Δέσμευση Χαλίφα Χάφταρ για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα

Για την κατάσταση στη Λιβύη αλλά και τις επιδιώξεις του ενόψει της Διάσκεψης του Βερολίνου ενημέρωσε νωρίτερα τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χάφταρ, τον οποίο δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή.

Αν και μετά τη συνάντηση δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Λίβυος αξιωματούχος ανέπτυξε αναλυτικά τον αντιπαραγωγικό ρόλο που διαδραματίζουν οι έξωθεν παρεμβάσεις στην χώρα του, στο στρατιωτικό αλλά και στο πολιτικό επίπεδο. Επίσης, εκτίμησε ότι ο λιβυκός λαός θα πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει για το μέλλον του μέσω μιας πανεθνικής συνέλευσης, χωρίς αποκλεισμούς.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως ο κ. Χάφταρ κατήγγειλε ειδικότερα τον αρνητικό παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας και δήλωσε ότι αμφότερα τα μνημόνια Σαράζ – Τουρκίας είναι άκυρα, επειδή αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο αλλά και επειδή έχουν υπογραφεί από κυβέρνηση που δεν έχει την προς τούτο νομιμοποίηση.

Από την πλευρά ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην λιβυκή κρίση και παρότρυνε τον κ. Χάφταρ να τηρήσει εποικοδομητική στάση στη Διάσκεψη του Βερολίνου. Υπογράμμισε, ότι η κατάπαυση του πυρός είναι το αναγκαίο πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της ασφάλειας και την απομάκρυνση των μισθοφόρων, πράγμα που θα επιτρέψει την έναρξη της πολιτικής διαδικασίας επίλυσης. Συνολικά οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι η συζήτηση κάλυψε σε βάθος όλα τα θέματα για το ευρύτερο περιβάλλον ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κάνουν ξεχωριστή μνεία στην «ξεκάθαρη τοποθέτηση του κ. Χάφταρ» για την ακυρότητα του Μνημονίου Σαράζ – Τουρκίας και η δέσμευσή του για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εν τω μεταξύ και τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ