Βουλή: Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για το μεταναστευτικό

Η διαχείριση στον Έβρο και τα νησιά, ιδίως όμως η χθεσινή συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και οι απαντήσεις του για τους χειρισμούς στα σύνορα, βρίσκεται στην αιχμή αντιπαράθεσης στη Βουλή. Για «κυβίστηση» του κ. Τσίπρα, προκειμένου να προσχωρήσει «στην εθνική θέση η οποία ήταν ανέκαθεν η θέση της ΝΔ», έκαναν λόγο κυβέρνηση και βουλευτές της πλειοψηφίας. Στον αντίποδα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούν ότι η αναστολή των αιτήσεων ασύλου εκθέτει τη χώρα και ζητούν την επιβολή του νόμου, χωρίς εκπτώσεις, στις ομάδες που λειτουργούν ως «τάγματα εφόδου», το τελευταίο διάστημα στα νησιά.

Μ. Βορίδης: «Μια νέα μεγάλη κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα»

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε «κωλοτούμπα» τη θέση που εξέφρασε χθες ο κ. Τσίπρας στην πολιτική των κλειστών συνόρων, την οποία πάντως χαιρέτισε διότι, όπως είπε, «προσχωρεί, εκ των πραγμάτων, στην ορθή θέση για τη διαχείριση του προβλήματος».

«Αντιλαμβάνομαι ότι εκ των πραγμάτων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να πάρει μια θέση, την οποία η πολιτικοκοινωνική βάση του ΣΥΡΙΖΑ δεν την καλύπτει», δήλωσε ο Μάκης Βορίδης και υπογράμμισε ότι αυτές τις ημέρες αναμετρήθηκαν δύο διαφορετικές λογικές. «Η μια λογική είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι πρόσφυγες, έχουν δικαιώματα και είτε είναι 10.000 είτε είναι 30.000, είτε τους εργαλειοποιεί ο Ερντογάν είτε δεν τους εργαλειοποιεί, είτε τους χρησιμοποιεί είτε όχι, εμείς πρέπει να τους δεχθούμε, να τους διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους. Αυτοί ήταν η δική σας λογική το πρώτο εξάμηνο του 2015 που πέρασαν οι 800.000 και απομονωθήκαμε από όλη την Ευρώπη που έκλεισε τα σύνορα. Ήταν η δική σας λογική στα 4,5 χρόνια. Η λογική σας ήταν η αποσυμφόρηση των νησιών άρα η προώθησή τους στην ενδοχώρα και άρα ποτέ επιστροφή. Και στα 4,5 χρόνια μόνο 1.500 επαναπροωθήσεις, όλες οικειοθελείς. Τώρα υπάρχει άλλη λογική. Κλείνουμε τα σύνορα, υπερασπιζόμαστε τα σύνορα, δεν περιοριζόμαστε σε μια καταγραφή. Κλείνουμε τα σύνορα, υπό την έννοια ότι δεν παίρνουμε αιτήσεις ασύλου. Και δεν καταγράφουμε γιατί τους γυρνάμε, χωρίς καταγραφή. Αυτή είναι μια άλλη λογική και καταλαβαίνω ότι αναγκαστήκατε εκ των πραγμάτων να μεταβάλλετε θεαματικά την άποψή σας, μια νέα κωλοτούμπα», είπε ο Μάκης Βορίδης και πρόσθεσε: «Εγώ θα πω ευτυχώς που την κάνατε. Μπράβο σας γιατί προσχωρείτε στην ορθή θέση για τη διαχείριση του προβλήματος. Αλλά όχι να μας βγαίνετε και από πάνω. Είχατε πολιτική των διάτρητων και ανοιχτών συνόρων».

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίθετοι στην αναστολή των αιτήσεων ασύλου

Είχε προηγηθεί στο βήμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τα φαινόμενα στα νησιά, με τους πολίτες να προπηλακίζουν πρόσφυγες και μετανάστες, να χτυπούν εργαζόμενους σε ΜΚΟ και δημοσιογράφους.

«Είναι ανατριχιαστική η εικόνα αυτού που είπε στην έγκυο “δεν σε αφήσαμε εμείς έγκυο, να γυρίσεις πίσω εκεί που σε άφησαν έγκυο”. Αυτή δεν είναι η δική μας Ελλάδα, αυτές δεν είναι δικές μας αξίες της αλληλεγγύης και της φιλοξενίας», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έπραξε αυτά που έπρεπε για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Πού είναι αυτό το σχέδιο με το 1%; Πώς η Λέσβος θα αποσυμφορηθεί αν δεν πάρω κι εγώ κάποιους στη γειτονιά μου ή σπίτι μου; Κι εσείς στη γειτονιά σας ή σπίτι σας, και ο κ. Κέλλας, και ο κ. Μαμουλάκης, και ο κ. Αποστόλου και όλοι;», δήλωσε ο Κώστας Ζαχαριάδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση, λέγοντας: «Πώς γίνεται να είναι, αυτή τη στιγμή, 25.000 στη Μόρια όταν εμείς αφήσαμε 5.000 και να έχει μπλοκάρει το σύστημα συνολικά; Μπλοκάρετε τη διαδικασία του ασύλου, δημιουργείτε μια νέα μικρή δομή στο λιμάνι της Λέσβου. Οι κάτοικοι από μόνοι τους έχουν κλείσει το δρόμο προς τη Μόρια. Χτυπούν κάποιοι κάτοικοι ΜΚΟ, χτυπούν κάποιοι άλλοι δημοσιογράφους διεθνών ΜΜΕ. Πού είναι το κράτος, πού οι κανόνες και που η συντεταγμένη πολιτεία; Οι δικές μας αξίες είναι οι αξίες της φιλοξενίας, της αγάπης και της αλληλεγγύης, να μην χάσουμε την ανθρωπιά μας και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διεθνείς προσκλήσεις».

«Το 2015, μόνο από τα νησιά του Αιγαίου πέρασαν 878.000. Και μόνο από τη Λέσβο πέρασαν 514.000. Το 2014 ήταν μόνο 67.000», αντέτεινε ο προεδρεύων Χαράλαμπος Αθανασίου.

«Η Ευρώπη δεν παίρνει τις ευθύνες της και στο προσφυγικό και στις αιτίες που το γεννούν», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός που τόνισε ότι καλώς ενεργοποιήθηκε η Συνθήκη της ΕΕ για την προστασία των συνόρων, σημειώνοντας όμως ότι το ίδιο άρθρο ενεργοποιήθηκε το 2015 για να υπάρξουν άμεσες μετεγκαταστάσεις πληθυσμού στην Ευρώπη, πράγμα που δεν έγινε σήμερα.

Ο κ. Ψυχογιός κατήγγειλε την αναστολή των αιτημάτων ασύλου. «Είστε δικηγόρος και υπερθεματίζετε αυτή την απόφαση η οποία καταγγέλθηκε από ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ, δεν προβλέπεται από καμία εθνική, ευρωπαϊκή και διεθνή διάταξη. Ο πρόεδρός μας ήταν σαφής. Είπε ότι στην αναστολή των αιτημάτων ασύλου “είμαστε αντίθετοι”. Μην διαστρεβλώνετε αυτά που είπε», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε δε ότι «με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα κράτη δεσμεύονται ρητώς από την αρχή της μη επαναπροώθησης ανθρώπων που περνούν στο έδαφός τους και λέει ότι δεν μπορεί, ακόμη και με έκτακτες συνθήκες, να δικαιολογηθεί προσφυγή σε πρακτικές εκτός της συνθήκης της Γενεύης. «Αυτό που κάνετε είναι αδικαιολόγητο και νομικά και εκθέτει τη χώρα διεθνώς».

Είπε επίσης ότι «ομάδες που λειτουργούν ως τάγματα εφόδου το τελευταίο διάστημα στα νησιά, ακροδεξιοί θύλακες, πρέπει να τύχουν της αντιμετώπισης του νόμου, χωρίς εκπτώσεις».

ΝΔ: Με την κυβίστηση ο κ. Τσίπρας πέρασε στη σωστή πλευρά

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πλέον έχει μετατραπεί σε προσπάθεια παράνομης εισβολής χιλιάδων ανθρώπων, με τη μορφή επιβουλής του εθνικού μας εδάφους, καθοδηγούμενη από την Τουρκία, με στόχο τον εκφοβισμό και εκβιασμό της Ελλάδας και της Ευρώπης», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός και υπογράμμισε πως πρόκειται για διεθνές ζήτημα, για ζήτημα προστασίας των συνόρων και διασφάλισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με σεβασμό στο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο, πήραν άμεσα μέτρα. Προφυλάξαμε τα σύνορα μας, κερδίσαμε έμπρακτα την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών θεσμών που δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα στην προστασία των συνόρων που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», είπε ο Σπήλιος Λιβανός και πρόσθεσε: Η αξιωματική αντιπολίτευση, «με μια κυβίστηση πέρασε στη σωστή πλευρά της ιστορίας, και ενέσκηψε στην εθνική και την κοινή λογική. Ψέλλισαν διάφορα μπερδεμένα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για να δικαιολογήσουν τη νέα κωλοτούμπα».

«Ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε χθες να κάνει νέα στροφή και να προσχωρήσει στην εθνική θέση που ήταν πάντα η θέση της ΝΔ», είπε ο Σπήλιος Λιβανός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ