Σε επιφυλακή το Υπουργείο Υγείας για τον κορωναϊό – Προληπτικά μέτρα

Σε τακτική επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με την επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου και την πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Qiyue, βρίσκεται για το ζήτημα του κορωναϊού, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Χθες ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ετοιμότητα της χώρας σχετικά με το νέο κοροναϊό τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου έχει συγκαλέσει στις 11.00 το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας.

Ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορωναϊό, ορίζεται -όπως έγινε σήμερα γνωστό- ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε από τις υγειονομικές αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας η εμφάνιση νέου στελέχους κορωναϊού (2019-nCoV), το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και ξεκίνησε την προετοιμασία για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος.

Σύμφωνα με νεότερη αναλυτική ανακοίνωση του, το υπουργείο Υγείας απαριθμεί τις ενέργειες που έχουν γίνει.

«Έχει αναβαθμιστεί από τους συναρμόδιους φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ) το σχέδιο δράσης για την διαχείριση κρίσεων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία. Σήμερα, όλες οι υγειονομικές αρχές της χώρας βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Έχουν ανακοινωθεί τα 13 νοσοκομεία αναφοράς, μετά τη συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), όπου παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχουν επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές. Ταυτόχρονα, έχουν οριστεί τα κέντρα εργαστηριακής διάγνωσης.

Οι Διοικητές των 7 Υγειονομικών Περιφερειών σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, επιβλέπουν καθημερινά την εφαρμογή του σχεδίου δράσης από τις Διοικήσεις των νοσοκομείων όλης της χώρας και υποβάλουν τις σχετικές αναφορές.

Επίσης, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας, πραγματοποιούνται ασκήσεις προσομοίωσης για πιθανό εισαγόμενο κρούσμα του νέου κοροναϊού στα νοσοκομεία αναφοράς, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.

Η προετοιμασία της χώρας για το ενδεχόμενο εισαγωγής και νοσηλείας ύποπτου κρούσματος από το νέο κοροναϊό γίνεται σε 3 άξονες:

A. Πύλες εισόδου της χώρας

· Ενημέρωση των ταξιδιωτών προς και από τις πληγείσες περιοχές της Κίνας για τα μέτρα προφύλαξης, αλλά και την ανάγκη ενημέρωσης σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων μετά την επιστροφή.

· Ενημέρωση του προσωπικού στις πύλες εισόδου της χώρας για την πιθανότητα εισαγωγής κρούσματος και τις απαραίτητες ενέργειες σε περίπτωση ανίχνευσης αυτού.

B. Χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας

· Ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας και του υπόλοιπου προσωπικού, αλλά και ιδιωτών ιατρών, για την ανάγκη διαλογής και για τα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης της διασποράς του ιού σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

· Προετοιμασία του συστήματος υγείας και των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας.

· Ασκήσεις προσομοίωσης στα νοσοκομεία αναφοράς.

· Παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας σχετικά με ερωτήματα και διευκρινίσεις με την επιδημία από τον νέο κοροναϊό στην πόλη Wuhan.

Γ. Ενημέρωση κοινού

Η προετοιμασία συνίσταται σε ενημέρωση του κοινού μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΔΥ, με αφίσες στις πύλες εισόδου της χώρας και σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα επίσημα μέσα κοινωνικής δικτύωσης Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει προβεί στις παρακάτω οδηγίες και ενέργειες:

– Ορισμός κρούσματος για την επιδημιολογική επιτήρηση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού

– Οδηγίες για τους Ιατρικούς Συλλόγους και τα μέλη τους

– Οδηγίες για τον απαραίτητο εξοπλισμό προστασίας και εκτίμηση για το

απαραίτητο προσωπικό για το ενδεχόμενο νοσηλείας ύποπτου περιστατικού

– Οδηγίες για την εργαστηριακή διάγνωση και τα απαραίτητα μέτρα μεταφοράς των δειγμάτων

-Οδηγίες για τη διαχείριση νεκρών σωμάτων

– Σχεδιασμός και εκτύπωση αφισών για το νέο κοροναϊό για τις πύλες εισόδου της χώρας και τους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

– Οδηγίες για την παρακολούθηση επαγγελματιών υγείας που πιθανόν εκτέθηκαν στον ιό

– Οδηγίες για το προσωπικό της αστυνομίας που εργάζεται σε πύλες εισόδου της χώρας

– Εκπόνηση οδηγιών για ταξιδιώτες

– Εκπόνηση οδηγιών για πληρώματα πλοίων και αεροσκαφών

– Εκπόνηση οδηγιών για τους επισκέπτες στην Κίνα για τον εορτασμό του Κινέζικου Νέου Έτους 2020

-Εκπόνηση οδηγιών προς τους επαγγελματίες Υγείας των Αεροϋγειονομείων και τα πληρώματα αεροσκαφών σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πτήση

– Εκπόνηση οδηγιών για προσωπικό εδάφους αεροδρομίων

– Εκπόνηση οδηγιών που αφορούν πληρώματα πλοίων σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος εν πλω

– Εκπόνηση οδηγιών για ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα ταξιδιωτών

– Εκπόνηση ενημερωτικού υλικού με πληροφορίες και οδηγίες για ταξιδιώτες προς και από την Κίνα (Διανομή σε πύλες εισόδου, φορείς τουρισμού, Υπουργεία, Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών, Ιατρικούς συλλόγους κλπ)

– Τακτική συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών για επείγουσες ανάγκες διπλωμάτων και υπαλλήλων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος στην Κίνα

– Καθημερινή Επικοινωνία με την κινέζική Πρεσβεία

– Παροχή οδηγιών σε καθημερινή βάση προς ιδιώτες και επαγγελματίες υγείας σχετικά με ερωτήματα και διευκρινίσεις με την επιδημία από τον νέο κοροναϊό στην πόλη Wuhan

– Παρουσία κλιμακίου του ΕΟΔΥ κατά την άφιξη των 3 απευθείας πτήσεων την εβδομάδα από το Πεκίνο, για παροχή πληροφοριών και πιθανή ανίχνευση κρούσματος.

– Συνάντηση με την Πρέσβη της κινεζικής Πρεσβείας για την επιδημία και τα σχετικά μέτρα που λαμβάνονται στην Κίνα

– Συνάντηση με Υφυπουργό Παιδείας – ενημέρωση εκπαιδευτικών

-Ενημέρωση προσωπικού του σταθμού των πλοηγών του Πλοηγικού Σταθμού Πειραιά και του Λιμεναρχείου για τη διαχείριση εμπορικού πλοίου από Κίνα (Shanghai)

– Συμμετοχή στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού

Επισημαίνεται πως όλες οι οδηγίες επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, οι οδηγίες έχουν αποσταλεί και σε όλους τους αρμόδιους φορείς όπως αναφέρονται παρακάτω:

* Χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ)

* ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ

* Ιατρικοί σύλλογοι της χώρας

* Πύλες εισόδου (αεροδρόμια, λιμάνια, χερσαία σύνορα)

* Υπουργεία (Υγείας, Τουρισμού, Εμπορικής Ναυτιλίας, ‘Αμυνας, Μεταφορών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών κα)

* ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας)

* Φορείς τουρισμού (HATTA)

* Διευθύνσεις Υγείας των Περιφερειών

* Αεροϋγειονομεία

* Ναυτιλιακές εταιρίες

* Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος-Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ