Συρία: 4 Τούρκοι στρατιώτες νεκροί από σφοδρά πυρά του Συριακού πυροβολικού

Τέσσερις τούρκοι στρατιωτικοί «έπεσαν μάρτυρες» -σκοτώθηκαν- και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν, ο ένας εκ των οποίων «σοβαρά», από σφοδρά πυρά πυροβολικού συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στην επαρχία Ιντλίμπ (βορειοδυτικά) σήμερα Δευτέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. Κατά την Άγκυρα, οι τουρκικές δυνάμεις ανταπέδωσαν «αμέσως» τα πυρά που δέχθηκαν και «κατέστρεψαν πολλούς στόχους» – δεν διευκρινίζεται τι ακριβώς – στην Ιντλίμπ.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στηλίτευσε το ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις βομβάρδισαν με πυροβολικό τα στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων του μολονότι «είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις τουρκικές θέσεις». Τα «στοιχεία μας» που χτυπήθηκαν στάλθηκαν για να ενισχύσουν τουρκικές θέσεις στην Ιντλίμπ, όπου όπως διατείνεται η τουρκική κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα για να «αποτραπούν μάχες».

Οι δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, προελαύνουν στην Ιντλίμπ το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Παρασκευή ότι η χώρα του δεν αποκλείεται να προχωρήσει σε δική της στρατιωτική επιχείρηση εάν δεν ανασταλούν οι εχθροπραξίες. Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβιάζει τη διμερή συμφωνία αποκλιμάκωσης της βίας, κάτι που η Μόσχα απέρριψε.

Η Τουρκία έχει δημιουργήσει 12 θέσεις παρατήρησης – στην πράξη, βάσεις – στην περιοχή, βάσει μιας συμφωνίας του 2017 με τη Ρωσία και το Ιράν. Ωστόσο, αρκετές από τις εγκαταστάσεις αυτές είναι πλέον περικυκλωμένες από τις συριακές δυνάμεις. Η κυβέρνηση Ερντογάν, που λέει ότι η χώρα έχει υποδεχθεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, φοβάται ότι η προέλαση των συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων θα προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα.

Έξι σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση της Τουρκίας

Έξι στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας σκοτώθηκαν σε επίθεση της Τουρκίας, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η τουρκική επίθεση εξαπολύθηκε σε αντίποινα για βολές του συριακού πυροβολικού στην Ιντλίμπ νωρίτερα σήμερα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 τούρκοι στρατιωτικοί και να τραυματιστούν άλλοι εννέα, εκ των οποίων ένας σοβαρά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ