Κρήτη: Τους έπιασαν επ’ αυτοφώρω – Έσκαβαν να βρουν μινωικό τάφο

Μινωικό τάφο έσκαβαν να βρουν, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τέσσερις που το πρωί του Σαββάτου εγκλωβίστηκαν από αστυνομικές δυνάμεις σε λιόφυτο έξω από την πόλη του Ηρακλείου στο οποίο, κατά τις Αρχές, είχε συντελεστεί ήδη εκτεταμένη ανασκαφή.

Οι τρεις εξ αυτών (άνδρες) εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της Ασφάλειας, του Τμήματος Ειδικών Αποστολών Κρήτης και του Τμήματος Μαλεβιζίου εντός τεράστιας ανασκαφής (βάθους 3,5 μέτρων) ενώ η τέταρτη εμπλεκόμενη, μία γυναίκα, κατά την Αστυνομία είχε αναλάβει ρόλο τσιλιαδόρου. Το συγκεκριμένο λιόφυτο, το οποίο ήταν περιφραγμένο, ανήκει σε Ηρακλειώτη, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την υπό διερεύνηση υπόθεση.

Στην κατάθεση του αστυνομικός που συμμετείχε στην επιχείρηση αναφέρει ότι η πληροφορία για την παράνομη ανασκαφή είχε γίνει γνωστή στους προϊσταμένους των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Γνώριζαν ότι το πρωινό της 28ης Μαρτίου, το Σάββατο δηλαδή, οι εμπλεκόμενοι θα ολοκλήρωναν την ανασκαφή γι’ αυτό και υπήρχε πίεση να γίνει η επιχείρηση υπό άκρα μυστικότητα.

Πράγματι με το πρώτο φως της ημέρας αστυνομικοί μετέβησαν στην περιοχή και αφού εντόπισαν το ακριβές σημείο της ανασκαφής, κρύφτηκαν και ανέμεναν πιθανή κινητικότητα.

Στο σημείο κατέφθασαν διαδοχικά τρία διαφορετικά οχήματα, ένα τζιπ, ένα επιβατηγό και μία μηχανή, στα οποία επέβαιναν οι συλληφθέντες.

Στη διάρκεια της παρακολούθησης, αστυνομικοί είδαν τους τρεις άνδρες να εισέρχονται στο περιφραγμένο λιόφυτο (αργότερα διαπίστωσαν ότι είχε παραβιαστεί το λουκέτο) και με τη χρήση ξύλινης σκάλας κατέβηκαν στον ήδη ανοιγμένο λάκκο. Η γυναίκα περιγράφεται ότι παρέμεινε στο λιόφυτο, πλησιέστερα προς το δρόμο.

Με βάση τα όσα αναφέρονται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί τους άφησαν σκοπίμως μισή ώρα, στην συνέχεια όμως αποφάσισαν να επέμβουν καθώς ο λάκκος ήταν ήδη σκαμμένος και φοβήθηκαν μην στραβώσει η δουλειά και χαθεί ενδεχομένως κάποιο σημαντικό εύρημα. Αστυνομικοί βρέθηκαν πάνω από την ανασκαφή οπότε και είδαν μέσα τους τρεις να σκάβουν στη νοτιοδυτική πλευρά του λάκκου. Εκεί, όπως περιγράφεται, είχε γίνει νέα ανασκαφή.

Αστυνομικός μάρτυρας καταθέτει ότι σε συζήτηση με τους δύο νεαρότερους συλληφθέντες, εκείνοι ανέφεραν ότι έσκαβαν για να βρουν μινωικό τάφο εντός του οποίου υπάρχουν χρυσά νομίσματα και θα ελάμβαναν ανάλογο μερίδιο. Ο μεγαλύτερος της παρέας φέρεται να δίνει μία διαφορετική εκδοχή περί της δημιουργίας μιας κοινής δεξαμενής. Όσο για τα χρυσά, φέρεται να υποστηρίζει κατά πληροφορίες ότι πέρασε από το μυαλό του η ύπαρξη τους επειδή είχε ακούσει κάποιες φήμες, όμως δεν είχε πει σε κανένα το παραμικρό. Οι άλλοι δηλαδή δεν ήξεραν τίποτα.

Και οι τέσσερις, οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι, αναμένεται να απολογηθούν σήμερα ενώπιον της αρμόδιας ανακρίτριας Ηρακλείου οπότε και δώσουν τις δικές τους εξηγήσεις για τα όσα τους αποδίδονται. Για την υπόθεση έχει ήδη ενημερωθεί η Αρχαιολογική υπηρεσία για τη διενέργεια αυτοψίας.

Πηγή: cretalive.gr