Σκληρή αντιπαράθεση του Αδ. Γεωργιάδη με Ν. Παππά και Π. Σκουρλέτη στην Βουλή

Αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά και Πάνου Σκουρλέτη σημειώθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων για την πορεία των μεγάλων έργων.

Τον Ιούλιο του 2019 «χάσατε. Χωνέψτε το. Κάντε αντιπολίτευση. Είναι σχεδόν θλιβερό και πένθιμο συνεχώς να μας λέτε ότι θα κάνατε πράγματα που δεν προλάβατε» είπε ο κ. Γεωργιάδης στον κ. Παππά ο οποίος υποστήριξε ότι έχουν παγώσει τα μεγάλα έργα, που θα έφερναν ανάπτυξη και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης έκανε λόγο για μνημείο θράσους και για ανακρίβειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Τσίπρας είχε εγκαινιάσει (πέρυσι) το έργο του αεροδρομίου Καστελίου αλλά «το δάνειο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να μπουν τα λεφτά το υπογράψαμε εμείς». Για την οδό Πάτρας-Πύργου, ο λαός ξέρει ότι είχατε κατατμήσει το έργο «για να μπορέσει να το πάρει ο τότε φίλος σας κ. Καλογρίτσας, πριν το πουλήσετε φυσικά και τον οδηγήσετε τον άνθρωπο στην χρεοκοπία». Για τον ΒΟΑΚ, οι υπηρεσίες χαρακτηρίζουν αυθαίρετο τον ισχυρισμό σας για την υλοποίηση χρονοδιαγράμματος που προέβλεπε τη δεύτερη φάση διαγωνιστικών διαδικασιών τον Σεπτεμβρίου του 2019 όσο και για τον ισχυρισμό του κ. Παππά για την κατάθεση των τεχνικών και οικονομικών προσφορών τον Νοέμβριο του 2019.

Από την πλευρά του, ο κ. Παππάς είπε για την οδό “Πάτρα-Πύργος” ότι «ο κ. Καλογρίτσας έγινε έκπτωτος από τη δική μας κυβέρνηση». Κάλεσε επίσης τον υπουργό να πάει «μία βόλτα στην Ηλεία» να δει τι λέει ο κόσμος για το συγκεκριμένο έργο. Υποστήριξε επίσης ότι από τα εντασσόμενα έργα ΣΔΙΤ, 1,8 δισ. ευρώ, «το 1,5 δισεκατομμύριο από αυτά είναι δικά μας έργα και το 0,3 δισεκατομμύριο, δικά σας». Αναφέρθηκε ακόμα σε ένα δημοσίευμα, για το οποίο ζήτησε τη γνώμη του υπουργού, «που λέει ότι πρότεινε η ελληνική πλευρά να υπάρξει cash collateral για τις εγγυήσεις που έβαλε το Δημόσιο για το σχέδιο “Ηρακλής”», για το οποίο «η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος». «Μία διάψευση από σας θα μπορούσε να λύσει το μυστήριο ή να επιβεβαιώσει τους δικούς μας φόβους ότι το μαξιλάρι είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε για να καθαρίσουν τα βιβλία τους οι τράπεζες και καθόλου για να πάρει ανάσα η πραγματική οικονομία» είπε ο κ. Παππάς.

Ανταπαντώντας, ο κ. Γεωργιάδης είπε «στις 7 Ιουλίου είχαμε εκλογές και ό,τι έχει εγκριθεί μετά τις 7 Ιουλίου από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ είναι έργα της δικιάς μας κυβερνήσεως». «Εδώ σας δίνω 1,8 δισεκατομμύρια που εγκρίθηκαν μετά τις 7 Ιουλίου» είπε ο κ. Γεωργιάδης για να ακολουθήσουν σειρά αντεγκλήσεων μεταξύ των δύο ανδρών για την ακρίβεια των όσων ελέχθησαν. «Πάντως τα έργα 1,8 δισεκατομμυρίων είναι εγκεκριμένα επί των ημερών μας, έχουν αριθμό πρωτοκόλλου, έχουνε πάρει ΦΕΚ, δεν αμφισβητούνται. Και θα κάνουμε και πολλά περισσότερα. Ήδη, χθες, μπορώ να σας πω ότι είχαμε συνάντηση και με τον υπουργό Δικαιοσύνης για άλλα έργα ΣΔΙΤ» είπε ο κ. Γεωργιάδης και επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι «κατάφερε να μας παραδώσει πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων αδιάθετα».

Κλείνοντας, ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων είπε ότι τα έργα «έχουν δυσκολίες, γιατί δυστυχώς τα αφήσατε όλα μισά, όμως, ξεπαγώνουν». Όσο για τον κ. Καλογρίτσα, είπε στον κ. Παππά ότι «τον απεντάξατε, όταν σταμάτησε να σας είναι χρήσιμος».

Οι τόνοι ανέβηκαν και στην ερώτηση του κ. Σκουρλέτη για την «επένδυση στην περιοχή “Ναυάγιο” της Ζακύνθου». «Θα το πω καθαρά για να το ακούσουν οι επενδυτές, και όχι εσείς, κύριε Σκουρλέτη [..] Εμείς υπηρετούμε ένα φιλοεπενδυτικό μοντέλο», είπε ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σε ραδιοσταθμό της Ζακύνθου βάσει των οποίων «όταν έχουμε μία επένδυση και δεν συμμορφώνεται ο επενδυτής, σύμφωνα με τους νόμους, τόσο κακό για τους νόμους. Τους αλλάζουμε».

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «αν έρθουν εδώ πέρα επενδυτές, που χρειάζεται η κυβέρνηση να τρέξει και να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία για να τους βοηθήσει να κάνουν την επένδυσή τους, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, κύριε Σκουρλέτη. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Στον ισχυρισμό του κ. Σκουρλέτη ότι ο κ. Γεωργιάδης είχε δηλώσει ότι θα παραιτείτο εάν δεν μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι «τέτοια δήλωση δεν έχει υπάρξει. Αντιθέτως, αυτό που έχει υπάρξει είναι η πλήρης ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων από πλευράς ελληνικού δημοσίου και το μόνο που αναμένεται πλέον, είναι η απόφαση της Επιτροπής Προσφυγών επί της προσφυγής της “Hard Rock”. Για ένα διάστημα ο κ. Παππάς εμφανιζόταν περίπου ως δικηγόρος της “Hard Rock”. Το τελευταίο διάστημα ομολογώ ότι το πάτε πιο ήρεμα, να περιμένουμε να αποφασίσει η Δικαιοσύνη».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ