ΝΑΤΟ: Ακύρωσε στρατιωτικά γυμνάσια λόγω κορωνοϊού στην Νορβηγία

Η άσκηση Cold Response 2020 στην οποία επρόκειτο να λάβουν μέρος τουλάχιστον 15.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ στη βόρεια Νορβηγία, ακυρώθηκε λόγω της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσαν σήμερα οι νορβηγικές στρατιωτικές αρχές.

«Ο κορωνοϊός είναι εκτός ελέγχου στην κοινωνία», δήλωσε ο επικεφαλής του Κέντρου επιχειρήσεων του στρατού Ρούνε Γιάκομπσεν, σε συνέντευξη Τύπου. «Ευελπιστούμε ότι θα διατηρήσουμε την ικανότητα μάχης του στρατού έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει την κοινωνία στην ταραχώδη περίοδο που έρχεται».

Στα στρατιωτικά γυμνάσια επρόκειτο να λάβουν μέρος στρατιώτες από περίπου δέκα κράτη-μέλη ή εταίρους της Ατλαντικής Συμμαχίας (Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Βέλγιο, Σουηδία…) από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου.

Η άσκηση, την οποία είχε οργανώσει η Νορβηγία, είχε σκοπό να ελέγξει την ικανότητα μάχης υψηλής έντασης σε δύσκολες χειμερινές συνθήκες.

Η ακύρωση της άσκησης εξηγείται από την επιθυμία του νορβηγικού στρατού να «αποτρέψει το ενδεχόμενο να επιβαρύνει τον μηχανισμό της υγείας των πολιτών» που αναμενόταν να του παράσχει προσωπικό, διευκρίνισε ο αξιωματικός.

Την περασμένη Πέμπτη, ο νορβηγικός στρατός είχε ανακοινώσει το κλείσιμο μιας στρατιωτικής βάσης, εκείνης του Σκολντ, σε αυτή την περιοχή, αφότου ένας στρατιώτης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό.

Μέχρι σήμερα είναι το μοναδικό γνωστό κρούσμα στον νορβηγικό στρατό, όμως 240 Νορβηγοί στρατιώτες παραμένουν σε απομόνωση, δήλωσε ο Ρούνε Γιάκομπσεν.

Το Σάββατο, η Φινλανδία είχε ακυρώσει τη συμμετοχή 400 στρατιωτών της, για λόγους που σχετίζονται επίσης με την επιδημία.