Υπουργικό Συμβούλιο: Εθνικό σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής και 5 νομοσχέδια

Εκτενή ανακοίνωση για τα αποτελέσματα του υπουργικού συμβουλίου εξέδωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας με αναλυτικά στοιχεία για τις παρουσιάσεις των νομοσχεδίων που περιλαμβάνονταν στην ατζέντα αλλά και του εθνικού σχεδίου κυβερνητικής πολιτικής. Επίσης για την προεπιλογή δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου του ΣτΕ, και τις προτάσεις επιλογής του προέδρου Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση και αντιπροέδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, και όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, την έναρξη της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τη σημερινή επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, καθώς και στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα για την επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου, η οποία όπως τόνισε «ξεπέρασε και τις προσδοκίες μας».

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου συζητήθηκαν τα παρακάτω θέματα:

1ον. H παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη Δημόσια Υγεία το οποίο υλοποιεί μια βασική προγραμματική δέσμευση της Κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης «Σπύρος Δοξιάδης» και αφορά στη διαμόρφωση μιας συνολικής πολιτικής πρόληψης που συνδέεται άρρηκτα με ένα νέο σύγχρονο υγιεινό τρόπο ζωής. Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση σε ζητήματα πρόληψης και το νομοσχέδιο έρχεται να αντιμετωπίσει στο επίπεδο της πρόληψης τις συχνότερες αιτίες νοσηρότητας και θνησιμότητας, όπως είναι οι καρδιοπάθειες, τα νεοπλάσματα, αλλά και ο σακχαρώδης διαβήτης και η παιδική παχυσαρκία, στην οποία η Ελλάδα δυστυχώς βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα προγράμματα πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς πρόληψης, θα παρέχονται δωρεάν στους πολίτες και περιλαμβάνουν:

i) Το Εθνικό Πρόγραμμα Προαγωγής της Υγιεινής Διατροφής και της Σωματικής ‘Ασκησης (ΕΠΠΣΑΥΔ),

ii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Αντιμετώπισης του Αλκοόλ (ΕΠΑΑ),

iii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕΜΒ),

iv) To Πρόγραμμα Δράσης κατά του Καπνίσματος, που ήδη εφαρμόζεται.

v) Το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου (ΕΠΠΕ), με καθιέρωση μεταξύ άλλων προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων ξεκινώντας από τον καρκίνο του μαστού, με δωρεάν μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 39 ετών.

vi) Το Εθνικό Πρόγραμμα Συστηματικού Προγεννητικού και Περιγεννητικού Ελέγχου (ΕΠΠΓΕ).

vii) Το Εθνικό Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής Ένταξης και Αποκατάστασης για άτομα με σοβαρά Ψυχοκοινωνικά Προβλήματα (ΕΠΨΕΑΑΨΠ).

«Πρόκειται για μία πολύ σημαντική παρέμβαση και μπορούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα, εάν ακολουθήσουμε τέσσερις βασικούς κανόνες: την υγιεινή διατροφή, τον έλεγχο του βάρους, την αποχή από το κάπνισμα και το αλκοόλ, και τη συστηματική άθληση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την έμφαση στην Πρόληψη. Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της συζήτησης, όταν μιλάμε για δημόσια υγεία στην Ελλάδα αναφερόμαστε αποκλειστικά στα νοσοκομεία και δεν συζητάμε καθόλου το πολύ σημαντικό ζήτημα της πρόληψης.

2ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών: «Στρατηγική Αναπτυξιακή Προοπτική Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Τροποποιήσεις Κώδικα Ιθαγένειας, Ρυθμίσεις για το ανθρώπινο δυναμικό της Δημόσιας Διοίκησης».

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, παρουσίασε το νομοσχέδιο με το οποίο εισάγονται ρυθμίσεις για την βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής των ΟΤΑ. Συγκεκριμένα, δημιουργείται Επιτροπή Αναπτυξιακού Σχεδιασμού Τοπικού και Περιφερειακού Επιπέδου, ως ανώτατο θεσμικό συμβουλευτικό όργανο, η οποία εισηγείται αναπτυξιακές δράσεις και παρακολουθεί αυτές που ήδη υλοποιούνται. Μετεξελίσσονται οι Αναπτυξιακές Εταιρείες των ΟΤΑ σε Αναπτυξιακές Συμπράξεις και τους δίνεται -για πρώτη φορά στα 25 χρόνια που υπάρχουν- η απαραίτητη ευελιξία ώστε να επιτευχθεί ο μέγιστος δυνατός βαθμός απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων και να αποτελέσουν πραγματικούς αναπτυξιακούς μοχλούς για τις τοπικές κοινωνίες.

Σε ό,τι αφορά την κινητικότητα μειώνονται οι κύκλοι ανά έτος (από 3 σε 2) και τίθεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Προβλέπεται η σύσταση ενός μόνο κεντρικού 3μελούς συλλογικού οργάνου ανά φορέα, για την αξιολόγηση των αιτήσεων των υποψηφίων για απόσπαση, ή μετάταξη. Σε ό,τι αφορά τις επιλογές προϊσταμένων δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στην εργασιακή εμπειρία και στην άσκηση καθηκόντων σε θέσεις ευθύνης, ενώ ενισχύεται και η βαρύτητα της δομημένης συνέντευξης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την αντικατάσταση των διατάξεων του Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων που αφορούν στα πειθαρχικά όργανα, τους πειθαρχικώς προϊσταμένους και την αρμοδιότητά τους προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση των πειθαρχικών διατάξεων για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α. Ενώ, σε ό,τι αφορά το ΑΣΕΠ, επέρχονται μεταβολές στη λειτουργία των Τμημάτων του, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών προσλήψεων.

3ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των θαλάσσιων ενδομεταφορών.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης παρουσίασε το σχέδιο νόμου, στόχος του οποίου είναι να εκσυγχρονίσει τη νομοθεσία περί ακτοπλοΐας, να επανεκκινήσει την λειτουργία του Υπουργείου, να θεσμοθετήσει ρυθμίσεις που συντείνουν στην διοικητική ανακούφιση πολιτών και φορέων από αχρείαστες διαδικασίες.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τις θαλάσσιες ενδομεταφορές με σκοπό, μεταξύ άλλων, την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού, την αποτροπή φαινομένων καιροσκοπικής και ανεξέλεγκτης μετακίνησης πλοίων σε διαφορετικές γραμμές κατά τη διάρκεια του έτους, την θεσμοθέτηση χρονικών περιορισμών στην έκτακτη δρομολόγηση πλοίων, την κατάργηση και την πρόβλεψη διαδικασίας έκδοσης Κανονισμού Λειτουργίας για το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών.

Επίσης, ρυθμίζονται θέματα ελέγχου ασφάλειας των πλοίων και των αστυνομικών δράσεων του Λιμενικού Σώματος, επαναφέροντας δομές και διατάξεις που καταργήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση προκαλώντας δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στο έργο του Υπουργείου και Λιμενικού Σώματος. Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και διατάξεις που αφορούν στη νησιωτική πολιτική και την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου σε νησιά της Επικράτειας. Ιδίως για το δεύτερο, προβλέπεται παράταση της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου μέχρι και την 30-4-2020 με δυνατότητα περαιτέρω παράτασης για ένα επιπλέον τετράμηνο, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη αξιολόγησης της πιλοτικής εφαρμογής του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στα 34 νησιά της Επικράτειας που εφαρμόζεται.

4ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για οργανωτικά και λειτουργικά θέματα του Υπουργείου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης παρουσίασε το νομοσχέδιο που προβλέπει:

-Τη δημιουργία εθνικού ηλεκτρονικού μελισσοκομικού μητρώου.

-Τη ρύθμιση θεμάτων αλιείας και την επιβολή κυρώσεων σε βάρος αλιευτικών σκαφών.

-Τη ρύθμιση θεμάτων λειτουργίας Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

-Τη ρύθμιση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

-Ρυθμίσεις που αφορούν στο πολλαπλασιαστικό υλικό ορισμένων ποικιλιών κάνναβης

-Τη σύσταση Εθνικής Επιτροπής Δικτύου Γεωργικής Λογιστικής Πληροφόρησης

-Ρυθμίσεις που αφορούν στη μεταβίβαση της διαχείρισης εγγειοβελτιωτικών έργων σε Δήμους και ζητημάτων σχετικών πιστώσεων.

-Την εκτέλεση αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάκτηση από αγρότες και αγροτικούς συνεταιρισμούς οικονομικών ενισχύσεων που κρίθηκαν παράνομες, και τη δυνατότητα ρύθμισης από τους υπόχρεους.

-Ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ)

-Ρυθμίσεις για ζητήματα εκλογικής διαδικασίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

-Ρυθμίσεις για ζητήματα διάθεσης και πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων.

5ον. Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.

Με το νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, επιδιώκεται η βελτίωση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η εισαγωγή νέων ρυθμίσεων με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των υποθαλάσσιων περιοχών μας μέσα από την ανάδειξη και προβολή νέων τουριστικών προϊόντων.

Οι εισαγόμενες τροποποιήσεις στοχεύουν στην κατάργηση εμποδίων που είχαν ως αποτέλεσμα την δυσλειτουργία της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Ειδικότερα:

-Συστήνεται για πρώτη φορά Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού.

-Επιδιώκεται με την κατηγοριοποίηση των αξιοθέατων καταδυτικού τουρισμού.

-Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους.

-Ρυθμίζεται η υποχρέωση γραπτής ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών πριν από την πραγματοποίηση κάθε κατάδυσης.

-Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την υπηρεσία καταδύσεων αναψυχής από καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης (καταδυτικές κρουαζιέρες, live aboard).

-Αίρονται τα γραφειοκρατικά εμπόδια εντοπιότητας για την άσκηση του επαγγέλματος του Παρόχου Καταδυτικών Υπηρεσιών Αναψυχής.

-Καταργούνται γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την ανάπτυξη του κλάδου.

6ον. Θέματα υλοποίησης του νόμου για το επιτελικό κράτος, παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Μεταξύ άλλων, από τις 8 Φεβρουαρίου 2020 περιέρχεται στους Γενικούς Διευθυντές, δηλαδή στην ίδια την μόνιμη διοικητική ιεραρχία της Δημόσιας Διοίκησης, η αρμοδιότητα τελικής υπογραφής για το σύνολο των ατομικών διοικητικών πράξεων. Αυτό αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την επιτάχυνση της λειτουργίας του Κράτους, καθώς το 70-80% των υποθέσεων δεν θα φτάνει στην πολιτική ηγεσία για υπογραφή. Έτσι, 3 στις 4 υποθέσεις περίπου θα διεκπεραιώνονται σε επίπεδο Γενικού Διευθυντή.

7ον. Η παρουσίαση Εθνικού Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής και σχεδίου μεταρρυθμίσεων.

Ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά».

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «πρόκειται για συνεκτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που δεν είχε ποτέ η Ελλάδα. Πράγμα που μας βοηθά στην επίτευξη των διαπραγματευτικών μας στόχων». Έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους Υπουργούς και στα στελέχη της Προεδρίας της Κυβέρνησης για το φιλόδοξο αυτό Πρόγραμμα και τόνισε ότι «θα κριθούμε από την υλοποίησή του».

Πέραν αυτών, στη σημερινή Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αποφασίστηκε:

– η συμμετοχή στη Κυβερνητική Συντονιστική Επιτροπή για τη δίκαιη αναπτυξιακή μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή του Διοικητή του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.).

– η προεπιλογή προς ακρόαση από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με σεβασμό στην επετηρίδα των υποψηφίων δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

– η επιλογή ως Πρόεδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, του κ. Περικλή Μήτκα, Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής και πρώην Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

– η επιλογή του κ. Δημήτριου Βαρουτά, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ως Αντιπρόεδρου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.Ε.Τ.Τ.).

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος σε εθνικό και διεθνές επίπεδο από τον υπουργό Νότη Μηταράκη και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κουμουτσάκο του υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, και τονίστηκε το ιδιαίτερο βάρος που θα δοθεί το επόμενο διάστημα στο ζήτημα των επιστροφών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ