Αυστραλία: “Πύρινη κόλαση” χωρίς τέλος – Οι φωτιές έχουν την ισχύ ατομικής βόμβας (Βίντεο)

Τις πιο δύσκολες ημέρες της βιώνει η Αυστραλία, λόγω των φονικών πυρκαγιών, ενώ νέες εστίες δημιουργούνται σχεδόν καθημερινά. Στο πλαίσιο αυτό, οι Αρχές δίνουν πραγματική μάχη με το χρόνο προκειμένου να εκκενωθούν περιοχές.

Η σημερινή ημέρα θεωρείται η πλέον δύσκολη καθώς οι φωτιές είναι εκτός ελέγχου και επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες στις περιοχές που καίγονται σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους.

Συνολικά, 20 τουλάχιστον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρη τη χώρα, (τα δυο τελεταία θύματα είναι από το Kangaroo Island της Νότιας Αυστραλίας που επίσης φλέγεται), δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα τουριστικά καταλύματα σε παράκτιες κοινότητες, ζώα καίγονται και το μαύρο κυριαρχεί σχεδόν σε όλη τη νοτιοανατολική ακτή της Αυστραλίας.

Οι Αρχές απηύθυναν έκκληση στους πολίτες να φύγουν από τις πληγείσες περιοχές, προτού να είναι πολύ αργά, προειδοποιώντας ότι σήμερα μπορεί να καταστραφούν ολόκληρες πόλεις. Η εντολή της μαζικής εκκένωσης μάλιστα έρχεται τη στιγμή που εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί δραματικά.

Η Αυστραλιανή Αμυντική Δύναμη (ADF), από την Παρασκευή έχει στείλει πλωτά σκάφη στην πόλη Μαλακότα, της Βικτώρια, όπου λίγες ημέρες νωρίτερα χιλιάδες κάτοικοι εγκατέλειψαν πανικόβλητοι τα σπίτια τους και έτρεξαν αναζητώντας ασφαλές καταφύγιο στις ακτές.

Περισσότεροι από 960 κάτοικοι εκκένωσαν και το Γουέστερν Πορτ, στα νότια της Μελβούρνης, με τη βοήθεια του ναυτικού, αφήνοντας πίσω τις περιουσίες τους.

«Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλειά σας», προειδοποίησε τους κατοίκους ο κυβερνήτης-πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους.

Στην γειτονική Νέα Νότια Ουαλία, οι κρατικές αρχές ζητούν από ντόπιους και τουρίστες να εγκαταλείψουν ολόκληρες πόλεις που βρίσκονται στο μονοπάτι των εντεινόμενων πυρκαγιών.

Οι αρχές λένε ότι οι φωτιές έχουν την ισχύ ατομικής βόμβας!

Η πυροσβεστική υπηρεσία εκτιμά πως το πύρινο μέτωπο θα φτάσει στο Μπάτλοου, 1.300 κατοίκων, και η πόλη δεν θα έχει κανέναν τρόπο να αμυνθεί απέναντι στις σαρωτικές φλόγες.

«Δεν είναι ασφαλές. Μην μένετε στην περιοχή», ήταν η λιτή ανακοίνωση της πυροσβεστικής.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης ότι οι συνθήκες μπορεί να είναι χειρότερες από αυτές της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, όταν οι φωτιές κατέκαψαν μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων και ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους και παραθεριστές να αναζητήσουν καταφύγιο στις ακτές.

Την Πέμπτη τμήματα των εθνικών οδών έκλεισαν για ώρες από πεσμένα δέντρα αλλά και για λόγους ασφαλείας, ενώ εστίες πυρκαγιάς πλησίαζαν απειλητικά κεντρικές αρτηρίες. Πολλοί κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους τη νύχτα, στις φρακαρισμένες εθνικές οδούς, περιμένοντας να ανοίξουν ξανά οι δρόμοι για να φύγουν με τους δικούς τους.

Η Πένι Τάιναν, κάτοικος Καμπέρας, περιμένει από την Πέμπτη στο μπλόκο έξω από την πόλη Νόουρα. Έχει να μιλήσει στην 14χρονη κόρη της με αυτισμό από την Δευτέρα, καθώς είχε πάει να επισκεφθεί την γιαγιά της (και μητέρα της Τάιναν) που ζει σε γηροκομείο.

«Θέλω απλά να την πάρω και να έχουμε φύγει από εκεί. Έχει αυτισμό και θα είναι τρομοκρατημένη». Η κατάσταση είναι εφιαλτική, καθώς 127 διαφορετικά μέτωπα πυρκαγιά μαίνονται στην Νέα Νότια Ουαλία – 67 από αυτά εντελώς ανεξέλεγκτα. Περίπου 2.100 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες και στη Βικτώρια οι αγνοούμενοι αυξήθηκαν σε μία ημέρα από 17 στους 28.

Ο πρωθυπουργός της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους, κήρυξε σε κατάσταση καταστροφής το East Gippsland και τις γύρω περιοχές όπου έχουν καεί τουλάχιστον 550.000 εκτάρια, καλώντας τους πολίτες να απομακρυνθούν τις ζώνες του μετώπου.

Παράλληλα, έκλεισε ένα θέρετρο στο οποίο θα παραμείνει μια μικρή ομάδα ατόμων για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων και για την υποστήριξη του τοπικού προσωπικού.

Στο Penrith, του δυτικού Σίδνεϊ η θερμοκρασία έφθασε σήμερα τους 48.9 βαθμούς Κελσίου και ήταν η πιο ζεστή ημέρα όλων των εποχών στην ιστορία του Σίδνεϊ.

Νέο κύμα καύσωνα

Κι ενώ οι πληγείσες περιοχές δεν έχουν προλάβει να μετρήσουν τις πληγές τους, νέο κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με δυνατούς ανέμους αναμένεται να επιδεινώσει την κατάσταση από σήμερα (Σάββατο)

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι οι καιρικές συνθήκες είναι πιθανό να είναι χειρότερες από την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, όταν διπλασιάστηκαν οι νεκροί, τα καμένα σπίτια έφτασαν τα 1.200 και οι εκτάσεις που έγιναν στάχτη ξεπέρασαν τα 40,6 εκατομμύρια εκτάρια.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ακραία φαινόμενα ζέστης, ξηρότητας και ανέμων, έναν επικίνδυνο συνδυασμό που καθιστά το έργο των πυροσβεστών εξαιρετικά δύσκολο, με τις φλόγες να επεκτείνονται γρηγορότερα και μακρύτερα.

Φρικιαστική εικόνα

Στο μεταξύ, ανατριχίλα προκαλεί η εικόνα που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες από την Αυστραλία και απεικονίζει εκατοντάδες ανθρώπους να περιμένουν σε παραλίες με σκοπό να φύγουν προς τον ωκεανό και για να σωθούν από τις πυρκαγιές.

Η εν λόγω εικόνα, η οποία δημοσιεύτηκε από τον συγγραφέα Bill McKibben, αντικατοπτρίζει τη φρίκη που βιώνουν οι Αυστραλοί ενόσω βλέπουν τη χώρα τους να κατακαίγεται από τις πυρκαγιές.

 

500 εκατομμύρια ζώα θύματα των φονικών πυρκαγιών

Περίπου μισό δισεκατομμύριο ζώα στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί σε πυρκαγιές από τον Σεπτέμβριο – και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το πρακτορείο η έρευνα, με επικεφαλής τον Chris Dickman του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, αναφέρει ότι πολλά από τα εκτιμώμενα 480 εκατομμύρια θηλαστικά, πουλιά και ερπετά θα έχουν σκοτωθεί άμεσα από τις πυρκαγιές ή έμμεσα μέσω της απώλειας οικοτόπων.

«Η προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι σε σοβαρά καμένες περιοχές η έλλειψη στέγης, η έλλειψη φαγητού και οι εισβολές από θηρευτές – κόκκινες αλεπούδες και αγριόγατες – οδηγούν σε περαιτέρω δραστικές αλλά έμμεσες μειώσεις των αριθμών των ζώων», δήλωσε ο ερευνητής.

Οι ανησυχητικές εικόνες τραυματιών ή νεκρών αυστραλιανών ιθαγενών ζώων – συμπεριλαμβανομένων των κοάλα και των καγκουρό – έχουν πλημμυρίσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς οι πυρκαγιές σαρώνουν τη νοτιοανατολική Αυστραλία, καταστρέφοντας τεράστιες εκτάσεις γης και σπιτιών.

Πηγή: neoskosmos.com