Μεγάλη συγκέντρωση στη Σάμο: «Φτάνει πια, έως εδώ, δεν θα γίνουμε αποθήκες ψυχών»

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, στην πόλη της Σάμου, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Μεταναστευτικό, στην οποία μίλησαν ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, οι δήμαρχοι Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.

Με κλειστά καταστήματα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, καθώς και τη συμμετοχή φορέων και συλλόγων, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε διαμαρτυρόμενο για τη στασιμότητα που παρουσιάζει το μεταναστευτικό ζήτημα αφού καμιά λύση δεν έχει υπάρξει για ουσιαστική αποσυμφόρηση και “άδειασμα” των νησιών από τους χιλιάδες παράνομους μετανάστες που έχουν κατακλύσει τις περιοχές μας.

«Φτάνει πια, έως εδώ. Τα νησιά μας δεν θα γίνουν αποθήκες ψυχών» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Βασίλης Πανουράκης και ζήτησε από όλους να συμβάλλουν ώστε η Σάμος να ακουστεί πως είναι ένα όμορφο νησί και ασφαλής προορισμός.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Δυτικής Σάμου, Αλέξανδρος Λυμπέρης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε εδώ, όλη η Σάμος, ενωμένοι, διεκδικούμε και απαιτούμε. Είμαστε κοντά στη Χίο, στη Μυτιλήνη και παλεύουμε όλοι μαζί, διεκδικούμε και απαιτούμε τα αυτονόητα. Να επανέλθει η κανονικότητα στον τόπο μας και απαιτούμε να αισθανόμαστε ασφαλείς στον τόπο μας. Μας προκαλεί η συμπεριφορά των ΜΚΟ, δεν μπορεί να σουλατσάρουν σε όλο το νησί, να βάζουν κανόνες, να κάνουν ό,τι θέλουν. Είμαστε εδώ για να πείσουμε προς κάθε κατεύθυνση. Και ο αγώνας δεν πάει στράφι και άδικα. Πρέπει όλοι μαζί, συσπειρωμένοι, δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Όλοι μαζί να παλέψουμε για τον τόπο μας, να πάρουμε πίσω τα νησιά μας, να αποκατασταθεί η καθημερινότητα και να νοιώθουμε ασφαλείς στον τόπο μας».

Στη συνέχεια ανέβηκαν στο βήμα η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου, κα Βάσω Βρυνιώτη και ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου της ΑΔΕΔΥ, κ. Σταμάτης Φιλιππής, οι οποίοι ζήτησαν τον απεγκλωβισμό των μεταναστών, την κατάργηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, το κλείσιμο του υπάρχοντος ΚΥΤ και την ύπαρξη μικρού χώρου καταγραφής.

Η συγκέντρωση έκλεισε με χαιρετισμό του δημάρχου Ανατολικής Σάμου, κ. Γιώργου Στάντζου.

«Είμαστε όλοι εδώ σε μια άλλη χρονική στιγμή, σε μια στιγμή με άλλα χαρακτηριστικά του θέματος. Το θέμα έχει εξελιχθεί. Μιλάμε για συνειδητή πάκτωση του πληθυσμού στο νησί μας. Συνειδητή επιλογή της Ε.Ε. Πρέπει να επανέλθει η κατάσταση στην κανονικότητα. Να επανέλθει στο όριο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο νησί μας θίγονται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων μας! Τα νησιά μας και την πατρίδα δεν τη φυλάνε όπλα, τα φυλάμε εμείς. Οι ψυχές μας είναι η ασπίδα του έθνους. Ζούμε ιστορικές στιγμές με πολλές κρίσεις στην περιοχή μας. Οι ψυχές όλων μας είναι η ασπίδα του έθνους. Ζητάμε και απαιτούμε, εδώ και τώρα, να επιλύσουν το μεγάλο εθνικό θέμα του μεταναστευτικού. Το οφείλουν απέναντι στην πατρίδα. Η εθνική συνεννόηση και ο δυναμισμός, στην πράξη θα διαχειριστεί την κατάσταση που καθημερινά οξύνεται.

Ζητάμε απεγκλωβισμό, η προθεσμία πέρασε άπρακτη. Μερικές εκατοντάδες αθροίστηκαν στο κολαστήριο των νησιών. Ζητάμε το κλείσιμο του ΚΥΤ, δεν κάνουμε πίσω ούτε γραμμή. Δεν δικαιούται κανείς να κουνάει το δάχτυλο του ανθρωπισμού στους νησιώτες. Διεκδικούμε τα σύνορά μας. Σήμερα ζητάμε τα αυτονόητα. Εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου. Στέλνουμε θετικά μηνύματα αισιοδοξίας και ενότητας. Το μαγικό και προικισμένο από την αρχαιότητα νησί μας δεν θα κρατήσει για τον εαυτό του αυτό το παρόν.

Διεκδικούμε τα αυτονόητα. Εδώ και τώρα ευρωπαϊκή παρέμβαση για να απεγκλωβιστούν οι μετανάστες. Να φυλαχτούν τα σύνορα της Ελλάδας και η Frontex να τοποθετηθεί στα τούρκικα παράλια. Το θάρρος της γνώμης μας αποτελεί το όχημα για να διεκδικήσουμε αυτά που αξίζουμε. Προχωράμε μπροστά. Η Σάμος απαιτεί όχι αντίδωρα και αντιπαροχές για να γίνει ανοιχτή φυλακή.

Ζητάμε αποζημίωση για τις ζημιές που έχουμε υποστεί από το 2015 και μετά. Θέλουμε ζωή στο νησί μας. Απαιτούμε ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής στη Σάμο, εκεί που είναι το ΚΥΤ, μέτρα για επιχειρήσεις, ρύθμιση χρεών για όλους μας. Απαιτούμε και θα κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Ο δυναμισμός και η αυταπάρνηση θα έχουν αποτέλεσμα», είπε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.

Αύριο, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, οι δήμαρχοι Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω και Λέρου, θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, στο υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου, ζητώντας συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Να σημειωθεί ότι ειδικά την αυριανή ημέρα, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ παρουσία 53 ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, 35 υπουργών Οικονομικών, 30 υπουργών Εμπορίου και δεκάδων δισεκατομμυριούχων.

Πηγή: samiakonvima.blogspot.com