Έρευνα: Απειλή για την χώρα οι μετανάστες θεωρούν οι νησιώτες

Ως πηγή μεγάλων δεινών βλέπουν οι νησιώτες Λέσβου, Σάμου και Χίου τους μετανάστες, θεωρώντας μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό ότι αποτελούν απειλή για τη χώρα. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της έρευνας που διενεργήθηκε στα τρία νησιά για λογαριασμό της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και την οποία ο περιφερειάρχης Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρέδωσε προχθές στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά.

Προχθές πάντως ακόμα 355 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά, ενώ την Τετάρτη ακόμα 101 άτομα είχαν περάσει στα νησιά όπου συνολικά παραμένουν πάνω από 42.000 αιτούντες άσυλο σε άθλιες συνθήκες. Η συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Κουμουτσάκου με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες, αναβλήθηκε λόγω του τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γερμανία. Οι δύο άντρες συναντήθηκαν με τον ομοσπονδιακό υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας, Helmut Teichmann, και συζήτησαν μεταξύ άλλων την ανάγκη σχεδιασμού των κοινών επιστροφών με την Ε.Ε. Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μηταράκης, η γερμανική πλευρά δέχθηκε να αναλάβει ενεργό ρόλο στο νέο κέντρο της Σάμου, παρέχοντας βοήθεια σε θέματα υγείας, υποδομών και τεχνική υποστήριξη, ενώ θα παράσχει βοήθεια και στη διαδικασία του ασύλου.

To 65% των ερωτώμενων στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Κάπα Research (σε δείγμα 1.203 ατόμων στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου από τις 11-13 Φεβρουαρίου) ανέφερε ότι οι πρόσφυγες – μετανάστες αποτελούν απειλή για τη χώρα μας. Το 90% απάντησε ότι οι αυξημένες ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά το νησί τους και το 56% εκτιμά ότι κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Το 78% απαντά ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ενώ το 94% αναφέρει ότι η ψυχολογία και το ηθικό των κατοίκων έχουν επηρεαστεί αρνητικά. Το 70% τονίζει ότι αισθάνεται μεγάλη ανασφάλεια και το 45% θεωρεί ότι οι αυξημένες ροές οφείλονται στο ότι το καθεστώς που επικρατεί στη χώρα μας είναι αρκετά δεκτικό.

Ο κ. Μουτζούρης ενημέρωσε χθες τους περιφερειακούς συμβούλους για την πρόθεση της Περιφέρειας να προσφύγει στο ΣτΕ κατά της επίταξης των εκτάσεων στα νησιά για την κατασκευή κλειστών κέντρων. Απηύθυνε επίσης πρόσκληση στον κ. Μηταράκη να μεταβεί το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα από «μηδενική βάση».

Προχθές, με κοινή απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου ορίστηκαν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς του υπουργείου Μετανάστευσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης διατηρεί τη θέση του γενικού γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής και Αιτούντων Ασυλο αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος ειδικός γραμματέας Υποδοχής Εμμανουήλ Λογοθέτης. Παράλληλα, η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη αναλαμβάνει την Eιδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και ο Ευάγγελος Απόστολος Κωνσταντίνου αναλαμβάνει την Ειδική Γραμματεία Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα επικαιροποιηθεί το μητρώο των δικηγόρων που εμπλέκονται με τη διαδικασία εξέτασης των προσφυγών.

Πηγή: kathimerini.gr