Τόγκο: Ελεύθερος ο 20χρονος Έλληνας ναυτικός που είχε απαχθεί από πειρατές

Απελευθερώθηκαν -μετά από διαπραγματεύσεις- τα τρία μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, του πετρελαιοφόρου πλοίου ELKA ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ, που είχαν απαχθεί από ένοπλους πειρατές ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, στις 4 Νοεμβρίου.

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η διαχειρίστρια εταιρεία Εuropean Product Carriers LTD αναφέρει ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες των απαχθέντων και γίνονται όλες οι διαδικασίες για την επιστροφή στις πατρίδες τους, στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία, αντίστοιχα. Όπως τονίζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, εκφράζει τη θλίψη για τον θάνατο του τέταρτου μέλους που πληρώματος, υπήκοου Φιλιππίνων, που είχε και αυτός απαχθεί. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την Εuropean Product Carriers LTD, οφείλεται σε παθολογικά αίτια λόγω ασθένειας.

Η επίθεση στο πλοίο σημειώθηκε από ένοπλους πειρατές ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής 11 ναυτικά μίλα από το λιμάνι της Λόμε. Απήχθησαν τέσσερα από τα 24 μέλη του πληρώματος, μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας υπήκοος. Τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος, που έχουν απαχθεί, ήταν δύο Φιλιππινέζοι και ένας Γεωργιανός.

Γ. Πλακιωτάκης: Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η απαγωγή του Δ. Γκιάτη έληξε και πολύ σύντομα θα βρίσκεται στην αγκαλιά της οικογένειάς του

Μετά από 40ημέρες κράτησης και πολυήμερες διαπραγματεύσεις, αφέθηκε ελεύθερος τα ξημερώματα της Παρασκευής, ο Έλληνας δόκιμος ναυτικός του πετρελαιοφόρου πλοίου ELKA ARISTOTLE, που είχε απαχθεί μαζί με άλλα τρία μέλη του πληρώματος από ένοπλους πειρατές, ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής, στις 4 Νοεμβρίου.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η απαγωγή του Δημήτρη Γκιάτη, του δόκιμου μηχανικού έληξε και πολύ σύντομα θα βρίσκεται στην αγκαλιά της οικογένειάς του. Από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα έδωσα εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας, οι οποίες σε συνεργασία με τις αντίστοιχες του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και ακολουθώντας τις εντολές του πρωθυπουργού, παρακολουθήσαμε την υπόθεση προκειμένου να συμβάλλουμε στο αίσιο τέλος της. Θέλω να ευχηθώ στον Δημήτρη να συνεχίσει τη ζωή και τη σταδιοδρομία του και να αφήσει πολύ γρήγορα πίσω του το συγκεκριμένο περιστατικό», τόνισε σε δηλώσεις του το μεσημέρι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε ερώτηση αν έχει ενημερωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες για τις πολυήμερες συνθήκες κράτησής του, ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε ότι σύντομα πρόκειται να καλέσει τον Δημήτρη στο υπουργείο για να μάθει περισσότερα και για τη διαδικασία της απαγωγής, αλλά και για όσα μεσολάβησαν όλες αυτές τις 40ημέρες που εξελισσόταν η συγκεκριμένη υπόθεση.

«Το σημαντικό είναι ότι ο Δημήτρης είναι καλά στην υγεία του. Είναι ένα νέο παιδί με όλη τη ζωή και το μέλλον μπροστά του. Εμείς, ως υπουργείο Ναυτιλίας, θα σταθούμε δίπλα του και σε αυτόν και στην οικογένειά του και βεβαίως θα είμαστε παρόντες όπου μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι. Με τον Δημήτρη δεν έχω ακόμα μιλήσει μαζί του και νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται οι τυπικές διαδικασίες για τον επαναπατρισμό του» τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της, η διαχειρίστρια εταιρεία Εuropean Product Carriers LTD αναφέρει ότι ήδη έχουν ενημερωθεί οι οικογένειες των απαχθέντων και γίνονται όλες οι διαδικασίες για την επιστροφή στις πατρίδες τους, στις Φιλιππίνες, την Ελλάδα και τη Γεωργία.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία εκφράζει τη θλίψη της για τον θάνατο του τέταρτου μέλους που πληρώματος, υπηκόου Φιλιππίνων, που είχε και αυτός απαχθεί. Ο θάνατός του, σύμφωνα με την Εuropean Product Carriers LTD, οφείλεται σε παθολογικά αίτια, λόγω ασθένειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ