Θεσσαλονίκη: Καταδίκη αλλοδαπών για επίθεση εις βάρος διασωστών του ΕΚΑΒ

Σε φυλάκιση 10 μηνών, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκαν δύο νεαροί αλλοδαποί που επιτέθηκαν και χτύπησαν διασώστες του ΕΚΑΒ κατά τη διάρκεια περιστατικού το οποίο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν, πριν από δύο εβδομάδες, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης.

Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για πρόκληση σωματικών βλαβών και αντίσταση, ενώ οι κατηγορούμενοι -ένας 18χρονος Μαροκινός κι ένας 25χρονος Αλγερινός- δεν παρέστησαν στο δικαστήριο και δικάστηκαν ερήμην. Κατόπιν της ίδιας καταγγελίας κατέστησαν κατηγορούμενοι και τρεις ανήλικοι, αραβικής καταγωγής, που παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Όπως κατατέθηκε στο ακροατήριο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου, το καταγγελλόμενο συμβάν εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της 21ης Ιανουαρίου, όταν ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με το πλήρωμά του κλήθηκε σε διαμέρισμα όπου ζει οικογένεια μεταναστών για περιστατικό λιποθυμίας γυναίκας.

“Αφού την παραλάβαμε, την κατεβάσαμε υποβασταζόμενη με το ασανσέρ στο ισόγειο. Μόλις βγήκαμε στο πλατύσκαλο της οικοδομής, εκείνη αντέδρασε κι άρχισε να φωνάζει, δείχνοντας άρνηση να συνεργαστεί για την μεταφορά της στο εφημερεύον νοσοκομείο” είπε, εξεταζόμενος ως μάρτυρας, ο πρώτος από τους δύο διασώστες που κατήγγειλαν τον εις βάρος τους ξυλοδαρμό.

“Εκείνη την στιγμή -συνέχισε ο ίδιος την κατάθεσή του- κατέβηκαν στο ισόγειο ο γιος της γυναίκας μαζί με άλλα άτομα και μας επιτέθηκαν ταυτόχρονα χτυπώντας μας με γροθιές και κλωτσιές… Ευτυχώς κάποια άλλα άτομα απ’ αυτούς κατέβηκαν, μας προστάτεψαν και τους απομάκρυναν ενώ εμείς καλέσαμε την αστυνομία».

Στην αίθουσα του δικαστηρίου βρέθηκαν εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συναδέλφους τους. Σε δήλωσή του σε δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Κεντρικής Μακεδονίας Πρόδρομος Δεβελόγλου κατήγγειλε ότι πληρώματα του ΕΚΑΒ έχουν γίνει κατ’ επανάληψη στόχος προπηλακισμών και τραυματισμών, ενώ ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΚΑΒ και τα συναρμόδια υπουργεία να βρουν λύση στο πρόβλημα, διότι, όπως είπε, “θα βρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δώσουμε εντολή να μην μεταβαίνουν οι συνάδελφοι σε ανάλογα περιστατικά για την παροχή των πρώτων βοηθειών αν δεν έχουμε τη συνδρομή της Αστυνομίας”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ