Δήμος Κέας: Άμεση απομάκρυνση των 196 λαθρομεταναστών και μεταφορά τους σε κλειστές δομές

Την άμεση απομάκρυνση των 196 παράνομων μεταναστών που μετέφερε το φορτηγό πλοίο που προσάραξε τα ξημερώματα έξω από τον λιμενοβραχίονα της Κέας, ζητά από την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία ο Δήμος Κέας.

Σε ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο στη σημερινή του συνεδρίαση συζήτησε το θέμα, αναφέρεται πως πρόκειται για νεαρά άτομα κυρίως ηλικιών μεταξύ 18-35, μεταξύ των οποίων κάποια παιδιά και έγκυες γυναίκες, που αποβιβάστηκαν στην Κέα και συγκεντρώθηκαν προσωρινά για καταγραφή και προανάκριση, σε εγκαταλελειμμένο κτίριο.

«Ως νησί δηλώνουμε ανοχύρωτοι και εντελώς αδύναμοι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός» προσθέτει το δημοτικό συμβούλιο.

Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρονται ελλείψεις στο νησί σε υποδομές, εξοπλισμό και προσωπικό, που σε συνδυασμό με την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης «η Κέα αδυνατεί να φιλοξενήσει τους ανθρώπους αυτούς».

Καλείται δε η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, «όπως αναλάβουν άμεσα δράση για την ασφαλή απομάκρυνση των 196 λαθρομεταναστών και τη μεταφορά τους σε οργανωμένες κλειστές δομές» και «να προφυλάξουν την υγεία και την περιουσία των κατοίκων του νησιού μας, που με τόσο κόπο οι φορείς και οι πολίτες προσπαθούν να διαφυλάξουν όλες αυτές τις ημέρες, ακολουθώντας τις οδηγίες του κεντρικού κράτους».

Τέλος, ζητούν την άμεση αποκατάσταση από ειδικό κλιμάκιο της περιβαλλοντικής ρύπανσης που έχει προκληθεί στον θαλάσσιο χώρο της Κέας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ