Προμηθέας – ΑΕΚ 57-61: Σήκωσε το Κύπελλο Ελλάδας για πέμπτη φορά η Ένωση

Η ΑΕΚ επανέλαβε το προ διετίας κατόρθωμά της στο ίδιο γήπεδο (Δύο Αοράκια), κέρδισε τον Προμηθέα Πάτρας αυτή τη φορά (61-57) και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία της. Ο τελικός ήταν απογοητευτικός από άποψη θεάματος, οι δύο ομάδες παρουσιάστηκαν πολύ νευρικές και άστοχες, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που έχει ουσία είναι πως οι κιτρινόμαυροι κατέκτησαν τον τίτλο για πέμπτη φορά στην ιστορία τους (1981, 2000, 2001, 2018, 2020).

Οι κιτρινόμαυροι είχαν ανελλιπώς το προβάδισμα από το δεύτερο δεκάλεπτο κι έπειτα, στην τελευταία περίοδο όμως, οι παίκτες του Μάκη Γιατρά επέστρεψαν -με μπροστάρη τον Λεωνίδα Κασελάκη- και έφτασαν στο σημείο να διεκδικούν επί ίσοις όροις τη νίκη. Ο 30χρονος φόργουορντ έχασε όμως το σουτ που θα έστελνε το παιχνίδι στην παράταση, για να γραφτεί εν τέλει ο επίλογος με μία βολή του Χάρη Γιαννόπουλου αμέσως μετά.

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Το παιχνίδι είχε πολύ κακό ρυθμό στο πρώτο δεκάλεπτο, με τις δύο ομάδες να σημαδεύουν συνέχεια το low post, αλλά να μην μπορούν να πάρουν κάτι από αυτό. Τα πολλά άστοχα σουτ συνέθεσαν το παζλ της περιόδου, που βρήκε τον Προμηθέα να φτάνει προς στιγμήν στο +6 (12-6 στο 7′) χάρη στην δράση του Λουκά Μαυροκεφαλίδη, αλλά την ΑΕΚ να ανακάμπτει σταδιακά από την στιγμή που ο Γιόνας Ματσιούλις πήρε συνεχόμενα λεπτά συμμετοχής. Η νευρικότητα των παικτών αποτυπώθηκε στα απογοητευτικά ποσοστά σε σουτ (9/32) και βολές (5/12), την ώρα που οι δύο προπονητές προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να αλλάξουν τα δεδομένα.

Αυτός που έδωσε την ώθηση που αναζητούσαν οι κιτρινόμαυροι ήταν ο Χάρης Γιαννόπουλος. Ο διεθνής φόργουορντ ήρθε από τον πάγκο, έβαλε πέντε μαζεμένους πόντους και ήταν ο βασικός υπεύθυνος του +8 (16-24 στο 14′) της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου, η οποία βέβαια από εκεί και πέρα -μέχρι την ανάπαυλα- παρουσίασε ξανά επιθετικό πρόβλημα. Παρόλ’ αυτά, δεν έχασε το προβάδισμα, αφού ο Προμηθέας ήταν πολύ κακός τόσο στα δίποντα (6/22) όσο και στα τρίποντα (3/12). Η ανάπαυλα βρήκε την ΑΕΚ να έχει μικρό προβάδισμα (26-29), το οποίο βέβαια θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν ο Λάνγκστον Χολ δεν έβαζε δύο μαζεμένα καλάθια εντός μερικών δευτερολέπτων στο τελευταίο λεπτό του πρώτου μέρους.

Το τρίτο δεκάλεπτο κύλησε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δεδομένου ότι αυτό που βλέπαμε κατά βάση ήταν άστοχα σουτ και λάθη. Ο Κέντρικ Ρέι ήταν αυτός που έκανε ένα βήμα μπροστά για την ΑΕΚ, με συνεχόμενα καλάθια, αλλά -και πάλι- οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου δεν ήταν σε θέση να νιώσουν ασφάλεια. Το προβάδισμά τους κυμαινόταν μεταξύ πέντε και οκτώ πόντων, από την άλλη όμως υπήρχε ο Προμηθέας να… επισημαίνει σε κάθε περίσταση πως δεν πρόκειται να πετάξει λευκή πετσέτα. Ειδικά από την στιγμή που ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης έκανε τη δουλειά του. Το +5 (38-43) της Ένωσης στο τέλος της περιόδου τής έδινε μικρό προβάδισμα για τον τίτλο, επ’ ουδενί όμως την εξασφάλιζε.

Ο Νίκος Ζήσης ηγήθηκε στην τελευταία περίοδο, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του εκτελεστή, σε ένα σημείο που οι υπόλοιποι περιφερειακοί της ΑΕΚ είχαν σιγήσει. Ο 37χρονος γκαρντ έβαλε δύο μεγάλα τρίποντα μέσα σε μερικά λεπτά, έφερε τους κιτρινόμαυρους στο +8 (43-51) με πέντε λεπτά για το τέλος, αλλά το παιχνίδι είχε πολύ δρόμο ακόμη.

Κάτι που αποδείχθηκε στην πράξη, από αυτά που έκανε ο Λεωνίδας Κασελάκης. Ο αρχηγός του Προμηθέα έβαλε συνεχόμενους πόντους (σκόραρε δύο φορές στο τέλος της επίθεσης) και έφερε την ομάδα του σε σημείο να διεκδικεί επί ίσοις όροις τη νίκη (55-56) με 1’18” να απομένουν στον αγώνα. Η διαφορά παρέμεινε στον πόντο, μέχρι να πάρει ο Μάρκους Σλότερ το πιο κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ του αγώνα στα 10.6” για το τέλος. Οι κιτρινόμαυροι έκαναν την επαναφορά, ο Κέντρικ Ρέι έβαλε δύο βολές και έφερε την ΑΕΚ στο +3 (57-60) με 9” για το φινάλε. Ο Μάκης Γιατράς πήρε τάιμ άουτ, έδωσε την μπάλα στον Λεωνίδα Κασελάκη, αλλά αυτός αστόχησε, για να χαθεί κι η τελευταία ελπίδα του Προμηθέα να κάνει την ανατροπή.

Στα 3.3” ο Χάρης Γιαννόπουλος έβαλε μια βολή, για να γράψει τον επίλογο στην αναμέτρηση (57-61) και να σφραγίσει τη νίκη της Ένωσης, που έφτασε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία της.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ: Δεν γέμισαν τα “Δύο Αοράκια” που βέβαια είχαν αρκετό κόσμο στις εξέδρες, κατά βάση μαθητές σχολείων από την Κρήτη.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Σχινάς – Αναστόπουλος – Καρακατσούνης.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 13-12, 26-29, 38-43, 57-61.

ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΠΑΤΡΑΣ (Γιατράς): Χολ 9 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 2 κλεψίματα), Λίποβι 7 (1), Αγραβάνης 2 (1/11 σουτ, 6 ριμπάουντ), Μαυροκεφαλίδης 11 (1 τρίποντο, 11 ριμπάουντ), Κασελάκης 15 (5/6 δίποντα, 1/4 τρίποντα), Μάτζαρης 3 (1), Κατσίβελης, Φίλερ 2, Τζόουνς.

ΑΕΚ (Παπαθεοδώρου): Ρέι 16 (1), Τσάλμερς 3, Τολιόπουλος 3 (1), Ματσιούλις 9 (1 τρίποντο, 6 ριμπάουντ), Γιάνκοβιτς 4, Χρυσικόπουλος 2, Ζήσης 11 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Ρογκαβόπουλος, Γιαννόπουλος 6 (1), Σλότερ 5 (4 ριμπάουντ), Γκραντ 2.

Ομαδικά στατιστικά – Προμηθέας Πάτρας: 13/32 δίποντα, 6/27 τρίποντα, 13/25 βολές, 33 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 6 κλεψίματα, 11 λάθη, 3 μπλοκ.

Ομαδικά στατιστικά – ΑΕΚ: 18/37 δίποντα, 6/18 τρίποντα, 7/16 βολές, 33 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 4 κλεψίματα, 14 λάθη, 2 μπλοκ.

Πηγή: sport24.gr