Προειδοποίηση Ιταλίας σε Τουρκία: Δεν θα αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη

Aυστηρή προειδοποίηση της Ρώμης στην Άγκυρα. «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε στρατιωτική κλιμάκωση στη Λιβύη» διεμήνυσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης τελευταίας συνέντευξης Τύπου του έτους που παραχώρησε στην ιταλική πρωτεύουσα. Δήλωσε ότι προσπάθησε να αποθαρρύνει οποιαδήποτε προσπάθεια στρατιωτικής λύσης για τη Λιβύη.

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μίας τουρκικής στρατιωτικής ενέργειας στη Λιβύη προς υποστήριξη των δυνάμεων του Φαγιέζ αλ Σάρατζ, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένας πόλεμος δι’ αντιπροσώπων (proxy war) θα επιδείνωνε τον «απίστευτο κατακερματισμό» που υπάρχει στην περιοχή αντί «να προαγάγει τη σταθερότητα». «Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε καμία στρατιωτική κλιμάκωση» επισήμανε.

«Παρακάλεσα τον Τούρκο Προέδρο ενάντια σε μία τέτοια στρατιωτική εμπλοκή», είπε ακόμη ο κ. Κόντε, αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ταγίπ Ερντογάν την προηγούμενη εβδομάδα. Κάθε τέτοια επέμβαση «θα οδηγούσε σε μια απίστευτη στρατιωτική κλιμάκωση, που θα είχε τόσα θύματα αμάχων που δεν θα οδηγούσε σε νίκη κανενός», είπε ακόμη ο Ιταλός πρωθυπουργός που ζήτησε να αυξηθεί η διπλωματική πίεση προς την εξεύρεση πολιτικής λύσης, γνωστοποιώντας παράλληλα ότι ο Υπουργός Εξωτερικών του, Λουϊτζι ντι Μάιο, ίσως επισκεφθεί εκ νέου τη Λιβύη για να προωθήσει την ιταλική αποφασιστικότητα για «παύση των εχθροπραξιών».

Ζήτησε ενισχυμένη διπλωματική πίεση για την επίτευξη πολιτικής λύσης, αναφέροντας ότι ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο πιθανόν να επιστρέψει σύντομα στη Λιβύη για να προωθήσει την αποφασιστικότητα της Ιταλίας για την παύση των εχθροπραξιών.

Δήλωσε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, και έτσι οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διαμορφώσουν ενιαία στάση για τη Λιβύη στην κατεύθυνση μιας πολιτικής λύσης.

Πηγή: skai.gr