Άδ. Γεωργιάδης: Εξετάζεται το ενδεχόμενο τα σούπερ μάρκετ να μην είναι ανοιχτά Κυριακές

Πραγματοποιούνται συνεχώς έλεγχοι στην αγορά και χθες μπήκαν τα πρώτα πρόστιμα 5.000 – 10.000 ευρώ για παραβάσεις σε σχέση με αντισηπτικά και μάσκες τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο υπουργός τόνισε ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται, υπενθύμισε ότι ο ΦΠΑ γι αυτά τα είδη έχει μειωθεί, ενώ εξήγησε ότι ελλείψεις υπήρχαν και το Σαββατοκύριακο, διότι είχαν γίνει οι πρώτες παραλαβές την περασμένη Παρακευή. Αλλά, οι ελλείψεις σταδιακά μειώνονται καθώς καθημερινά αυξάνονται οι παραδόσεις.

Από την περασμένη Πέμπτη, όπως είπε ο υπουργός, παραδόθηκαν πάνω απο μισό εκατομμύριο αντισηπτικά αλλά και πάλι είχαμε ελλείψεις, αν και έχει μπει και το πλαφόν στις συσκευασίες που μπορεί να αγοράσει ο καθένας μας. Ωστόσο επειδή αυξάνεται και η παραγωγή και οι εισαγωγές, πολύ σύντομα θα έχει αποκατασταθεί η ισορροπία στην αγορά.

Για την αισχροκέρδεια, ο υπουργός υπογράμμισε ότι γίνονται έλεγχοι με βάση την τιμή εισαγωγής και την τιμή πώλησης ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν κάποιο άλλο μέτρο θα ήταν αποτελεσματικότερο, σημείωσε ότι ελλείψεις παρατηρήθηκαν και στις χώρες που επέλεξαν τη λύση της διατίμησης.

Ωράριο

Αλλαγές στα ωράρια των καταστημάτων που εξακολουθούν να λειτουργούν στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο τα σούπερ μάρκετ «να μην είναι ανοικτά τις Κυριακές». «Σέβομαι απολύτως τον κόπο των υπαλλήλων των σούπερ μάρκετ. Δεν θέλω να ταλαιπωρώ τον κόσμο χωρίς λόγο», σημείωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός.

Στο μεταξύ ο κ. Γεωργιάδης, πριν λίγο, σχολίασε στα κοινωνικά δίκτυα, ότι και στις λαϊκές αγορές τα μέτρα (αποστάσεις πάγκων κλπ) εφαρμόζονται ευλαβικά και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστώ όλους», ενώ στην συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, επεσήμανε ότι και η λιανική αγορά καυσίμων αντιδρά πολύ καλά στις διεθνείς εξελίξεις και αποτέλεσμα είναι ότι έχουν μειωθεί οι τιμές στα πρατήρια.

Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ)

Η λίστα με τα επαγγέλματα (ΚΑΔ) που θα λάβουν στήριξη από την κυβέρνηση είναι δυναμική και θα προστεθούν και νέα επαγγέλματα, επανέλαβε ο υπουργός και γνωστοποίησε ότι πιθανόν αύριο, μετά και τη σημερινή συνεδρίαση στο Ecofin όπου θα γνωστοποιηθούν νέα εργαλεία από την ΕΕ, θα υπάρξουν νέες ανακοινώσεις ενώ ακόμη και τον Απρίλιο θα γίνονται συμπληρωματικές ανακοινώσεις.

«Όλη η οικονομία επηρεάζεται», είπε ο κ. Γεωργιάδης, «ενημερώθηκα ότι και τα αρτοποιία έχουν πτώση τζίρου και οι ζαχαροπλάστες. Επίσης, έχουμε δυναμικούς εξαγωγικούς κλάδους αλλά σταμάτησαν τις δραστηριότητες τους οι πελάτες τους στο εξωτερικό οπότε πλήττονται και αυτοί.»

«Δεν υπάρχουν ανεπηρέαστες νησίδες στην οικονομία και αυτή η μάχη έχει το χαρακτήρα μαραθωνίου, δεν έχει τα χαρακτηριστικά αγώνα δρόμου 100 μέτρων», σχολίασε ο κ. Γεωργιάδης και συνέχισε: «Αυτή η κρίση δεν θα τελειώσει σε μια εβδομάδα. Αν είμαστε τυχεροί θα τελειώσει αρχές Μαΐου. Αρα δεν μπορούμε να ξοδέψουμε τα αποθέματα του κράτους αμέσως. Χρειάζεται να κρατήσουμε εφεδρείες».

Σχετικά με το θέμα πρωτευόντων και δευτερευόντων ΚΑΔ είπε ότι θα βρεθεί λύση, ενώ για όσους αδυνατούν να πληρώσουν ανέφερε ότι αυτή την περίοδο δεν θα υπάρξουν ποινές. «Θα διορθωθούν τα όποια θέματα στη συνέχεια» είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: «θέλω να κάνω δημόσια έκκληση στον πατριωτισμό, όσες και όσοι μπορείτε να πληρώσετε να το κάνετε. Εάν πάμε σε γενικευμένη παύση πληρωμών πάμε σε μηδενικά έσοδα και ο μαραθώνιος της χώρας θα μας πάει στο να αποχωρήσουμε και όχι να τερματίσουμε και θα κερδίσουμε τη μάχη της υγείας και θα χάσουμε τη μάχη της οικονομίας».

Για την απαγόρευση της κυκλοφορίας

Αναφερόμενος στην απόφαση της κυβέρνησης για περιορισμό των μετακινήσεων, τόνισε ότι για τους συνεπείς πολίτες δεν αλλάζει κάτι. Εκανε, δε, λόγο για ένα ακραίο μέτρο το οποίο η κυβέρνηση «δεν ονειρευόταν να λάβει», αλλά όπως είπε: «πρέπει να νικήσουμε τον ιό και να βγει η Ελλάδα νικήτρια».

Πηγή: skai.gr και ΑΠΕ-ΜΠΕ