελέσει ο Συνήγορος του Πολίτη: Η εμπλοκή μιας ανεξάρτητης αρχής, είναι συνεπώς απαραίτητη ως πρόσθετο εχέγγυο προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημείωσε ο υπουργός, και ενημέρωσε τη Βουλή για τη δημιουργία επιτροπής που θα ελέγχει κατά πόσο η ΕΛΑΣ συμμορφώνεται στα πορίσματα διερεύνησης περιστατικών αστυνομικής βίας του Συνηγόρου του Πολίτη.

Παράλληλα ανακοίνωσε την επερχόμενη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία θα ορίζει θέματα συναθροίσεων: Οι δρόμοι θα πάψουν να είναι κλειστοί ασυλλόγιστα, απροειδοποίητα και μοιρολατρικά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, είπε ότι το πραγματικό στοίχημα δεν είναι εάν θα έρθει κάποιος αριθμός προσφύγων, αλλά να κάνουμε την κοινωνία μας ανθεκτική. Η ανθεκτικότητά μας μετριέται από την ικανότητα ένταξης όσων δικαιούνται άσυλο. Όσοι είναι να μείνουν θα ενταχθούν, όσοι δεν δικαιούνται θα φύγουν, υπογράμμισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Επίσης αναφέρθηκε στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία για την πολιτική προστασία, η οποία προβλέπει τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας αρχής με αυτοτελείς αρμοδιότητες και με ρόλο διαμόρφωσης πολιτικής και συντονισμού των επιχειρήσεων των εμπλεκομένων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ