Σ. Τσιόδρας: 20 οι νεκροί από τον κορωνοϊό – 48 τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημία στη χώρα μας, εμφανίστηκε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας.

«Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά αλλά διευκρίνησε αμέσως μετά ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Δεν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία εκθετική αύξηση αλλά πρέπει να περιμένουμε για να το πούμε αυτό με σιγουριά» ανέφερε.

Ο κύριος Τσιόδρας δέχτηκε αρκετές ερωτήσεις που αφορούν όσους νοσούν στο σπίτι και λαμβάνουν οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς τους. «Σε όσους εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, συνιστούμε να επικοινωνούν άμεσα με το γιατρό τους, αλλά κι αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα και απομονώνονται στο σπίτι τους είναι σημαντικό να έχουν κάθε μέρα επικοινωνία με το γιατρό και να λαμβάνουν οδηγίες» τόνισε και κατέληξε: «Είναι μία ήπια νόσος στους περισσότερους, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση».

Πρόσθεσε επίσης ότι με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι όσοι νοσούν μέτρια προς σοβαρά, βοηθούνται περισσότερο από την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, αλλά εξήγησε ότι είναι πρώιμο να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι μπορεί να δώσει τα φάρμακα στις πρώτες 48 ώρες για να προλάβει μια επιδείνωση.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί ποιος και πότε ωφελείται από την υπάρχουσα θεραπεία» επισήμανε.

Στη συνέχεια ο κύριος Τσιόδρας αναφέρθηκε στο θάνατο μίας νεαρής γυναίκας η οποία κατέληξε στο σπίτι της. Είπε ότι αναμένει περαιτέρω ενημέρωση για το αν είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξήγησε ότι αυτοί που μένουν σπίτι, ιδίως όταν έχουν χρόνιο αναπνευστικών νόσημα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον θεράποντα γιατρό τους.

Όπως εξήγησε είναι αναμενόμενο όχι μόνο με αυτόν τον ιό, αλλά και με τη γρίπη να συμβεί ένας θάνατος ακόμα και σε νέους ανθρώπους και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα νέο ιό στον οποίο δεν έχουμε ακόμα ανοσία.

«Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία μπορεί να έχουμε σοβαρά κρούσματα και σε νέες ηλικίες» κατέληξε.

Κάνοντας μία σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και στη χώρα μας είπε ότι δεν διαφέρουμε από τα διεθνή ποσοστά, όσον ελαφρά και βαριά νόσηση αλλά και στους θανάτους.

15 % και στη χώρα μας νοσούν από μέτρια έως πιο σοβαρά, 5% νοσούν πιο σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευθούν ή και να διασωληνωθούν. Επίσης ο αριθμός των θανάτων δεν διαφέρει αναλογικά από ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που νοσούν εξήγησε ότι προς το παρόν αυτό δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων υγείας καθώς υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου υπάρχει μέριμνα για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή αύξηση των μολύνσεων σε υγειονομικούς που θα πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός συστήματος.

Όσον αφορά την πορεία της επιδημίας ο κύριος Τσιόδρας είπε ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν καταγραφεί 48 νέα κρούσματα ανεβάζοντας το σύνολο των κρουσμάτων από την αρχή της επιδημίας στα 743. Ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών αγγίζει πλέον τους 45, αυξημένος κατά 10, σε σχέση με χθες γεγονός που απέδωσε ο κύριος Τσιόδρας στην εισροή και νέων στοιχείων που αφορούν παλαιότερες νοσηλείες. Ο μέσος όρος των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και οι περισσότεροι υποφέρουν από υποκείμενο νόσημα. Ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη χώρα μας ανέβηκε σήμερα στους 20 και ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 75 έτη.

Ο κύριος Τσιόδρας αναφερόμενος στις ελαφριές περιπτώσεις της νόσου από κορονοϊό και την άτυπη συμπτωματολογία, εξήγησε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα καθώς έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι νοσούν εμφανίζοντας διάρροια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης. «Γνωρίζουμε ότι συνήθως το 40% των ασθενών μετά από μία αναπνευστική λοίμωξη εμφανίζει απώλεια όσφρησης» τόνισε ο κύριος Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι στην Βρετανία και την Γερμανία έχουν καταγραφεί όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ